Tül perde, yağlı kağıt ve buzlu camlar yarı saydam maddeler için verilebilecek güzel örneklerdir. Yarı saydam maddeler ışığın tamamını geçiremedikleri için bu maddelerin arkasında bulunan nesneler çok net bir şekilde görülmemektedir.
Opak maddeler ise ışığı tamamen durdurabilen maddelerdir. Hiçbir şekilde ışığın geçmesine izin vermezler. Mukavva, tahta, duvar gibi nesneler bu duruma örnektir. Bu bilgiler doğrultusunda perde, ışığın bir kısmını geçirdikleri için yarı saydam bir maddedir.
Tül kumaş, farklı ipler kullanılarak yapılan ve çokgen şeklindeki ilmekler tarafından oluşturulan gözeneklerden oluşturulmuş bir kumaş türüdür. Yarı saydam bir görünüme sahip olduğu kadar hafif ve ince bir kumaştır. Pamuk, keten, ipek ya da yün gibi maddelerden elde edilmektedir.
Işığın büyük bir kısmını geçiren maddelere saydam maddeler denir. Cam, su, hava saydam maddelere örnek verilebilir. Saydam maddeler, pencerelerde, ampullerde, gözlüklerde, otomobillerde, fotoğraf makinelerinde, dürbünlerde kullanılır.
Saydam olmayan maddeler :
→ Opak maddeler de denir. → Çimento, tahta, kağıt, mermer, taş, kurşun saydam olmayan yani opak maddelere örnek verilebilir.
İlgili 37 soru bulundu
Saydam maddelere örnek verecek olursak, cam bardak, gözlük, lens, plastik şişe saydam maddelere örnek verilebilir. Eğer ışık tutulan bir madde, ışığı biraz geçiriyorsa, o maddeye yarı saydam madde deriz. Yarı saydam maddelere örnek verecek olursak, buzlu cam, ince A4 kağıdı, sis yarı saydam maddelere örnek verilebilir.
En çok kullanılan saydam madde camdır. Camdan yapılan ayna genelde saydam değildir, ama sahne sanatlarında arkası da görülebilen yarı saydam aynalar hayalet etkisi yaratmak için kullanılır.
Saydam maddelere örnek olarak; hava, su ya da cam gösterilebilmektedir. Saydam maddelerin ışığı geçirme özellikleri olduğu için saydam bir maddenin arka tarafında bulunan nesneler çok net bir şekilde görülebilmektedir. Örneğin cam ışığın oldukça fazla bir bölümünü geçirebilir.
Işığın geçmesine izin vermeyen maddelere opak (saydam olmayan) maddeler denir.
Gözlük camı, ışığı istenilen şekilde odaklayabilen, iki yüzeyi de işlenmiş saydam bir optik materyaldir. Sferik camlar miyopi ve hipermetropide, silindirik camlar ise astimatizmanın düzeltilmesinde kullanılır.
Tül perde yarı saydam maddelere örnektir . Yarı saydam maddeler ışığı az da olsa geçirebilen maddelere denir .
Bunun için tüllerin bekleyeceği suyun içine 2 yemek kaşığı kadar kaya tuzu ekleyin. Bir gece öncesinden kaya tuzunun yer aldığı suda bekleyen perdeleri, ertesi gün 30 derece programda yıkayabilirsiniz. Bu yöntemi her ay denediğinizde, tül perdelerin sararmasını önleyerek yeni bir görünüm kazandırabilirsiniz.
Tül perdelerin zarar görmemesi için mutlaka hassas yıkama programının en düşük sıcaklık derecesi tercih edilmelidir. Bununla birlikte tüllerin kırışmaması ve zarar görmemesi için tül perdeler doğal olarak kendiliğinden kurumaya bırakılmalıdır. Böylece tül perdeler yıkama ve kuruma sırasında zarar görmeyecektir.
Bu bilgilere dayanarak yastık, opak (saydam olmayan) bir malzemedir diyebiliriz.
Buzlu cam yarı saydam bir maddedir.
- Pamuk maddesi ise opaktır çünkü ne altına ışık geçirir ne de ona doğrultulan bu ışığı yansıtabilir.
Pencerenin camı saydam olduğu için camın arkası yani dışarısı net bir şekilde görünüyor. Çünkü saydam cam ışığı geçiriyor.
hayır havlu opak maddedir yumuşak ancak ışık geçirmeyen maddedir bu yüzden opaktır.
Saydam, hafif ve ekonomiktir, her türlü hava koşullarına dayanıklıdır. Her türlü ürünün paketlenmesinde kullanılabilir. Esnekliği sayesinde; sivri ve keskin köşelerden etkilenmez, ip veya çembere gereksinim duymaz, şişeli mamullerin ambalajında emniyetli ve ekonomiktir.
Sıvı sabunlar, saydam, tortusuz ve akıcı olmalıdır.Sıvı sabun üretiminde, koko yağı, hurma çekirdeği yağı ve hint yağı kullanılır.
Kumaş türüne göre değişir. Bazı kumaşlar opaktır. Bazı kumaşlar yarı saydamdır.
Porseleni diğerlerinden ayıran en önemli özellik yarı saydam olmasıdır. Pişirimden sonra porselen çok beyaz ve yarı saydam hale gelir, ışığı geçirir. Diğer tüm çamurlar opaktır ve ışığı geçirmezler.
Cam, su, hava ve sıvıların büyük bir bölümü (asitler, yağlar, sirke, alkol, vs.) saydam maddelerdir. Maddelerin ışık geçirme özellikleri birbirinden farklıdır. Üzerine düşen ışığın bir bölümünü geçiren (bir bölümünü yansıtan) maddelere yarı saydam madde denir.
İrisin hemen arkasında bulunan saydam ve bikonveks bir yapıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri