Truva (gök cismi), ilk olarak Jüpiter'in yörüngesinde olduğu keşfedilen ve daha sonra diğer gezegenlerin de yörüngelerinde bulunduğu anlaşılan, gezegenlerin L4 ve L5 Lagrange noktalarında salınan gök taşları
Truva Atı, savaş sırasında düşmanı yanıltmak için kullanılan bir taktiğe verilen isimdir.
Truva atı, Odysseus'un Truva surlarını aşmak ve şehre gizlice girmek için yaptırdığı tahtadan at maketidir. Savaş yaklaşık 10 yıldır sürmektedir. Askerler bıkkın ve yorgundur. Zekası sayesinde Athena tarafından da sevilen Odysseus'un aklına tahtadan bir at yapma fikri gelir.
Truva Savaşı Gerçek Mi? Truva Savaşı'nın gerçekliğiyle ilgili elde net ve somut kanıtlar bulunmamaktadır. 1800'lere kadar sadece destanlarda geçen bir şehir olarak kabul edilen Truva; Schliemann'ın kazıları sonrası ortaya çıkartılmış ve böyle bir yerin varlığı kesinlik kazanmıştır.
Truva Savaşı doğu ile batı arasındaki ilk büyük savaş olarak kabul görür. Savaşın asıl nedeni her ne kadar önemli bir konuma sahip olan ve tarih boyunca güçlü devletlerin dikkatini üzerine çeken Çanakkale bölgesi gibi görünse de savaşın asıl kıvılcımı Paris'in güzel Helen'e duyduğu aşktır.
İlgili 36 soru bulundu
Homeros'un İlyada Destanı'nda bahsedilen Troya Savaşı'nın yapıldığı yer olarak da bilinen Troya Antik Kenti UNESCO Dünya Miras Listesi'ne 1998 yılında girmiştir. MÖ 3000 yılına kadar uzanan tarihi geçmişi ile dünyanın en ünlü arkeolojik alanlarından biri olan kent, Çanakkale il sınırları içinde yer almaktadır.
Alman tüccar ve amatör arkeolog Heinrich Schliemann'ın Truva hazinesini bulmayı aklına koymuştur. Bu kapsamda kendini; farklı coğrafyaları gezdiği, türlü aksilikler, kazalar ve efsanelerle bezenmiş bir arkeoloji serüvenine atar.
Filmlere konu olan savaş Anadolu'da Truva kentinde yapılmıştır. Çok güçlü olan Troya surları defalarca kuşatılmış, 10. yılın sonunda savaşı Yunanlılar kazanmıştır. Truva savaşı genel olarak Sparta Kralı Menelaus'un karısı Helen yüzünden meydana gelmiştir.
Truva antik kenti de tarihi antik çağa kadar uzanan bir kenttir. Oldukça eski bir tarihi geçmişi olan Truva antik kenti Türkiye'nin en önemli antik kentleri arasında yer almaktadır.
Helen (Helene) veya Truvalı Helen, Menelaos'un karısı. Yunan mitolojisine göre Truva savaşına neden olan dünyanın en güzel kadınıdır. Çeşitli efsanelere göre Zeus'un fani bir kadından olan tek kızıdır. Sparta kraliçesi Leda ile kuğu kılığına girmiş tanrı Zeus'un kaçamağından doğan bir kızdır.
Savaş ile aynı adı taşıyan Truva Atı fikrini bulan Odysseus, bu fikrini kumandan Agamemnon'a iletmiştir. Savaşı kaybetme safhasına gelen Agamemnon bu fikri doğru bulmuştur. Bunun sonucunda tahtadan büyük bir at yapılmıştır. Bu atı sahile bırakan Agamemnon, Truvalıların ilgisini çekmeyi başarmıştır.
Konusu. Eski Yunan'da, Truva Prensi Paris ve Sparta Kraliçesi Helen arasındaki aşkın sonucunda iki ülke arasında savaş çıkmıştır. Helena'nın kocası Kral Menelaus çok kızmıştır. İntikam almak isteyen Menelaus, kardeşi Mikene Kralı Agamemnon'un da yardımıyla Truva'ya savaş açar.
İlyada'daki Truvalıların adları, Ae-neas ve Paris gibi Balkan isimlerinin oluşturduğu birkaç istisna dışında hep Yunanca'dır. Bir Truvalı etnik kimliği bulunmamaktadır ve ne Yunanlılar ne de Anadolu halkı tarihi anlatırken, Truvalılar diye bir halkın varlığından söz etmektedir.
2004 yılında gösterime giren troia ( Truva) filminin simgesi olan 12.4 m. yüksekliğinde, 10 m.uzunluğunda, 6 m.genişliğinde ve yaklaşık 12 ton ağırlığındaki Truva atı heykeli Warner Bross şirketi tarafından Türkiye'ye hibe edilmiş ve 13 Eylül 2004 yılında Çanakkale Kordon Boyunda sergilenmeye başlanmıştır.
Troya Savaşı'ndan esinlenilerek 2004 yılında çekilen Troy filminde kullanılan tahta atı Çanakkale ili merkezinde görebilirsiniz. Troya'yı ziyaret ettiğinizde karşılaşacağınız tahta at ile birlikte her ikisi de ziyaretçilerin hatıra fotoğraflarında mutlaka yer ediyor.
Trojan meşru yazılım kılığındaki bir tür kötü amaçlı yazılımdır. Genellikle siber suçlular tarafından gizli verileri çalmak, kullanıcılara karşı casusluk yapmak ve sistemlere izinsiz erişim elde etmek için kullanılır.
Truva(Troya) Kenti Nerededir? Hikaye 3200 yıl önce bugün üzerinden yaşadığımız topraklarda, Çanakkale Boğazı yakınlarındaki Troya adlı kentte geçiyor. Eski Yunanca'da Troya (Troia), İlion ismiyle geçen antik kentin Türkçe'deki adıdır Truva.
"Troy" filminde kullanılan ve dün karayoluyla İstanbul'dan yola çıkarılan Truva Atı, Çanakkale'ye getirildi. Vali Süleyman Kamçı, atı getiren 3 TIR'ın sabah erken saatlerde Çanakkale'ye geldiğini söyledi. Parçalar Çanakkale Belediyesi'ne ait atölyeye indirilmeye başlandı.
Dillere göre Troya ya da Troia da denilen Truva Antik Kenti, eski Yunan tarihinde Truva Savaşı'na ev sahipliği yapmış, Çanakkale'nin Hisarlık ilçesi sınırları içinde yer alan ve zamanında müreffeh bir şekilde yaşamış büyük bir antik kenttir. Truva Antik Kenti UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alır.
Hititoloji bulgularına göre Truva (İlion), Hititlerin sözünü ettiği Wilusa kentidir. Böylece günümüzden üç bin yıl önce Truva'da Hititlerin yaşamış olduğu ortaya çıktı.
prens Hektor Troya savaşı sırasında orduya liderlik etmiş, göğüs göğüse mücadelelerde 31 Yunanlı savaşçıyı öldürmüşse de Akhaların en büyük savaşçısı Akhilleus tarafından teke tek mücadelede öldürülmüştür.
Pompeii'den antika fresk. Truva düştükten sonra şehirden kaçıp yeni bir yurt arayan Truvalılara önderlik etti. Önce sağ kurtulanlarla beraber Kaz Dağı'nın güneyindeki Antandros(Altınoluk) kentine gelip buradan gemi ile denize açılmışlardır. Rüzgâr onları Kartaca'ya sürüklemiştir.
Sonra Bizans'a akın etti. Bizanslılar "yenilen Truvalüar öç almaya geliyor" diyordu. Truvalılar Türk değil, Anadolu uygarlığının temsilcisidir. Doğu-Batı medeniyetlerinin en büyük çatışması Truva'da olmuştur.
Hitit yazıtlarında Luviler'den söz edilirken bir çeşit ikinci sınıf insan muamelesi yapıldığı görülür.Truvalıların da Luvi dilini konuştuğu ileri sürülmüştür.
Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde faaliyet gösteren bir emlak şirketi yöneticisinin Truvahazinesinin yerinin tespit edildiği yönünde açıklama yapması, bilim insanlarının tepkisini çekti. Muğla Sıtkı Koçman ÜniversitesiArkeoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr.Adnan Diler, "Bunların hepsi hayal ürünü.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri