Cümlede - de bağlacından sonra virgül getirilemez. 6. Cümlede ama, fakat, lakin, ve, veya, yahut... gibi. bağlaçlardan önce ya da sonra noktalama işareti.
(ama, fakat, lakin, yalnız, ancak, ne var ki, ne yazık ki, çünkü yoksa, bundan dolayı, sonuç olarak, bununla birlikte gibi bağlaçlardan önce noktalı virgül kullanılır.)
Tekrarlı bağlaçlardan önce ve sonra virgül konmaz.
İki cümleyi birbirine bağlayan "ama, fakat, lâkin, yalnız, ancak, ne var ki, ne yazık ki, çünkü, yoksa, bundan dolayı, binaenaleyh, sonuç olarak, bununla birlikte" gibi bağlaçlardan önce noktalı virgül konur: Halis bir şiir fena okunabilir; lâkin sahte bir şiir iyi okunamaz.
"ve, veya, yahut" bağlama edatlarından önce ve sonra virgül konulmaz: "Şiirin lisana olan tasarrufu, nesrin ve konuşmanın tasarrufundan çok başkadır." Metin içerisinde, karşılaştırma ve denkleştirme edatlarından önce ve sonra virgül kullanılmaz: "Ne arıyor ne de soruyordu.
İlgili 34 soru bulundu
Bu ara söz ve cümleleri ayırmak için hem başına hem de sonuna virgül kullanılır. Örn: Kapı aniden kapanınca, çıkan sesten dolayı, çok korktu.
Anlam bakımından birbirine bağlı cümlelerin arasına konur. Anlam bakımından birbirine bağlı cümlelerden ikincisi, birinci cümlenin karşıtı olursa araya noktalı virgül konur. “ama”, “çünkü”, “fakat”, “öyleyse”, “ancak”, “oysaki” gibi bağlaçlarla birbirine bağlanan cümlelerde bağlaçlardan önce konur.
- Cümle sonlarına virgül işareti konmaz. - Soru ile biten cümlelerde virgül işareti kullanılmaz. - Önemli yerlerin belirtilmesi için virgül işareti kullanılmaz. - Cümlelerin başında virgül işareti kullanılmaz.
UYARI: Tekrarlı bağlaçlardan önce ve sonra virgül konmaz: Hem gider hem ağlar. Gerek nesirde gerek nazımda yeni bir söyleyişe ulaşılmıştır. Siz ister inanın ister inanmayın, bir gün bile durmam.
Virgül (,)
– Cümlede art arda sıralanan eş görevli sözcük ve sözcük öbekleri arasına virgül konur. Örnek: Pazardan erik, kiraz, çilek ve kavun aldık. – Sıralı cümlelerin arasına virgül konur. Örnek: İstediğim kitabı dolaptan aldı, bana uzattı. – Seslenme (hitap) sözlerinden sonra virgül konur.
Yalın bağlaçlar
Kök halindeki ve, ama, ile, eğer, de, hem, yani gibi kelimeler bu tür bağlaçlardır.
İkinci kısımda ama, oysa, lakin, çünkü gibi bağlaçlar var. Bu bağlaçların virgülle beraber kullanımı ile ilgili TDK'nin herhangi bir uyarısı yok. Çeşitli yazılı kaynakları ve edebî eserleri tarayarak yaptığımız araştırmalar, bu bağlaçlardan önce ve sonra virgül kullanılabildiğini gösteriyor.
1- İki nokta bir açıklama yapılacakken kullanılır. Noktalı virgül ise genel olarak aralarında virgül bulunan sıralı cümleleri ayırmak için kullanılır.
İki nokta, bir noktalama işareti. İki nokta üst üste olarak da bilinir. Metin içerisinde çoğunlukla alıntı yaparken, liste yaparken ve açıklama yaparken kullanılır.
TDK'ye göre 17 noktalama işareti var. Bunlar; nokta, virgül, noktalı virgül, iki nokta, üç nokta, soru işareti, ünlem işareti, kısa çizgi, uzun çizgi, eğik çizgi, ters eğik çizgi, tırnak işareti, tek tırnak işareti, denden işareti, yay ayraç, köşeli ayraç, kesme işaretidir.
Çoğunlukla kendi içinde virgülle ayrılmış grupları birbirinden ayırmak ve sıra cümleleri birbirinden ayırmak için; virgülden kuvvetli, noktadan zayıf bir duraksama işareti olarak kullanılır. Noktalı virgül kendinden önce gelen sözcüğe bitişik yazılır ve sonraki sözcükle arasına bir boşluk konur.
Eğer yan cümle cümlenin başında yer alıyorsa, yan cümle ile ana cümle arasına virgül işareti (,) konur. Aktif olarak kullanılan bağlaçlar şöyledir: “after”, “although”, “as”, “because”, “before”, “if”, “once”, “since”, “now that”, “though”, “till”, “until”, “when”, “where”, “whether”, “while”.
Üç Nokta Kelimesinin Güncel TDK Sözlük Anlamı Ne Demektir? Cevap: Tamamlanmamış Cümlelerin Sonuna Veya Başına Yan Yana Konulan Noktalama İşaretinin Adı (...)
Türkçe zarf-fiillerin noktalaması
Birinci ve ikinci örnekte görüldüğü üzere zarf-fiil eki (-ıp, -madan, -arak, -ınca vs...) almış sözcükten sonra virgül konmaz çünkü bu ekler aynı zamanda bağlaç niteliğindedir ve bazı istisnalar haricinde bağlaçlardan önce veya sonra noktalama işareti kullanılmaz.
Diğer noktalama işaretleri ile birlikte kullanımı
Tırnak içine alınan ifade tam bir cümle ise kendi noktalama işaretlerini korur. Bu cümlenin sonuna gelen ünlem, soru, nokta, virgül gibi noktalama işaretleri tırnak işaretinin "içine" konur: Kurda "Neden boynun kalın?" demişler; "İşimi kendim görürüm de ondan." demiş.
Noktalı Virgül ( ; )
1. Cümle içinde virgüllerle ayrılmış tür veya takımları birbirinden ayırmak için konur. 3. İkiden fazla eş değer ögeler arasında virgül bulunan cümlelerde özneden sonra noktalı virgül konabilir.
Fiilimsiden Sonra Virgül Gelir Mi? Fiilimsiden sonra istisnai durumlar haricinde virgül gelmemektedir. Bu istisnai durum da şöyledir: iki fiilimsinin art arda geldiği durumlar. Eğer iki fiilimsi peşin sıra geliyorsa, cümlede anlatım bozukluğu olmaması açısından virgül kullanımı olabilir.
bir metinden çıkartılmış kısımları ifade etmede kullanılır. Köşeli parantez içine alınmış yorumlar metne ilave bilgi girildiğini gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri