Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu veya kısaca TÜBİTAK, Türkiye'de bilim ve teknolojiyi teşvik etme, yönlendirme ve popülerleştirmeyi amaçlayan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ilgili kuruluşlarından olup özel hukuk hükümlerine tâbidir.
TÜBİTAK'ın statüsü Anayasa'da değil, 17.7.1963 günlü, 278 sayılı Yasa'da düzenlenmiştir. 278 sayılı Yasada TÜBİTAK, Hükümetin ve Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulunun strateji, plan ve hedefleri doğrultusunda görev yapan, hükümete yardımcı bir kurum olarak tanımlanmıştır.
TÜBİTAK 1963 yılında, Türkiye'de planlı ekonomi döneminin başlangıcında kurulmuştur.
Prof. Dr. Hasan MANDAL, Kurumun ve Yönetim Kurulunun Başkanıdır. 10/07/2018 tarihli ve 30474 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 3 numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi kapsamında; TÜBİTAK Başkanı Cumhurbaşkanı kararıyla, TÜBİTAK Yönetim Kurulu Üyeleri ve TÜBİTAK Başkan Yardımcıları ise Cumhurbaşkanı onayı ile atanır.
Kurumun "tüzel kişiliği, idari ve mali özerkliği" vardır. Başbakan'a bağlı olan Kurum, kendi Kanununda belirtilmeyen hallerde özel hukuk hükümlerine tabidir. Ulusal kalkınma hedefleri doğrultusunda, kuruluş amaçlarını gerçekleştirmek üzere 278 sayılı Kanun'un 2. maddesi ile Kuruma aşağıdaki görevler verilmiştir.
İlgili 20 soru bulundu
Madde 3- Bu Yönetmelik, 17/7/1963 tarih ve 278 sayılı Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Kurulması Hakkında Kanunun 4 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
İnsan kaynağının çalışma alanlarına göre dağılımı 4 ana gruptan oluşmaktadır. Personelin %15'i TÜBİTAK Başkanlık'ta, %85'i ise Ar-Ge ve Ar-Ge Kolaylık Birimlerinde görev yapmaktadır. Kurumuzda, 31 Aralık 2021 tarihi itibarıyla 5.817 personel aktif olarak görev yapmaktadır.
Prof. Dr. Hasan MANDAL, 12 Ocak 2018 tarihinden itibaren 22 Şubat 2018 tarihine kadar Sabancı Üniversitesi Rektör Vekili olarak görev yapmıştır. 22 Şubat 2018 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan müşterek kararname ile TÜBİTAK Başkanı olarak atanmıştır.
1987 yılında ODTÜ Metalurji Mühendisliği Bölümü'nden mezun olmuş, 1992'de Newcastle Üniversitesi'nden Doktora unvanını almıştır.
Türkiye'nin rekabet gücünü ve refahını artırma göreviyle ulusal öncelikler doğrultusunda, bilim ve teknoloji politikaları alanında çalışmalar yürüten, bu alanda yapılan çalışmaları destekleyen, bilim insanlarını teşvik eden ve toplumda bilim ve teknoloji farkındalığını özendiren bir kamu kurumudur.
(3) TÜBİTAK yukarıda belirtilen bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetlerine ilişkin genel usul ve esasların belirlenmesinde Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu ve diğer ilgili politika kurullarıyla koordinasyon içerisinde çalışır.
TÜRKİYE BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK ARAŞTIRMA KURUMU.
Yarışmaya, başvuru sırasında Türkiye'de ve KKTC'de öğrenim gören ön lisans veya lisans öğrencileri katılabilir. Yarışmaya bireysel olarak veya en fazla üç öğrenciden oluşan takımlar halinde başvuru yapılabilir. Başvuru, takım temsilcisi tarafından takım adına yapılır.
1963'te Cemal Gürsel tarafından hükûmete danışmanlık yapılması ve millî bilim politikasına rehberlik edilmesi amaçlarıyla kurulduğunda "Türkiye Bilim Teknik ve Araştırma Kurumu" diye bilinirken, sonradan adı "Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu" olarak değiştirilmiş ve uzun süre bu adla anılmıştır.
1965 yılında Eskişehir'de doğan Hasan Mandal, ilk, orta ve lise eğitimini sırasıyla Yunusemre İlkokulu, Devrim (Atatürk) Ortaokulu ve Motor Meslek Lisesi'nde tamamladı.
Kendisi Dünya Seramik Akademisi'ne (WAC) üye seçilmiş olup WAC'ın tek Türk üyesidir.
Mustafa Sancar, Cahit Arf Bilgi Merkezi'nden sorumlu olacak. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'na bağlı (TÜBİTAK) Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi'nin (ULAKBİM) Müdür Yardımcılığı görevine Ankara Hayvanat Bahçesi Müdürü Mustafa Sancar getirildi.
Bilim, Özel ve Teşvik Ödülleri her yıl için TÜBİTAK Yönetim Kurulunca saptanan ayni ya da nakdî ödül içerir. Bilim ve Teşvik Ödülü alanlara ayrıca, her yıl Yönetim Kurulunca belirlenen miktarda (2023 yılı için 1.250.000TL) yurt içinde yürüteceği araştırmalarda kullanılmak üzere araştırma desteği verilir.
21/02/2022 tarihli ve 31757 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 45 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile TÜBİTAK Başkanlığına ve TÜBİTAK Yönetim Kurulu Başkanlığına atanmıştır.
DUYURU: 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı 2023 Yılı 2. Dönem Başvuruları 20 Kasım 2023 günü saat 23.59'a kadar uzatılmıştır. Başvurular TÜBİTAK Yönetim Bilgi Sistemi (tybs.tubitak.gov.tr) üzerinden alınacaktır.
Bilim ve Teşvik Ödülü alanlara ayrıca, her yıl Yönetim Kurulunca belirlenen miktarda (2023 yılı için 1.250.000TL) yurt içinde yürüteceği araştırmalarda kullanılmak üzere araştırma desteği verilir.
En az dört yıllık üniversite lisans eğitimi almış olmaları ve görev yaptıkları katılımcı kurum/kuruluşun kadrolu/tam zamanlı personeli (emekliler ve herhangi bir kurum/kuruluşta çalışmayan doktora sonrası araştırmacılar hariç) olmaları gerekmektedir.
01.01.2024 tarihinden itibaren maksimum destek tutarı 9000 TL'dir. 2023/1 dönemi de dahil olmak üzere önceki dönemlerde desteğe hak kazananlar için ek bütçe uygulaması söz konusu olmayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri