İlk defa bir gama ışını patlamasını takip eden bilim insanlarınca keşfedilmiştir. Yıldızların ömrünün sonuna gelmesi ve en nihayetinde çökmeleri sonucu oluşurlar ancak yıldızlar çok daha büyüktür. İlk keşfedilen orta seviye kara deliğin kütlesi Güneş'in kütlesinden 55 bin kat daha fazladır.
Gözlemlenen kara delik nispeten küçük
Gözlemlenen kara deliğin Güneş'ten yüzlerce kat büyük bir kütlesi olduğu tahmin ediliyor. Işığın bile kaçamayacağı kadar güçlü yerçekimine sahip olağanüstü yoğun gök cisimleri olan kara delikler söz konusu olduğunda, bunun nispeten küçük olduğu söylenebilir.
Güneş'ten 66 milyar kat büyük kütleye sahiptir ve bu kütlesi onu bugüne kadar keşfedilmiş en büyük kütleli kara delik yapmaktadır. Güneş'in çapının 160 milyar katı büyüklüğe sahiptir. Sonuç olarak TON 618 Güneş'ten 66 milyar kat ağır çapından ise 160 milyar kat daha büyük çapa sahip.
Peki ya Güneş, o da öldüğünde bir kara deliğe dönüşecek mi? Yanıt, tek kelimeyle “hayır” çünkü Güneş bir kara deliğe dönüşmek için gereken nitelikleri bünyesinde barındırmıyor.
Kara deliklerin dönme ve yüklerine göre sınıflandırılması
Bir kara deliğin kütlesi her zaman sıfırdan büyüktür. Diğer unsurların sıfır ya da sıfırdan büyük olmasına göre, kara delikleri dört sınıfa ayırmak mümkündür.
İlgili 34 soru bulundu
Eğer iki karadelik çarpışırsa, oluşan gravitasyonel dalgalar enerji yayabilir ve bunlar galaksilerin şekillerini ve evrimlerini etkileyebilir. Ayrıca, karadeliklerin çarpışması sonucu oluşan kütle yoğunluğu, tek bir daha büyük karadeliğin oluşmasına neden olabilir.
Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'ne (NOAA) göre koronal delikler, güneşi yerinde tutan manyetik alanların aniden açılarak güneşin üst yüzeyindeki içeriğin güneş rüzgarı şeklinde akıp gitmesine neden olmasıyla meydana gelir.
Güneş hiçbir zaman karadelik olmayacak.
Uzmanlara göre göre, koronal deliklerden gelen radyasyon akımları lekelerden kaynaklanan plazma dalgalarından çok daha hızlı. Martta ortaya çıkan, Güneş'te bundan önce gözlemlenmiş son koronal delik, Dünya'da son yılların en güçlü jeomanyetik fırtınasına neden olmuştu.
Dünya'ya en yakın kara delik "Unicorn" adıyla anılıyor ve yaklaşık 1500 ışık yılı uzaklıkta. Çok düşük kütleli olan kara deliğin, 3 Güneş'e eşdeğer olduğu belirtiliyor.
Dünya'ya en yakın kara delik adayı bize yaklaşık 1.565 ışık yılı mesafede bulunuyor. Samanyolu, küçük boyutlardaki kara deliklerle dolu olmalı. Orada bir yerlerde, galaksinin kuytularında saklanan, tahminen 10 milyon ilâ 1 milyar tane yıldız kütleli kara deliğin karanlık ve gizemli bir şekilde gezindiği düşünülüyor.
Gökbilimciler, 1.600 ışık yılı uzaklıkta, dünyaya şu ana kadar bilinen en yakın kara deliği keşfetti. 1 ışık yılı 9,5 trilyon kilometre mesafe anlamına geliyor. Bilim insanlarına göre, yeni keşfedilen 'kara delik' güneşten 10 misli daha büyük ve yeryüzüne daha önce tespit edilenden 3 misli daha yakın.
Tam adı 'J114447.77-430859.3' olan ancak kısaca 'J1144' diye adlandırılan nesnenin Samanyolu'ndaki tüm ışık kaynaklarından 7 bin kat daha fazla parlak olduğu belirtildi. Bilim insanları, J1144'ün son 9 milyar yıllık kozmik tarihin en parlak kara deliği olduğunu kaydetti.
Son keşfedilen kara deliğin, Samanyolu'nun merkezindeki Sagittarius A* adı verilen kara deliğe kıyasla 500 kat daha büyük olduğu belirtildi. Dünyadan 26 bin ışık yılı mesafedeki Sagittarius A* Güneş'in neredeyse 4 milyon katı kütleye sahip. Kara delikler bazı büyük yıldızların patlaması ve ölmesiyle ortaya çıkabiliyor.
LiveScience'ın haberine göre bilim insanları deliğin büyüklüğünü Dünya'nın 60 katı olarak açıkladı. Dev kara delik, 2 Aralık'ta Güneş'in ekvatoruna yakın bir konumda ortaya çıktı ve sadece 24 saat içinde yaklaşık 800 bin kilometre genişliğe ulaştı.
ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi tarafından yapılan açıklamaya göre 24 Mart 2024 tarihinde Güneş'te büyük bir patlama meydana geldi.
Kişiler güneş altında uzun süre kalırlarsa beynin alt tarafındaki ısı düzenleme merkezi bozulur ve vücut ısısı hızla yükselir. Bu nedenle beyin hücrelerinde tahribat oluşur; bey ödemi ile kanamaları görülebilir. Isı düzenleme merkezi vücut ısısı kontrol ede hale gelir, 36,5-37 'C de tutamaz, ısıyı kaybedemez.
Carrington Olayı, 1859 yılında gerçekleşen güneş fırtınası olarak bilinir. Bu olay, dünya üzerindeki iletişim sistemlerine büyük etkiler bırakmıştır. Elektromanyetik patlamaların neden olduğu bu olay, telgraf sistemlerine ciddi zararlar vermiş ve iletişim ağlarının çökmesine sebep olmuştur.
The Sun gazetesine göre, Nature Astronomy dergisinde yayımlanan bir araştırmada güneşin yaklaşık 10 milyar yıl içinde öleceği öne sürüldü. Güneş gibi yıldızlar, tüm hidrojenlerini yaktıklarında 'ölmeye' başlarlar. Bu noktada genişler ve kırmızı dev adı verilen çok büyük bir tür yıldız haline gelirler.
GÜNEŞ'İN 9 MİLYON KATI
NASA'nın internet sitesindeki haberinde, CEERS 1019 galaksisinin merkezindeki keşfedilen en yaşlı kara deliğin, büyük patlamadan 570 milyon yıl sonra şekillendiği ve güneşin 9 milyon katı kütleye sahip olduğu aktarıldı.
Bu hesaba göre, Güneş'in ömrü 10 milyar yıldır. Yapılan hesaplar Güneş'in bugünkü yaşını 4.5 milyar yıl olarak vermektedir. Demek ki, Güneş'in geriye 5.5 milyar yıllık bir ömrü kalmaktadır.
Evet, bir kara deliğin dahi sınırlı bir ömrü var. Stephen Hawking 1974'te bu araştırmaları yaptı ve ardından bilimsel jargona 'Hawking radyasyonu' terimini kattı. Ünlü bilim adamına göre bu kara delikler kuantum mekanikleri nedeniyle bir enerji yayıyordu ve bu da giderek küçülüyordu, sonunda da buharlaşıyordu.
Gözlemlenebilir evrende bulunan kara delik sayısı tahmini olarak hesaplandı. Yeni bir araştırmaya göre evrende "40 milyar milyar" kara delik (rakamla 40,000,000,000,000,000,000) bulunuyor.
KARA DELİK 13,2 MİLYAR YAŞINDA
Evrenin 13,7 milyar yaşında olduğu düşünülürse, bu kara deliğin yaşı 13,2 milyar yıl olarak tahmin ediliyor. Bilim insanları bu karadeliğin Samanyolu galaksisindeki kara delikten 10 kat daha büyük olduğunu söyledi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri