Çapraz sorguda ilk aşama tarafların kendi tanıklarına soru sorması aşamasıdır. İkinci aşamada diğer tarafın tanığı sorgulanmaktadır. Tanığın yeniden sorgulanması üçüncü aşamadır.
Çapraz sorguda soru yöneltilen kişiye, neden, nasıl ve niçin soruları gibi yorum içeren cevaplar verilebilecek sorular yerine, kısa cevaplar vereceği soruların sorulması yaygın kullanım şeklidir. Çapraz sorgu yönteminin sonucu öngörülemeyeceğinden dolayı, zaman zaman başvuranın aleyhine de sonuçlar ortaya çıkabilir.
Çapraz sorgu genel olarak; hukuki gerçeğin, tanık ifadelerindeki güvenirlik ve çelişkilerin ortaya çıkartılabilmesi için karşı tarafın tanığının sorgulanması işlemidir.
Sorgulama işleminin tanığı çağıran taraf tarafından yapılmasına doğrudan sorgu, daha sonra tanığın kendisini çağıran tarafın değil karşı tarafın sorgulamasına da çapraz sorgu denmektedir. Günümüzde çapraz sorgunun adil ve objektif bir yargılama için zorunluluk olduğu savunulmaktadır.
Çapraz sorgu, tanık veya sanık beyanının doğruluğunu ve güvenilirliğini denetlemek, beyanlar hakkında şüphe uyandırmak, yargılamada herhangi bir tarafın kendi iddia veya savunmasına dikkat çekmek veya güçlendirmek için; tanık, sanık, müdahil (katılan) ve müştekiyi sorguya çekmesidir.
İlgili 20 soru bulundu
Çapraz sorguda, nerede, ne zaman, kim gibi yoruma açık sorular yerine, daha kısa cevapları olan, bir yorum yaparak cevaplanamayacak sorular sorulur. Avrupa'da Anglosakson kültüründe çok yaygın olarak kullanılan bu sorgu tekniği Türk hukukunu da etkilemiş olsa da bizde tam anlamıyla uygulandığı söylenemez.
Ceza Muhakemesi Kanununa göre, bizde önce hakim tanığı dinlemekte (CMK 59/1), ona doğrudan ve anlattırıcı sorular sorarak, olayı anlattırmakta, sözünü kesmeden dinlemektedir. Bundan sonra, aynı hakim, aynı tanığa ifadesini sınayan so- rular sorarak çapraz sorgu yapmaktadır (CMK 59/2).
Evet. Ecel terleri döktüren adeta dudakları kurutan çapraz sorgu…. Çapraz sorgu, Ceza Muhakemesi Kanununda düzenlenmiştir.
CMK m.201'in başlığı “Doğrudan soru yöneltme” olup, bu kavramın “çapraz sorgu” olarak adlandırıldığını görmekteyiz. Tarafların birbirlerinin tanılarına soru sormasına izin veren CMK m.201, bu yöntemle çapraz sorgu usulünü öngörmüştür.
bu sorgu çeşidinde amaç tanık sandalyesinde oturan kişinin güvenilir olmadığını ispatlamaktır. bunun için ise tanığı yönlendirecek sorular sorulur; kendi hikayesini anlatmasına pek izin verilmez.
bazen de (yine, duruşma esnasında ve yargıcın takdirine göre), durum tersine olur. önce avukat duruşmaya getirttiği kendi tanığını sorgular (ifadesini aldırır), sonra sıra savcıya gelir; savcı da aynı tanığı sorgular. bu defa da, savcının sonradan yaptığı işe “çapraz” sorgulama denir, avukatın daha önce yaptığı işe ise ...
Eğik olarak birbiriyle kesişen. İki taraflı, karşılıklı; çapraz ateş.
Bir kart sahibi, kredi kartındaki bir ücretlendirme konusunda sorun yaşadığında ücretlendirmeye itiraz etmek için bankasıyla iletişime geçebilir. Böylece banka bir ters ibraz veya sorgu oluşturur.
(1) Cumhuriyet savcısı, müdafi veya vekil sıfatıyla duruşmaya katılan avukat; sanığa, katılana, tanıklara, bilirkişilere ve duruşmaya çağrılmış diğer kişilere, duruşma disiplinine uygun olarak doğrudan soru yöneltebilirler. Sanık ve katılan da mahkeme başkanı veya hâkim aracılığı ile soru yöneltebilir.
Maddede, tanıkların dinlenmesinde çok önemli dört husus yer almıştır: Birinci fıkrada her tanığa özellikle sorulacak hususlar yer almaktadır: Tanığa, her şeyden önce adı, soyadı, yaşı, işi ve yerleşim yeri, işyeri veya geçici olarak oturduğu yerin adresi, varsa telefon numarası özellikle sorulacaktır.
Doğrudan Sorgu (Direct-Examination)
Kısaca doğrudan sorgu, avukatın kendi müvekkiline ya da çağırdığı tanığa aracısız bir biçimde soru yöneltmesidir. Doğrudan sorgunun asıl amacı maddi gerçeğe ulaşmak ve karşı taraf avukatının çapraz sorgu ile elde etmiş olduğu verilere dayanan iddialarını çürütmektir.
Hâkimin sağ tarafında Cumhuriyet savcısı durur. Hâkime göre sağ taraf davacının (iddia eden-şikâyetçi) sol taraf ise davalının (savunma yapan- sanık) yeridir. Diğer bir ifade ile yüzünüz hâkime dönükken sol tarafınız davacının, sağ tarafınız ise davalının yeridir.
(3) Hâkim tanığa, “Tanık sıfatıyla sorulacak sorulara vereceğiniz cevapların gerçeğe aykırı olmayacağına ve bilginizden hiçbir şey saklamayacağınıza namusunuz, şerefiniz ve kutsal saydığınız bütün inanç ve değerler üzerine yemin ediyor musunuz?” diye sorar.
Ceza davalarının ilk duruşmasında, tanzim edilen iddianame sanığa okunarak il önce sanığın savunması alınır. Sanığın mahkeme huzurunda savunmasını yapmasının ardından varsa şikayetçi taraf dinlenerek davaya katılma talebinin bulunup bulunmadığı sorulur.
Cumhuriyet savcısı ya da kolluk kuvvetleri dışındaki kişilerin sorgu yapması kural olarak mümkün değildir. Sorgu yargılamayı yapan mahkeme tarafından bizzat yapılmalıdır. Bu durumun istisnası da görevsizlik kararı veren mahkemenin sorgu yapması, sorgunun istinabe ile yapılması ve sorgunun SEGBİS ile yapılmasıdır.
Sanığın Sorgusunun Yapılması: Sanık açıklamada bulunmaya hazır olduğunu bildirdiğinde, usulüne göre sorgusu yapılır. (CMK m.191/2). Sorgu, ceza muhakemesinde hem savunma hem de delil aracıdır. Sanık sorgusu yapılırken suçlamalara yanıt verir, deliller ileri sürer, bu yönüyle sorgu bir savunma aracı olarak kabul edilir.
Hakim tarafından sorulacak sorular yargılamanın yapıldığı suç tipine veya dosyanın kapsamına göre öngörülebilir. Sanığa duruşmada sorgusu yapılırken hakim tarafından ceza dosyasının aydınlatılması, delillerin toplanması için sorular yöneltilir. Taraflar veya avukatları da soru yöneltebilir.
İngilizce'de "cross check" olarak bilinen, Türkçe'ye 'çapraz sorgulama' ya da 'çapraz kontrol' olarak çevrilebilecek bu kavram elde edilen bilginin doğruluğunu teyit etmek amacı ile en az iki farklı kaynaktan verinin doğruluğunu onaylama metodu olarak tanımlanabilir.
İfade Verme ve Sorgu Nedir? (CMK 147)
İfade alma, jandarma, polis gibi kolluk görevlileri vasıtasıyla veya doğrudan savcılık tarafından yerine getirilir. Soruşturma aşamasında yapılan ifade alma işlemi kanunda belirtilen bu görevlilerden başka kişiler tarafından yerine getirilemez.
Bu ayrımın sebebi işlemi yapan makamın farklı olmasıdır. Eğer işlem iddia makamı içerisinde yer alan savcı veya kolluk tarafından yapılıyorsa buna ifade alma işlemi denir. Eğer işlem yargılama makamında yer alan hâkim (sulh ceza hâkimi) veya mahkeme tarafından yapılıyorsa buna da sorgu denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri