Genizde östaki kanalı ağzında bulunan lenf dokusu (tubal tonsiller, Gerlah tonsili), Boğazın arka duvarında yer alan lenfoid folliküllerdir.
Tonsillit çeşitli virüsler nedeniyle olabileceği gibi, bakteriler nedeniyle de ortaya çıkabilir. Bakteri nedenli tonsillit daha ciddi seyreder, uygun bir tedavi olmadığında ciddi komplikasyonlara yol açabilir.
3-Tubal tonsil (Gerlach bademciği , tonsilla tubaria): 2 tanedir , geniz bölgesinde östaki kanalı ağızlarında bulunur.
Antibiyotik kullanılması gerekmez. Beraberinde burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı, ateş veya öksürük var ise bunlara yönelik tedavi yapılır. Bademciklerde beta enfeksiyonu gelişmiş ise mutlaka 10 gün süreyle penisilin grubu antibiyotik kullanımı gerekir.
Bademcikler, boğazın arkasında bulunan ve bağışıklık sisteminin bir parçası olan, lenf dokusu koleksiyonlarıdır. Boğazın girişinde ve her iki tarafında konumlanmaları sebebiyle, vücudun dış patojenlere karşı ilk savunma hattı olma özelliği taşır.
İlgili 27 soru bulundu
Bademcik iltihabı ilerlerse, bademciklerde aşırı şişme nedeniyle solunum güçlüğü gelişebilir. Enfeksiyonun, bademciklerin etrafındaki derin dokulara yayılması sonucu selülit ve apse oluşumu görülebilir. Apse gelişmişse, boşaltılmalı ve hastalığın ilerlememesi için dikkatli şekilde tedavi edilmelidir.
Tonsilit (bademcik iltihabı), boğazın her iki arka bölümünde iki oval şekilli doku yastığı olan bademciğin iltihaplanıp şişmesidir. Bademcik enfeksiyonu anlamına gelen tonsilit, bakteri ve virüslerin vücuda girmesiyle meydana gelir.
Yatak istirahati: Hastanın istirahat etmesi bağışıklık sistemini güçlendirir. İyileşmeyi hızlandırır. Tuzlu su ile gargara: 8 çay kaşığı (237 mililitre) ılık suya 1 çay kaşığı (5 mililitre) sofra tuzu karıştırılarak hazırlanan çözelti ile gargara yapmak, boğaz ağrısını yatıştırmaya yardımcı olabilir.
Tonsillit tedavisi genellikle antibiyotik ilaçların kullanımı şeklinde gerçekleştirilir. Öksürük, yutma güçlüğü, şişlik, ağrı gibi olumsuzluklara yol açması halinde bademcik taşının çıkarılması gerekebilir. Aynı şekilde çok büyük boyuttaki bademcik taşları da cerrahi uygulamalarla çıkarılmalıdır.
Çoğu viral tonsilit (bademcik iltihabı) vakası sıvı ve bol dinlenme ile birkaç gün içinde iyileşir. Antibiyotikler genellikle bakteriyel bademcik iltihabını (strep boğaz) yaklaşık 10 gün içinde ortadan kaldırır. Bademcik iltihabı genellikle ciddi veya kalıcı sağlık sorunlarına neden olmaz.
Boğazımızın her iki yanında bulunan lenfoid dokudan oluşan organlardır. Lenfatik sistemdeki diğer organlar gibi, bademcikler de bağışıklık sisteminin bir bölümünü oluştururlar ve enfeksiyona karşı vücudu koruma görevinde rol alırlar.
Bademcikler, boğazın arka kısmında sağ ve sol tarafta bir tane olacak şekilde bulunan yapıdır ve bağışıklık sistemi için kritik öneme sahiptir. Özel yapısı ve içerisinde bulundurduğu hücreler sayesinde ağız ve burundan vücuda giren zararlı mikroorganizmalara karşı koruma sağlar.
Kronik Bademcik iltihabı( Kronik Tonsilit) ; Çocuk, ergen ve yetişkinlerde oldukça sıklık la görülen bir boğaz enfeksiyonu dur. Kronik bademcik; Bademcikler de tekrarlayan bademcik iltihabı veya gizli enfeksiyonların sonucu olarak kalıcı bir iltihabın bulunmasıdır.
Antibiyotik Tedavisi: Bakteriyel tonsillit (örneğin, streptokok boğaz enfeksiyonu) durumunda genellikle antibiyotik reçete edilir. Bu ilaçlar bakterileri öldürmeye yardımcı olur ve enfeksiyonun yayılmasını önler. Antibiyotik tedavisi genellikle 7 ila 10 gün sürer, ve hasta ilacı tamamen bitirmelidir.
Eğer belirtiler düzelmişse ve ateş yoksa, antibiyotik tedavisinin başlanmasını takibeden 48. saatten sonra çocuğunuz okula gidebilir. İlk 48 saatte bulaşıcılık devam eder ve okuldaki başka çocukların da hastalanması için risk oluşturur.
Boğaz enfeksiyonunun nedeninin beta grubu bakteriler olduğu durumlarda ise ortalama 10 gün boyunca antibiyotik tedavisi uygulanması gerekir.
Boğaz iltihabı için hangi antibiyotik kullanılır? Bademcik iltihabında en sık kullanılan tedavi yöntemi , antibiyotikler, penisilin veya penisilin türevi ilaçlardır.
Sık sık bademcik iltihabı olan kişilerde bademcik taşlarının daha sık görüldüğünü belirten Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Murat Songu, “Büyüklüğü bazen bir üzüm tanesi kadar olabiliyor. Beyaz ya da açık sarı renkteki bademcik taşları büyümeye devam ettikçe ağızda kötü bir koku meydana gelir.
Tekrarlayan Boğaz Enfeksiyonu Nedenleri
Tekrarlayan boğaz enfeksiyonları, sürekli olarak bademcik iltihabı geçirmenize neden olabilir. Bu durum genellikle aşağıdaki faktörlerin bir kombinasyonuyla ilişkili olabilir; Zayıf bağışıklık sistemi. Sigara içmek veya pasif içicilik.
Tonsilit genelde virüslerden kaynaklanır, ancak bakteriyel enfeksiyonlar nedeniyle de ortaya çıkabilir. Tonsilitin en sık görülen sebeplerinden biri, boğaz enfeksiyonuna yol açan Streptococcus pyogenes adlı bir bakteri türüdür. Farklı tür bakteriler de tonsilite neden olabilir.
Akut tonsillitin sık görülen belirtileri arasında halsizlik, kırgınlık, güçsüzlük hissi, ateş, üşüme ve titreme hissi, boğaz ağrısı, yutkunma güçlüğü, kulak ağrısı, eklemlerde ağrı, ağız kokusu, ses değişiklikleri, boğaz içerisi ve bademciklerin kızarık ve şiş görülmesi sayılabilir.
Bademcik şişmesi bir hastalık değil, bir semptomdur ve genellikle enfeksiyon sonucunda görülür. Bu enfeksiyonlar virüs ya da bakteri kaynaklı olabilir. Boğaz enfeksiyonlarının ortalama %70'i virüs kaynaklıdır. Bademcik şişmesi aslında tonsilit denen bademcik iltihabının sebep olduğu durumlardan biridir.
Ağız kokusu ve boğaz tahrişi yaşıyorsanız ya da boğazınızın arkasında beyaz renkli bir nokta görüyorsanız bademcik taşınız olabilir. Bademcik taşı oluşumu nadir bir durumdur ve bunlarla ilgili ciddi problemler yaşamak daha da nadir bir durumdur. Bu nedenle endişelenmeyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri