Kuzeni Truva'nın taarruza geçmesiyle savaşta ölmüştür. Kuzeni uğruna tekrar savaşa dâhil olan Akhilleus, Truva savaşının seyrini değiştirerek Truva prensi Hector'un canını almıştır. Sonrasında Odysseus tarafından sunulan Truva Atı stratejisi, savaşı neticelendiren olmuştur.
Amaç, içinde Odysseus, komutanlar ve askerlerin de bulunduğu atı Truva kent surlarından içeriye sokmaktır. Akhalılar savaştan çekilir ama Sinon isimli bir askerlerini atın yanında bırakırlar. Bu duruma şaşıran Truvalılar atın yanına giderler.
Yunan mitolojisinin en önemli unsurlarından biri olan Truva atı hem filmlere hem de romanlara konu olmuş efsanevi bir hikayeye sahip. Ve bu efsane ile günümüzde bile en stratejik hamlelerde kullanılan 'Truva atı' tabiri doğuyor.
Hayatı maceralarla ve ilginç durumlarla geçen İthaka Kralı için Truva Atını bulmak hiç de zor değildi. Zeki, kurnaz ve hırslı olan Odysseus bu atı bularak savaşın seyrini değiştirmiştir. Savaş ile aynı adı taşıyan Truva Atı fikrini bulan Odysseus, bu fikrini kumandan Agamemnon'a iletmiştir.
"Troy" filminde kullanılan ve dün karayoluyla İstanbul'dan yola çıkarılan Truva Atı, Çanakkale'ye getirildi. Vali Süleyman Kamçı, atı getiren 3 TIR'ın sabah erken saatlerde Çanakkale'ye geldiğini söyledi.
İlgili 29 soru bulundu
Çok güçlü olan Troya surları defalarca kuşatılmış, 10. yılın sonunda savaşı Yunanlılar kazanmıştır. Truva savaşı genel olarak Sparta Kralı Menelaus'un karısı Helen yüzünden meydana gelmiştir. Birçok kesime göreyse sebebi Truva'nın ihtişamına göz diken taarruz kumandanı Agamemnon'dur.
Hititoloji bulgularına göre Truva (İlion), Hititlerin sözünü ettiği Wilusa kentidir. Böylece günümüzden üç bin yıl önce Truva'da Hititlerin yaşamış olduğu ortaya çıktı.
Troya Savaşı'ndan esinlenilerek 2004 yılında çekilen Troy filminde kullanılan tahta atı Çanakkale ili merkezinde görebilirsiniz. Troya'yı ziyaret ettiğinizde karşılaşacağınız tahta at ile birlikte her ikisi de ziyaretçilerin hatıra fotoğraflarında mutlaka yer ediyor.
Truva Atı, savaş sırasında düşmanı yanıltmak için kullanılan bir taktiğe verilen isimdir. Truva Atı herkesin ilgisini çeken bir olay olmuştur. Bu Truva Atı günümüzde ise Çanakkale şehrinde yer almaktadır.
Sonra Bizans'a akın etti. Bizanslılar "yenilen Truvalüar öç almaya geliyor" diyordu. Truvalılar Türk değil, Anadolu uygarlığının temsilcisidir. Doğu-Batı medeniyetlerinin en büyük çatışması Truva'da olmuştur.
Truva atı (veya “Trojan”), gerçek amacını gizlemek için çeşitli yöntemler kullanan zararlı yazılımları açıklayan geniş bir terimdir. Bununla birlikte, bir virüsün aksine, tek başına çoğalamaz veya dosyaları enfekte edemez.
Hektor, Hector, Yunan Mitolojisinde Troya kralı Priam ile Hekabe'nin en büyük oğlu, Dardanus'un torunu, Aesaus, Kassandra, Kreusa, Deiphobus, Helenus, Paris, Polydorus, Polyxena ve Troilu'nun kardeşi, Andromakhe'nin kocası ve Astyanaks'ın (Skamandrius) babasıdır (Homeros İlyada ii. 817; Apollod. iii.
İlyada'daki Truvalıların adları, Ae-neas ve Paris gibi Balkan isimlerinin oluşturduğu birkaç istisna dışında hep Yunanca'dır. Bir Truvalı etnik kimliği bulunmamaktadır ve ne Yunanlılar ne de Anadolu halkı tarihi anlatırken, Truvalılar diye bir halkın varlığından söz etmektedir.
Pompeii'den antika fresk. Truva düştükten sonra şehirden kaçıp yeni bir yurt arayan Truvalılara önderlik etti. Önce sağ kurtulanlarla beraber Kaz Dağı'nın güneyindeki Antandros(Altınoluk) kentine gelip buradan gemi ile denize açılmışlardır. Rüzgâr onları Kartaca'ya sürüklemiştir.
Burak GEZEN-Mustafa SUİÇMEZ/ÇANAKKALE, (DHA)- 'TROY' filminde kullanıldıktan sonra, 2004 yılında Japonya'dan getirilerek Çanakkale kordonunda sergilenmeye başlanan 12,4 metre yüksekliğindeki Truva Atı Heykeli, '2018 Troia Yılı' nedeniyle kapsamlı şekilde bakımdan geçirildi.
Efsanenin konusu olan Troya M.Ö 30. yy ve 20. Yüzyılda ticaretin, kültür ve medeniyetin merkeziydi. Çanakkale Boğazı'nın Ege Denizi'ne açılan kesiminde bulunan kent, M.Ö 13. yüzyılın sonlarına doğru büyük bir yangın yaşamış ve yok olmuştur.
Truva Savaşı'nın geçtiği yer ise günümüzde Truva Antik Kenti olarak bilinen yerdir. NOT : Çanakkale'de 2 adet Truva Atı Heykeli bulunuyor.
Başrolünü Brad Pitt'in oynadığı "Troy" filminde kullanıldıktan sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın girişimleri ile Warner Bros film şirketi tarafından Türkiye'ye gönderilen ünlü Troy Atı Heykeli 13 Eylül 2004 tarihinden buyana Çanakkale il merkezinde kordon boyunda sergileniyor.
ABD'li ünlü aktör Brad Pitt'in başrolünde oynadığı "Troy" filminde kullanılan ve 19 yıldır Çanakkale Kordon Boyu'nda sergilenen "Troya Atı" 3 konteynere yüklendikten sonra Japonya üzerinden aktarmalı olarak gemiyle önce İtalya'ya, ardından Türkiye'ye taşındı.
Truva atı şehrin simgelerinden biri olabilir ama her kesimden insanı düşünün. Giriş 50 TL kişi başı. Ayrıca park ücreti alınıyor.
TRUVA NEREDE
Çanakkale'nin Tevfikiye köyüne bağlı olan antik kent 1998 yılında UNESCO Dünya Miras Listesine alınmıştır.
Atın kuyruğunu öyle yapmışlar ki, 5 ayaklı gibi. Orjinali Truva antik kentinde.
1870'lerde Alman amatör arkeolog Heinrich Schliemann tarafından Tevfikiye köyü civarında keşfedilen antik kentte çıkan eserlerin çoğu yurt dışına kaçırılmıştır. Eserler günümüzde Türkiye, Almanya ve Rusya'da çeşitli müzelerde sergilenmektedir.
Hitit yazıtlarında Luviler'den söz edilirken bir çeşit ikinci sınıf insan muamelesi yapıldığı görülür.Truvalıların da Luvi dilini konuştuğu ileri sürülmüştür.
Truva atı, Odysseus'un Truva surlarını aşmak ve şehre gizlice girmek için yaptırdığı tahtadan at maketidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri