Tüketici, bir mal veya hizmeti ticari veya mesleki olmayan amaçlarla edinen, kullanan veya yararlanan gerçek ya da tüzel kişidir (TKHK 3/1-k). Tanım gereği, bu sıfatın kazanılabilmesi, ticari veya mesleki olmayan amaçlarla hareket edilmesine bağlıdır.
Tüketici; ticari veya mesleki olmayan amaçlarla hareket eden gerçek veya tüzel kişidir. 6502 sayılı kanundan anlayacağımız, hazır bir malı veya hizmeti satın alarak onu günlük yaşamında kullanan veya tüketen kişidir.
Tüketici; bir mal veya hizmeti özel amaçlarla satın alarak kullanan veya tüketen gerçek veya tüzel kişidir.
Tüketici işlemi, mal veya hizmet piyasalarında kamu tüzel kişileri de dâhil olmak üzere ticari veya mesleki amaçlarla hareket eden veya onun adına ya da hesabına hareket eden gerçek veya tüzel kişiler ile tüketiciler arasında kurulan her türlü sözleşme ve hukuki işlemi ifade eder.
Tüketici davranışı bir amacı gerçekleştirmek için güdülenmiş davranıştır. Amaç, istek ve ihtiyaçları karşılamaktır.
İlgili 15 soru bulundu
Bunlar; temel ihtiyaçların karşılanması hakkı, seçme hakkı, sesini duyurma(temsil edilme) hakkı, tazmin edilme hakkı, eğitilme hakkı ve sağlıklı bir çevreye sahip olma hakkıdır.
6502 Sayılı Kanunun 3/1-k maddesine göre tüketici, “Ticari veya mesleki ol- mayan amaçlarla hareket eden gerçek veya tüzel kişiyi” ifade eder16. TTK.'nın 864/5. maddesinde de, tüketici, “sözleşmeyi ticari veya meslekî faaliyeti ile ilgili olmayan bir amaçla yapan bir gerçek ya da tüzel kişi” olarak tanımlanmıştır.
Tüketici deyimi ile son kullanım amacı ile mal ve hizmetleri satın alan, kullanan kişi anlatılmak istenmektedir. Müşteri ise, belirli bir mağaza veya işletmeden düzenli alışveriş yapan kişi olarak tanımlanmaktadır.
Pazarlamada tüketici denilince önce, kendi ve ailesinin istek ve ihtiyaçlarını tatmin etmek için satın alma faaliyetinde bulunan veya satın alma potansiyeli olan kişiler akla gelir ki bunlara son tüketiciler denilmektedir (Penpece, 2006:5).
Zincirin her öğesi bir halkayı simgeler ve üretken bitkiler ya da tüketici hayvanlar sınıflarına ayrılır. Bitkilerle beslenen otçullar birincil tüketici, bunları yiyerek beslenen etçiller ile hepçiller ikincil tüketici diye adlandırılır.
Tüketici hakem heyetleri illerde Ticaret İl Müdürlükleri, ilçelerde Kaymakamlıklar bünyesinde faaliyet göstermektedir.
Temel ihtiyaçların karşılanması hakkı Sağlık ve güvenliğin korunması hakkı Ekonomik çıkarların korunması hakkı Bilgilendirilme hakkı, eğitilme hakkı
Müşteri= düzenli alışveriş yapan kişi, işletmeden sürekli hizmet alan ya da devamlı aynı markayı satın alan tüketicidir. Her tüketici müşteri değildir ama her müşteri tüketicidir.
Tüketici, satılan ürünleri kullanan kişiye denmektedir. Tüketici, hizmetlerden yararlanmakta ya da ürünleri satın almaktadır. Günlük yaşam içerisinde herkes bir şekilde tüketici olmaktadır. Tükettiğimiz şeyler sayesinde ihtiyaçlarımızı giderebilir ve çok daha kaliteli bir hayat yaşayabiliriz.
Müşteri, edindiği her türlü ürün ve hizmetin karşılığında bir parasal değer ödeyen kişidir. İşletmenin, diğer bir deyişle hizmeti veya ürünü sunanın müşteriye karşı sorumluluğu vardır. Ayrıca müşteri, hakları olan bir grup olmaktan öte bir velinimettir.
Tüketici mal veya ürünleri, tüketicinin kişisel yada ailesel olarak gereksinim duydukları ihtiyaçlarını karşılamak üzere doğrudan satın almış oldukları mallar veya ürünlere denir. Bu şekilde bakıldığında bu mal veya ürünlere nihai mal ismi de verilir. Bu mal veya ürünler son tüketimi yapılması için satın alınır.
Üçüncü dereceden tüketiciler ise piramidin en üst basamağında yer alan hepçil yapıya sahip canlılardır. Zincirin en son basamağında insanlarda bulunmaktadır. Ayrıştırıcı grubu da her besin zincirinde gerçekleşen etkileşimden yararlanabilme özelliğine sahip canlı grubudur.
Problem tespitini yapmak, ürünün araştırmasını yapmak, alternatif olan ürünlerin değerlendirmesini yapmak, satın alma sürecine girmek, ödeme işlemini tamamlamak, satış sonrasında destek ve iletişim almak tüketicinin geçmiş olduğu satın alma sürecinin aşamalarıdır.
Tüketici içgörüsünün temel amacı, tüketici davranışındaki eğilimleri yorumlamaktır. Markaların ve işletmelerin, müşterilerinin nasıl düşündüğünü ve deneyimleri sonucunda neler hissettiğini detaylıca incelemesine ve yorumlamasına imkan verir.
6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun madde 11'de satın alınan malda ayıp mevcut olması halinde tüketicinin kullanabileceği seçimlik hakları sayılmıştır. Bu hükme göre: Satılanı geri vermeye hazır olduğunu bildirerek sözleşmeden dönme. Satılanı alıkoyup ayıp oranında satış bedelinden indirim isteme.
A.
Türk Ticaret Kanunu m.12 hükmü anlamında gerçek kişi tacir bu sı- fatla yaptığı işlemlerde tüketici sı- fatı kazanması kural olarak mümkün değildir. Yine,Türk Ticaret Kanunu m.15/1 hükmü gereği gerçek kişi esnaf da bu sıfatla yaptığı işlemler- de tüketici sayılmaz.
(6) Tüketici, on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir. Cayma süresi dolmadan satıcı veya sağlayıcı, tüketiciden herhangi bir isim altında ödeme yapmasını veya tüketiciyi borç altına sokan herhangi bir belge vermesini isteyemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri