Tümevarımcı Analiz: Kodlama yoluyla verilerin altında yatan kavramları ve kavramlar arasındaki ilişkileri ortaya çıkarmaktır.
Tümevarım Özellikleri
Tümevarım da tüm olgular ve kavramlar tek bir özelliği konu olarak ele alınır. Örneğin "bitkiler konuşamaz" veya "insanlar uçamaz" gibi, insanlar ve bitkiler sadece bir özelliği ile değerlendirilmeye alınır. Bu yöntemde olguların nedenselliği gibi ortaya atılan yargılayıcı düşünce tek yönlüdür.
Tümevarımsal araştırma, belirli gözlemlere veya verilere dayalı olarak teori veya genellemeler geliştirmeye yönelik bir yöntemdir. Veri toplama ile başlar ve yeni teoriler veya hipotezler oluşturmak için kalıpları tanımlar. Tümevarımsal araştırma yöntemlerinin amacı bir teori geliştirmektir.
Bilimsel araştırma sürecinde tümevarım ve tümdengelim yöntemleri birbirlerini tamamlar niteliktedir: Tek tek olgulardan genel ilkelere ulaşılır (tümevarım). Genel ilkelerden yola çıkılarak varsayımlarda bulunulur (tümdengelim). Varsayımların doğruluğunu sınamak için deneyler ve incelemeler yapılır.
İlgili 26 soru bulundu
Tümevarım: Tümevarım ise özelden genele doğru devam eden, parçalardan bütüne doğru ulaşan akıl yürütme yöntemidir. Bu akıl yürütme yöntemi yeni ve bilinmeyen sonuçlara ulaşma imkanı tanır. Bu sebepten dolayı deneysel bilimler ile beraber, olayları yasalara ulaştıran bir yöntem şeklinde ifade etmek mümkün.
- Karadenizliler mavi gözlüdür. Benim arkadaşım mavi gözlüdür. O halde benim arkadaşım Karadenizlidir. Bu şekilde genel olarak ele alınan bir durum özele doğru örnekler doğrultusunda çıkarım olarak değerlendirilir.
Tümevarım; özelden genele ya da olaylardan yasalara geçiş şeklindeki, akıl yürütmedir. Örn: “Gözlediğim bütün kargalar siyahtı. O halde bütün kargalar siyahtır “ çıkarımı, tümevarım şeklinde bir çıkarmadır. Özel gözlemlerden genel bir sonuca ulaşılmıştır.
Tümevarım, gözlenen tek tek olgulardan yola çıkarak genel yargılara ulaşmaktır. Başa bir deyişle tümevarım özelden genele giden bir akıl yürütme türüdür. Örnek: Gözlediğim Seyrek köyünde köyden kente göç oranı azdır.
Nitel veri analizi, araştırma verilerinden hipotezler oluşturulması (tümevarım) ve hipotezlerin sınanması (tümdengelim) olarak birbirini takip eden süreci oluşturmaktadır. Nitel veri analizi sıklıkla tümevarıma dayanan bir süreci ifade ettiğinden genellikle 'analizci tümevarım' olarak adlandırılmaktadır.
Tümevarım ilkesi bilim ve teknikte, başlıca bilgi üretme aracı olmuştur ve bu işlevini sürdürmektedir. Fizik, kimya, biyoloji gibi temel bilimlerde edindiğimiz doğanın bilgilerini tümevarım yöntemine borçluyuz.
Tümevarım, özelden genele parçalardan bütüne doğru yapılan bir akıl yürütme biçimidir. Bu akıl yürütmeler zorunlu olarak geçerli değildirler. Olma olasılığı doğru veya geçerli akıl yürütmeleridir. Ayrıca bu akıl yürütme biçiminde yeni ve bilinmeyen sonuçlara ulaşabiliriz.
Tümevarım (İndüksiyon)
Ancak, tümevarımsal akıl yürütme, tümdengelimde olduğu gibi kesin bir sonuca götürmez. Tümevarım var olan gözlemlerle tutarlı olmasına karşın, henüz yapılmamış gözlemlerle çelişmesi mümkündür.
Geçerliliği zorunlu olmayan tümevarım akıl yürütmesi mantığın değil, modern bilimin yöntemidir. Modern bilim olasılı doğruluğu içerir. Aristoteles için ise, olasılık, bilimselliğin içerebileceği bir özellik değildir.
Çünkü Bacon'dan önce tümevarım yöntemini inceleyen, onu bilimsel araştır- malarda kullanılacak bir yöntem olarak geliştiren İbn Sînâ'dır.
Tümevarımsal akıl yürütme, belirli gözlemlere veya kanıtlara dayanarak genel sonuçlar çıkarmanın bilişsel sürecini ifade eder.
İndüksiyon (tümevarım) sorunu, klasik felsefi anlamda (yalnızca gözlemlerin toplamının ötesine geçen bilgi) anlaşılan herhangi bir bilgi büyümesinin gerekçelerinin ne olduğuna dair felsefi sorudur; özellikle aşağıdakiler için açık bir gerekçelendirme eksikliğini vurgulamaktadır: 1.
Tümevarımsal Akıl Yürütme
Bu tür akıl yürütmelerin geçerli olması zorunlu değildir. Tümevarım çıkarımları olasılı doğrulu- ğu veya geçerliliği içerir. Çünkü bu akıl yürütmede söz konusu edilen alanın tümünü tüketmek olanaklı değildir.
Tümevarım: Bu, özelden genel bir sonuca ulaşma yöntemidir. Spesifik durumların genel bir kurala uygun olduğunu varsayar. Örneğin, birkaç örnekten yola çıkarak bir genellemeye varma sürecidir: “Bu elma yeşil, o elma da yeşil, dolayısıyla tüm elmalar yeşildir.”
Bacon'a göre bilimin başlıca yöntemi tümevarım yöntemidir. Bacon yapıtlarıyla bilimin ve felsefenin, gelişimini göstermiş, doğa ve akıl arasında bir bağ kurulabileceği fikrini yerleştirmiştir.
tekil olandan, özel olandan, genel olana giden, tek tek olgulardan, genel önermelere varan yöntem... fransızcası da recurrencedır.
Endüksiyon kelimesi TDK sözlük anlamı genelleme ya da tümevarım şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Kelime tamamen çeşitli olguların tek bir kelime üzerinde toplanması ile anlatıma geçmektedir. Son zamanlarda özellikle genel metinlerde endüksiyon kelimesi kullanılmaktadır.
Tümdengelim ya da Dedüksiyon (Latince: deductio), felsefe ve mantıkta sahip olunan genel verilerden yola çıkarak özel sonuçlar çıkarma yöntemidir. Tümdengelimin aksi tümevarım metodudur.
Tümdengelim örnekleri:
Tüm balıklar denizde yaşar, hamsi bir balıktır; öyleyse hamsi denizde yaşar. Tüm sporcular antrenman yapar, Ahmet bir sporcudur; öyleyse Ahmet antrenman yapar. Tüm insanlar ölümlüdür, Sokrates bir insandır; öyleyse Sokrates ölümlüdür.
Tümdengelim (Dedüksiyon-Kuram Test etme) yaklaşımı; Bu yaklaşımın temeli Aristo kıyasına dayanır. Yani genel bir yasa veya ilkelerden yola çıkarak olaylar hakkında bir yargıya ulaşır. Genel ilkeler ne kadar doğru ve geçerliyse o kadar geçerli bir akıl yürütme yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri