Göğsün etrafında C şekli olacak şekilde tuttuğunuz elinizin parmaklarını göğüs ucuna doğru hafifçe sıkın. Elinizi göğsünüzden çekmeden hafifçe sıkmayı bırakın. Birkaç sıkmadan sonra süt akışı başlayacaktır. Süt akışı durdukça aynı işlemi göğsünüzdeki yerini biraz değiştirerek tekrar uygulayın.
Süt havuzcuklarının bulunduğu bu alanın elle basınç yapılarak sağılması gerekir. Süt sağılması için baş ve diğer parmaklar yavaşça içe, göğüs duvarına doğru (2) ve ardından birbirine doğru bastırılır (3). Bastırma işlemi, el göğüs duvarından uzaklaştırılırken devam ettirilir. Bu şekilde süt meme başına doğru itilir.
Sütün sağılması
Memeleri sağmak sadece; yoğun bakıma yatan bebek, annenin işe başlaması gibi anne ve bebek ayrılması durumunda önerilir. Nadiren meme kanal tıkanması, dolu meme gibi durumlarda sadece bebeğin kavrayabileceği kadar memeyi yumuşatmak için süt sağma pompası kullanılabilir.
İlk günlerde eğer anne ve bebek birlikte değilse doğum sonrası ilk saatler içinde süt pompası kullanılabilir. Bu memelere uyarı vererek sütün artışını kolaylaştırır. Daha sonraki süreçte eğer bebeğiniz ile birlikte değilseniz 3 saat arayla süt sağmaya devam edebilirsiniz.
– Sağma işleminden önce ılık bir duş alınması veya göğüse sıcak havlu konması sağma işlemini kolaylaştıracaktır. – Memeyi sıkıp bırakma tekniği uygulanırken, memenizi göğüs duvarına doğru nazikçe bastırınız. – Süt akışını arttırmak için, öne doğru eğilip, memeleri hafifçe sallamak size kolaylık sağlayacaktır.
İlgili 35 soru bulundu
Anneden her süt sağımında 100 ml üzerinde süt gelir. Sağılan süt biberon ya da hava almayacak kaplara konularak muhafaza edilebilir.
Elle süt sağma işlemi sırasında başparmak üstte diğer parmaklar altta olacak şekilde meme kavranır ve hafifçe sıkılır. Bu aşamada meme çok sıkılmamalıdır.
Bebek ile bir süre ayrı kalacaksanız, Sütünüzü artırmak için, Süt depolamanız gerekli ise, İşe başlama durumunuz varsa süt pompası kullanmanız gerekebilir.
MEMEDEN SÜT GELİP GELMEDİĞİ NASIL ANLAŞILIR? Meme dolu/boş olduğunu anlamanın tek yolu; memeleri avuçlayarak, ne kadar dolu olduğunu hissetmeye çalışmaktır. Mesela emzirme /pompa öncesi dokunun ve doluluğuna 1-10 arası puan verin.
Bebeklerin fiziksel özelliklerine, ihtiyaçlarına ve kaç aylık olduklarına göre süt miktarları değişmektedir. Yenidoğan bebeklerin midesi son derece küçüktür. Bu sebeple ilk üç gün her 2 saatte her seferinde 30 ml - 60 ml alacak kadar emzirilir.
Eğer bebek bir meme ile beslenmiş ise, bir sonraki emzirmede diğer meme verilmelidir. Bu arada emzirme sonrası kalan sütün sağılması uygundur.
Anne sütü sezaryen doğumdan 6 saat sonra ağız sütü (kolostrum) olarak gelmektedir. Devamında ise, problem yaşayan annelerin en geç 2 gün içerisinde sütü akıcı hale gelecektir. Bu süreçte bebeğin emmesi, annenin süt kanallarını açacağı için, emzirmeye devam edilmelidir.
Göğüslerin yumuşak olması sütün yetersizliğini göstermez. Bebeğinizi düzenli olarak emzirin.
İlk ayını tamamlayan bebeğinizi günde 7-8 kez emzirmeniz yeterli olacaktır. Bebeğiniz her öğünde yaklaşık 60-150 ml arası süt almalıdır. Bu ay günlük alacağı anne sütü miktarı 450-900 ml arasındadır.
Sağımlar her göğüs için 12-15 dakika sürmelidir. Daha büyük bebek anneleri için 3-3,5 saat ara ile sağım yapılması uygundur. Sağım süresi yine 12-15 dakika olmalıdır. Sütünüz azsa ya da bebeğiniz emmeyi red ediyorsa sütün devamlılığını sağlamak çok önemlidir.
Oda sıcaklığında (20-25°C), sütü sağmaya başladığınız andan bebeğinizi doyurduğunuz zamana kadar en fazla 3 saat; Eğer buzdolabı 4°C ve altında bir sıcaklığa sahipse en fazla 72 saat; Eğer dondurucu –18°C'de ise 3 ay.
"Memelerdeki süt oluşumu emzirme aralığı ve süresi ile ilgilidir. 3saatte 20 dakika süreyle beslenen bir bebek, memeyi boşaltır ve diğer 3 saat içerisinde meme yeniden süt dolar.
Sebepsiz yere de annenin sütü gecikebiliyor. Bebeğin emmesi annenin süt kanallarını uyararak geciken sütün gelmesini sağlayabiliyor. Buna karşın, yapılan tüm müdahalelere rağmen anneden süt hiçbir şekilde gelmezse, yenidoğan bebek bazı özel mamalarla geçici olarak beslenebilir.
Emzirme döneminde sütün boşalması için annenin iyi beslenmesi, stresten uzak ve yeterince dinlenmiş olması ve bebeğini sık aralıklarla emzirmesi önemlidir. Anne, iyi beslenmez, dinlenmez veya stresli ise halk arasında “yorgun süt” denen laktik asitten zengin anne sütü üretilir.
Normal durumlarda günde birkaç kez 10-15 dakika (tek bir göğüs ya da iki göğüs aynı anda sağıldığında) süren seanslar boyunca pompa yapılabilir.
Bebeğin sık sık emmesi süt üretimini teşvik eder. Çünkü bebekler süt emdikçe prolaktin ve oksitosin adı verilen, süt üretimi ile ilgili hormonlar artar. Hem vajinal doğumda hem de sezaryen sonrasında sütün artması için bebeğin sık sık emzirilmesi önerilir.
En çok merak edilen konulardan biri göğüs pompası kullanımının süt miktarını azaltıp azaltmayacağıdır. Süt sağma pompaları kesinlikle annenin süt miktarında azalmaya neden olmazlar. Aksine bu ürün, göğüsleri sürekli olarak süt üreten annenin rahat etmesini, ayrıca fazla sütün sağılarak saklanabilmesini sağlamaktadır.
Önsüt miktar olarak fazladır fakat yağ oranı düşüktür. Emzirme ilerledikçe, sütün miktarı azalırken içindeki yağ oranı giderek artmaya başlar. Emzirmenin sonuna doğru gelen miktar olarak az fakat yağ açısından zengin süt ise son süt olarak adlandırılır.” (Mohrbacher and Stock, p. 34).
Son Süt: Bebek emmeye başladıktan 2-3 dakika sonra gelen süttür. Krema kıvamında ve yağ içeriği yüksektir.
Anne sütünü bazı durumlarda sağmak gerekebilir. Anneler merak etmesinler, anne sütünü sağdıkça anne sütünü artırır ve süt çoğalır. Ancak anne sütünü artırmanın önemli adımlarından bir tanesi aslında bebeğin emmesidir. Bebek eğer emiyorsa sütü artıran en önemli unsur budur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri