Tümel önermeler Konunun kapsamına giren bütün bireyler için belli bir şey bildiren önermelerdir. “Bütün s'ler p'dir.” şeklinde ifade edilebilir. Tümel önermeler için önerme “her, bütün, tüm” ifadelerini içeriyorsa bunlar tümel olumlu, “hiçbir” ifadesini içeriyorsa tümel olumsuz olur.
Olumsuz önermelerde yüklem tümeldir: Yüklem, olumsuz önermelerde kaplamının bütünüyle alınmıştır. “Hiçbir insan sürüngen değildir.” derken önermenin konusu, bütünüyle yükleminin dışında bırakılmış, dolayısı ile yüklem, tümel olarak alınmıştır.
Yapıcı ve yararlı olmayan, hiçbir sonuca ulaşmayan, gözetilen amaca veya beklenilene uygun olmayan, menfi, negatif.
Tümel önerme, bir varlık sınıfının tamamı/bütünü hakkında bir evetleme veya değilleme yapan bir önermedir ve genellikle “Bütün”, “Her”, “Hiçbir”, “...'in hepsi”, “...'in hiçbiri” ve benzeri ifadeler yoluyla kurulur. Örnekler: “Bütün insanlar canlıdır”, “Kedilerin hepsi kuyrukludur”, “Hiçbir bitki bilinçli değildir.”
Tümel olumlu önermenin altığı tikel olumlu önerme iken, tümel olumsuzun altığı tikel olumsuzdur.
İlgili 25 soru bulundu
Belirli önermeleri olumluluk ve olumsuzluk bakımından dört guruba ayrılır. Şöyle ki: Tümel olumlu (A): “Bütün insanlar canlıdır”, “Her cisim boşlukta yer tutar”, “Her siyah renktir” gibi önermeler tümel olumludur. Tümel olumsuz (E): “Hiçbir insan taş değildir.”
tümel olumlu önerme ne demek? (…) (Bütün S ler P dir) biçimindeki özne-yüklem önermesi, bu önerme SaP olarak kısaltılır; simgesi A dır. || Anl. tümel-evetleyici önerme.
Bir önermenin hükmü değiştirildiğinde elde edilen önerme, ilk önermenin değili ya da olumsuzu olarak adlandırılır. Bu işleme o önermenin değillenmesi denir. Önermenin hükmünü değiştirmek, doğruluk değerini değiştirmektir. Yani p önermesi doğru ise onun değili yanlıştır.
Klasik Mantıkta kavram çeşitleri
Tümel, tekil ve tikel kavramlar: Eğer bir kavram bir sınıfın tümüne işaret ediyorsa tümel, sadece bir elemanına işaret ediyorsa tekil kavram adı verilir. Örneğin şehir kavramı tümel iken, İstanbul tekildir. Kavramlar tek başlarına ele alındıkları zaman tümel ya da tekil olabilirler.
Felsefeye Göre Tümel Nedir? Mevcut bir önermenin tümelliği "her" veya "bütün" kelimeleri ile gösterilmektedir. Genellik bir kavramın kapsamını tümellik önerme içerisinde konunun tüm kapsamı ile alındığını göstermektedir. Tümel, bütüne ait bulunan anlamına gelmektedir.
Bir bütünü oluşturan parçaların her birine tikel denir. Tekil kavramlar ve olgularla yapılan önermeler ise tikel önerme olarak adlandırılır. Örneğin: ''Bazı insanlar doğuştan yeteneklidir'' önermesi tüm insanları kapsamadığı için bu önerme tümel değil tikel olarak nitelendirilir.
a) Tümel Evetleme Eklemi: İki veya daha fazla sayıdaki önermeyi birleştiren 've' (ya da 've' ile aynı anlama gelen başka deyimlerin) dile getirdiği ekleme "tümel evetleme eklemi" denir. 'A' olarak sembolize edilir. Bu eklem aracılığıyla kurulan önermelere "tümel evetleme önermesi" ya da "tümel evetleme" denir.
Kiplik mantığı (modal mantık), önermelerin doğru veya yanlış olmasının kipleriyle (modlarıyla, halleriyle) ilgilenir. Bunların en başatları ve iyi tanınanları, olanaklılık (imkan), zorunluluk ve olanaksızlıktır (imkansızlıktır).
İki değerli mantık sistemleri bir önermenin doğru ya da yanlış doğruluk değerlerine sahip olduğu görüşüne dayanır. İki değerli mantıklarda bir önerme; 'özdeşlik, çelişmezlik, üçüncü halin imkansızlığı' mantık ilkeleri gereği, doğru ve yanlıştan başka değer alamaz.
Bu nedenle kıyas, Aristoteles mantığının bel kemiğini teşkil eder. (Öner 1998:16). Bir kıyasta önermelerin her birine öncül, önermelerden çıkan zorunlu önermeye de sonuç denir. Örneğin 'Bütün çiçekler güzeldir' ve 'Papatya da çiçektir' önermeleri öncüllerimizdir.
İki ya da daha fazla önermenin 've, veya, ya da, ise, ancak' gibi bağlaçlar üzerinden birleştirilmesi ile ortaya çıkan yeni önermeler bileşik önerme olarak ifade edilir.
İşte bunlara beş tümel denir. Beş tümel bütün mantıkçıların kabul ettiği üzere cins, tür (nev'), ayrım (faslı), hassa ve ilinti (araz) olarak sıralanır.
Tümeller sorunu (ya da özellikler sorunu) iki tikelin neden aynı özellikleri taşıdığının (eğer taşıyorlarsa) açıklamasını yapma çabasından kaynaklanmaktadır. Geleneksel olarak Platon ve Aristoteles'te ortaya çıkan bu sorun günümüzde farklı kuramlarla hala tartışılmaktadır.
İlk iki grup, kavram gerçekçisidir, yani tümellerin şu veya bu biçimde gerçekten varolduğuna inanır. Ancak birinci grup aşırı gerçekçi, ikinci grup ise ılımlı gerçekçi olarak nitelendirilir. Üçüncü grup ise nominalisttir.
1 - Olumlu olsun, 0 - Zıt ve -1 de Olumsuz. O halde, Işık için 1 dersek, zıttı 0 karanlık olacaktır.
İki olumsuz önermeden sonuç çıkmaz. İki tikel önermeden sonuç çıkmaz. Sonuç daima önermelerin zayıf olanına bağlıdır.
1.2. Olumsuz Önerme
Örneğin, “Doğa Nil çalışkan değildir.” önermesinde çalışkan olma özelliği, “değildir” bağıyla özneden, yani Doğa Nil'den uzaklaştırılmış ve bunun o öznenin bir özelliği olmadığı vurgulanmıştır. Bu nedenle de bu önerme, olumsuz bir önermedir.
Tümel temel olarak bütüne ait olmak demektir. Genel ve evrensel kelimeleriyle aynı anlama gelir. Tümel, felsefenin en önemli kategorisidir. Dolasıyla felsefede, bir önermenin tümelliği "bütün" ya da "her" sözcüğüyle gösterilir.
Ekli önermeler. Bu önermeler, “ama”, “fakat”, “mamafih (bununla birlikte)”, “lâkin” gibi eklerle birbirine bağlanmış basit önermelerden oluşur. “İstediğin yere kaçabilirsin; ama benden saklanamazsın.” Bir ekli önermedir. “Herkes trenden indi; lâkin o inmedi.” gibi.
Bu tümel evetleme önermesi koşul (⇒) eklemiyle sonuç önermesine bağlanır. Elde edilen bu koşul önermesi geçerli ise, yani doğruluk tablosunda tüm yorumlamaları doğru ise çıkarım geçerlidir; en az bir yanlış yorumlama varsa çıkarım geçersizdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri