Trüf Mantarı Tohumu Nasıl Ekilir? Trüf mantarı tohumu üretimin yapılacağı bölgede bulunan meşe ağaçlarından toplanan tohumlara aşılanarak ekimi yapılmaktadır. Aşılanma sonrası tohumların sterilize edilmiş bir ortamda çimlenmesi beklenir. Bu süreç yaklaşık olarak 4-6 hafta kadar sürebilir.
Evde trüf mantarı üretmek için trüf mantarının doğal ortamına benzer bir ortam oluşturmak gerekir. Trüf mantarı tohumlarının ağaç köklerinde yerleşip gelişmesi 1 yılı bulur. Dolayısıyla çiftliklerde üretilmiş Trüf aşılı fide kullanılarak daha kısa sürede trüf mantarı üretilebilir.
Ülkemizde trüf mantarının doğal olarak yetişiyor olması, kültivasyon için en uygun şartlara sahip olduğumuzu göstermektedir. Trüf üretimi için en önemli 3 kriter: toprak yapısı, iklim ve yıllık yağış miktarıdır. Akdeniz iklimi ve kireçli topraklar trüf üretimi için mükemmel bir ortamdır.
Trüfler, mantarlar aleminin Ascomycetes sınıfına giren ve bilinen mantarların aksine şapkalı mantarlara benzemeyen toprak altında yetişen bir türdür. Trüf, 5 ile 20 santimetre toprak derinliğinde yetişmekte ve kendiliğinden toprak üzerine çıkmayan, kokulu ektomikoriza cinsi bir mantardır.
Yaz yağmurlarının olduğu alanlarda kış trüfü (tuber melanosporum), yaz yağmurlarının olmadığı daha kurak alanlarda ise yaz trüfü (tuber aestivum) yetişir.
İlgili 16 soru bulundu
Ne zaman ürün alınır: Aşılı fidan bahçeye dikildikten 5 yıl sonra alınır. 7-8 yıl sonra ise hektardan yılda 100-150 kg arasında ürün toplanabilir.
Özel bir mantar türü olan trüf mantarı tohumu zor elde edilen bir tohumdur. Trüf mantarı diğer mantarlar gibi sporla üremez. Doğada nadide şekilde yetişen trüf mantarı meşe ağaçlarının kökleriyle beslenerek oluşurlar. Tohumunu bulmak neredeyse mümkün olmasa da meşe ağacına aşılanan fidelerle üretimi yapılmaktadır.
Bu mantar türü, düşük üretim hacmi ve yüksek talep nedeniyle oldukça pahalıdır. Ayrıca, uygun toprak ve iklim koşullarına ihtiyaç duyarlar, bu yüzden her yerde yetiştirilemezler. Ancak, doğru koşullar sağlandığında, trüf yetiştiriciliği oldukça karlı bir iş olabilir.
Trüf mantarı nedir? Halk arasında domalan ya da keme mantarı olarak da anılan trüf mantarı, dünya üzerinde en çok Fransa, İspanya ve İtalya'da üretimi yapılan, ülkemizde ise Akdeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde yetiştirilebilen çok özel bir mantar türü.
Ülkemizde trüf mantarı fiyatı açısından net bir şey söylemek mümkün değildir. Yetmiş adetten fazla çeşidi olan mantarın her biri için fiyat özellikleri farklıdır. Mantarının fiyatı her ülkede değişiklik gösterir. Ortalama bir söylemle bir kilogram mantarın fiyatı 3000 – 4000 Euro aralığındadır.
Trüf mantarı, patates gibi yer altında ve ağaç köklerine - özellikle de meşe ve kestane ağaçlarının köklerine - yakın yerlerde, toprağın 50 cm kadar altında yetişir. Ağaç köklerine yakın yerler seçmesinin nedeni ise, kökleri emerek ihtiyacı olan şeker ve organik asitleri sağlamasıdır.
Dünyanın en pahalı yiyeceklerinden olan ve beyaz trüf mantarı olarak da bilinen beyaz yer mantarı, iklim değişikliğinin de etkisiyle artan fiyatlar nedeniyle kilogram başına 11 bin dolara alıcı buluyor.
Trüf mantarı toplamak isteyen vatandaşların öncelikle yerel orman işletme müdürlüklerine müracaat ederek izin almaları gerektiğini belirten AKSOY, "Buradan alınan izin belgesiyle trüf mantarını topladıklarında miktarı tespit edilmeli, bedeli yatırılarak mutlaka taşıma belgesi alınmalıdır.
Köpekler ile aranan trüf mantarları Avrupa'da türüne göre kilosu 700 ila 4 bin euro arasında alıcı buluyor. Samsun'da Havza, Kavak ve Çarşamba ilçelerindeki ormanlık alanlarda envanteri yapılan sahalardan yıllık yaklaşık 225 kilo trüf mantarı toplanabilecek.
Mantarlar çiçekli bitkiler değildir. En belirgin fark da tohumsal anlamdadır. Bu nedenle de mantarların üretimi miseller aracılığı ile yapılmaktadır. Misel, kompost ismi verilen organik gübrelerin temelini oluşturduğu bir karışımın içinde çoğaltılarak mantar üremesi için uygun hale getirilir.
Beyaz trüf mantarı çiğ olarak makarna, salata ve yumurtanın üzerine rendelenerek tüketilir.
Trüf mantarı, ormanlık alanlardaki meşe ve kestane ağaçlarının köklerinde, toprağın yaklaşık 50 cm altında yetişiyor. Ağaç köklerine yakın yerlerde yetişmesinin nedeni, gelişmeleri için gereken şeker ve organik asitleri, ağaçtan, kökleri emerek almaları.
Her biri farklı görünümde olan trüf mantarı eşsiz bir aromaya sahiptir. Protein içeriği oldukça yüksektir. Etten daha fazla proteine sahiptir. Ayrıca içerisindeki C vitamini, fosfor, demir, manganez, kalsiyum açısından da oldukça zengin ve besleyicidir.
Temizlenmiş trüflerin kağıt havlu ile nemi alınır. Temiz pamuklu bez torbaya konularak buzdolabında +4 derece de muhafaza edilir. Buzdolabında nemlendirmeden saklandığı takdirde 3 hafta raf ömrü vardır. Ama beklediği süreç boyunca kokusunu salacağı için, bekletilmeden tüketilmesi önerilir.
Eğer ev içerisinde üretim yapılacaksa bir kuluçka odası ve iki adet de üretim odası ile işe başlanmalıdır. 100 metrekareye kadar olan üretim alanlarında yetiştirilecek mantar 4 tona kadar çıkarken ortalama verim ise ton başına 200 kilo olur.
Yeteri kadar bilgi ve tecrübeye sahipseniz ancak yeterli sermayeniz yoksa Tarım ve Kırsal Kesim Destekleme Kurumu ( TKDK), KOSGEB ve Ziraat Bankası mantar yetiştiriciliği hibe başvurularına başvurabilirsiniz. Kültür mantarı ve istiridye mantarının üretimini yapmak için hibe desteklerine başvurabilirsiniz.
Ortalama kuluçka süresi ise 17 ile 20 gün arasında sürmektedir. Kuluçka süresinin ardından üretim süreci başlar bu süreçte yapılan bakımın kalitesine bağlı olarak 20 gün içinde hasat başlamaktadır. Hasat süresi yine bakım kalitesiyle doğru orantılı olarak 20 gün ile 40 gün arasında değişmektedir.
Neden bu kadar pahalıdır? Trüf son derece nadir bulunan aynı zamanda mevsimsel bir üründür. Yetiştirmek için çok özel koşulların sağlanması gerekir. Çok zor olan ekimi gerçekleştirildiğinde bile yüksek kalitede ürün elde etmek her zaman mümkün olmaz.
1 Ton komposttan Ne Kadar Mantar Alırım? Firmamızın kompostların 250 kğ-350 kğ arasında alabilirsiniz.Tabiki işletmenin istikrarlı tutulması ve bakımıyla direk ilgilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri