ABD Başkanı Harry Truman'ın (ö. 1972) 2. Dünya Savaşı sonrasında Avrupalı müttefiklerin savaş yaralarını sardığı bir dönemde Sovyetlerin jeopolitik etki alanını sınırlandırmak için 12 Mart 1947'de Kongre'de açıkladığı dış politika doktrinidir.
Truman Doktrini, Amerika Birleşik Devletleri'nin uluslararası politikasının değiştiğini ve Sovyet karşıtlığının bu yeni politikada temel esas olduğunu ilan etmiştir. Bu doktrin ile Amerika Birleşik Devletleri "komünizm tehdidi" altındaki devletlere mali ve askeri yardım yapacağını açıklamıştır.
11-13 Temmuz 1947 Paris Konferansı
ABD Dışişleri Bakanı George C. Marshall'ın daveti üzerine hazırlanan Avrupa Telafi Programı "Marshall Planı" olarak adlandırılmaktadır. ABD Kongresi Marshall Planını 11 Eylül 1947'de onaylamış, Harry S. Truman planı 3 Nisan 1948 tarihinde imzalamıştır.
Marshall Planı, II. Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa'yı siyasi ve iktisadi olarak yeniden yapılandırmak amacıyla ABD tarafından hazırlanan ekonomik yardım programıdır.
1947 yılında Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Harry Truman tarafından Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) tehdidine karşı hazırlanmış ve 22 Mayıs 1947'de ABD Kongresi'nde kabul edilerek doktrin hâline getirilmiş plandır.
İlgili 16 soru bulundu
Truman Doktrini, sadece Yunanistan ve Türkiye'ye yapılan bir askerî yardım programı olarak kalmamıştır. Bu olay, aynı zamanda ABD dış politikasında yeni bir unsur olan “SSCB'yi Çevreleme Politikası”nın da temelini teşkil etmiştir (Sander, 2004a, s. 258).
Amerika Birleşik Devletleri tarafından 1947 yılında ilan edilen Truman Doktrininin temel amacı, Doğu Avrupa ve Orta Doğu üzerindeki Sovyetler Birliği tehdidinin önüne geçilmek istenmesidir.
Truman Doktrini'nin ardından ilan edilen Marshall yardımı Temmuz 1947'de General George Marshall'ın (ö. 1959)Harvard Üniversitesi'nde açıkladığı ve 16 ülkeyi kapsayan bir ekonomik yardım planıdır. 12 milyar 731 milyon dolar tutarındaki yardımdan Türkiye 137 milyon dolarlık bir pay almıştır.
Kominform, Sovyetler Birliği Komünist Partisi'nin ve Doğu Avrupa ülkelerinin, 5 Ekim 1947'de "Amerikan emperyalizminin bir aleti" olarak tanımladığı Marshall Planı'na karşıt bir girişim olarak; SSCB, Polonya, Bulgaristan, Çekoslovakya, Romanya, Macaristan, Yugoslavya, Fransa, İtalya komünist partileri liderlerini bir ...
Türkiye de bu yardım kapsamında yeterli altın ve döviz rezervine sahip olduğu ve savaş yıkımı yaşamadığı için başta Plana dâhil edilmese de Sovyetlere karşı Orta Doğu'nun kalesi tanımlamalarıyla Marshall Planı kapsamına alınmıştı. ABD, yardım karşılığında Türkiye'den Avrupa'nın gıda ihtiyacını karşılamasını istemişti.
Türkiye'nin bugün içerisinde bulunduğu siyasi, askerî ve ekonomik tablonun çizilmesi İkinci Dünya Savaşı sonrasında Truman doktrini ile başlamıştır.
12 Temmuz Beyannamesi veya 12 Temmuz Çok Partili Beyanname Cumhurbaşkanı İsmet İnönü tarafından 12 Temmuz 1947'de verilen ve Türkiye'de normal bir çok partili sistemin temellerini atan bildirgedir.
Monroe Doktrini, ABD Başkanı James Monroe'nin, 2 Aralık 1823'te kongreye sunduğu doktrin.
Doktrin veya öğreti (Latince: doctrina, Sanskrit: dukrn), belirli bir konu ya da inanç sistemine ilişkin kabul, ilke ve kurallar bütünü. Dini bağlamda sıkça kullanılan öğreti kavramına önceki bilgilerden yararlanarak geliştirilmiş olan ortak hukuk ilkelerinde de rastlanmaktadır.
ABD'nin uyguladığı politika, Ruslar'ın yayılmasının kendilerine bir tehdit unsuru olmasını engellemekti. Bundan dolayı Soğuk Savaş yıllarında en çok uygulanan politika tehdit politikasıdır. Bu stratejinin amacı, ABD'nin kendi güvenliğini, diğer güçler arasındaki dengeyi sağlayarak korumaktır.
Not: "Soğuk Savaş" deyimi ilk kez 1947 yılında ABD'li Bernard Baruch tarafından kullanılmıştır. II. Dünya Savaşından sonra Orta, Doğu ve Güneydo- ğu Avrupa'da SSCB'nin etkisi artmaya başladı ve bu bölgedeki ülkeleri bir ölçüde kendi şemsiyesi altına al- dı.
Dönemin ABD Dışişleri Bakanı George Marshall tarafından 3 Nisan 1948'de yürürlüğe sokulan Marshall Planı, 75. yılını geride bıraktı. Temelleri 1947'de ortaya atılan program, İkinci Dünya Savaşı sonrasında Avrupa'ya yardım sağlamayı amaçlayan ve antikomünist hedefleri olan bir ekonomik yardım paketinden oluşuyordu.
Marshall Planı'na, ilk anda savaşa katılmadığı, yıkıma uğramadığı ve elinde döviz ve altın rezervi tuttuğu için dahil edilmeyen Türkiye, bürokratik çabalar sonucunda Avrupa'nın tahıl ambarı olmayı kabul etmek ve ağır sanayisinden vazgeçmek koşuluyla dahil edilmiştir.
Alfred Marshall, (26 Temmuz 1842, Bermondsey - 13 Temmuz 1924 Cambridge), döneminin en etkili iktisatçısı. Neoklasik iktisadın ve Cambridge Okulu'nun kurucusu. 1890 yılında yayımlanan İktisadın İlkeleri (Principles of Economics) adlı kitabı uzun bir dönem İngiltere'de iktisat ders kitabı olarak okutuldu.
Marshals Service özetle; federal mahkemeler tarafından aranan kanun kaçaklarının yakalanması, mahkumların taşınması, mahkeme görevlilerinin korunması, Tanık Koruma Programının yürütülmesi, suçlu kişilerin el konan mallarının idare edilmesi gibi görevleri yerine getirir.
MARSHALL PLANINDAN HANGİ ÜLKELER YARARLANDI? Amerika'nın 16 farklı ülkeye yaptığı ekonomik yardım paketinde Türkiye de bulunuyor. Diğer, 15 ülke ise şöyle; İngiltere, Fransa, Belçika, İtalya, Portekiz, İrlanda, Yunanistan, Hollanda, Lüksemburg, İsviçre, İzlanda, Avusturya, Norveç, Danimarka ve İsveç.
Doğu Avrupa ülkelerinin siyasi nedenlerle Sovyet etki alanını terk etmeden katılamayacakları Marshall Planı'nın Sovyetler Birliği versiyonu olarak görülebilir. Sovyet dışişleri bakanı Vyaçeslav Molotov, Marshall Planını (1947) reddetti ve bunun yerine Molotof Planı'nı önerdi.
Reagan Doktrini, Amerika Birleşik Devletleri başkanı Ronald Reagan'ın Soğuk Savaş'ın son yıllarında Sovyetler Birliği ve komünistlerin dünya üzerindeki etkisini kırmayı amaçlayan bir dış politika stratejisydi.
CHP ise iç siyâsî havanın gerginleşmesine rağmen, Eisenhower Doktrini konusunda hükûmete destek oldu. Bu doktrinin getirdiği tedbirlerin uygulaması 1958 yılındaki Lübnan ve Ürdün olayları sırasında gerçekleşmiştir. Türkiye, ABD ve İngiltere'nin davranışlarını kayıtsız şartsız destekleyeceğini bildirmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri