Tümleştirme: Problem çözme ile ilişkilendirilir, problemin teşhisi ve yerinde müdahale etmek gibi. Bu stratejinin kullanımı açıklık, bilgi paylaşımı, alternatif arayışı karşılıklı tarafların kabul edebileceği etkin bir çözüm için farklılıkları incelemeyi içerir (Rahim, 2002).
Tümleştirme stili: İşbirlikçi bir biçimde problem çözümü üzerinde yoğunlaşır. Bu stili kullanan insanlar çatışma ile doğrudan karşı karşıyadırlar ve kendi ihtiyaçları kadar Page 4 98 diğerlerinin ihtiyaçları üzerinde de yoğunlaşarak, problemleri yeni ve yaratıcı çözümler üreterek halletmeye çalışırlar (Uğurlu, 2001).
Çatışma yönetimi stratejilerinde en sık kullanılan sınıflandırma Blake ve Mouton'un öncülük ettiği, Thomas ve Rahim gibi çok sayıda araştırmacının başvurduğu beşli sınıflandırmadır. Bu stratejiler: ödün verme, hükmetme, tümleştirme (bütünleştirme), kaçınma ve uzlaşma (Gümüşeli, 1993).
Johnson ve Johnson (1991), kişiler arası çatışmalar karşısında insanların beş farklı çözüm stratejisinden birini izlediğini belirtmiştir. Bunlar “kaçınma”, “uyma”, “güç kullanma- rekabete girme”, “uzlaşma”, “yüzleşme- işbirliği yapma” olarak adlandırılmaktadır.
Uzlaşma: Uzlaşma stratejisi, tarafların isteklerini kısmen karşılayan bir stratejidir. Bazen tarafların istekleri birbirinin tam tersi olabilmektedir. Birinin tatmin edilmesi diğerinin isteklerinin tamamen dışlanması anlamına gelebilmektedir.
İlgili 18 soru bulundu
Bütünsel model; İstenen davranışlara ulaşmak için, istenmeyenlerin ortadan kaldırılması söz konusudur. Bireye olduğu kadar, gruba da yönelme vardır. Bütünsel modelin uygulanışında, sınıfın çevresinin, sınıf içine etkisi göz önünde bulundurulur.
Uyma stratejisi izlendiğinde, bir birey diğer kişinin çıkarlarını tatmin etmek için kendi çıkarlarını ihmal eder. Bu stratejide bireyin kendi haklarından özveride bulunması söz konusudur.
Kaplumbağa taktiği (geri çekilme) (- -): İsteklerimizden ve ilişkilerimizden vazgeçme taktiğidir. Kendimizi önemsemediğimiz gibi karşımızdakiyle olan ilişkiyi de önemsememekteyizdir. Bu stratejiyi kullanan bir kişi ne kendi çıkarlarında ne de diğer kişinin çıkarlarında ısrarcı olmaz.
3-Tilki Yöntemi: Tilki yöntemini kullanan kişiler hem kendi amaçlarına hem de ilişki- lerine orta derecede önem verirler. Bu kişiler uzlaşma ararlar. Kendi amaçlarının bir kısmından vazgeçerler ve çatıştıkları kişiyi de amaçlarının bir kısmından vazgeçmeye ikna ederler.
3 3.Oyuncak ayı taktiği ( Alttan alma,uyma)
Kendi gereksinimlerinden vazgeçerek karşı tarafın gereksinimlerini karşılamasına izin vermektir. Amaç başkalarını mutlu etmektir. Oyuncak ayılar için ilişkileri çok önemlidir. Amaçlarını göz ardı ederler.
Çatışma yönetimi, çatışan tarafların ya da çatışmanın dışındaki başka bir tarafın karşılıklı etkileşimde bulunarak çatışmayı belirli bir yönde sonuçlandırabilme girişimleri olarak tanımlanabilir (Karip, 2003: 43).
ÖRGÜTSEL STRATEJİ YAKLAŞIMI
Kuramın amacı; işletmelerin giderek değişken özellik kazanan “çevresel koşullara uyumunun” sağlanmasıdır. Stratejik yönetimde önemli olan, geçmişteki başarıları tekrar etmek değil, beklenilmeyen durumların üstesinden gelmek ve çevre problemlerini halletmektir.
Köpek balığı (Güç kullanma, rekabete girme): Kendi amaçları çok önemli, ilişkileri ise önemsizdir. Bu nedenle kendi çözüm önerilerini kabul etmesi için, çatıştığı kişiyi zorlar ve karşısındaki kişi üzerinde güç kullanmayı dener.
Kişilerarası çatışma, kısaca bir kişi, bir başka kişinin ya da kişilerin hedeflediği başarıyı engellemesi ile ortaya çıkan bir süreç olarak tanımlanabilmektedir Kişilerarası iletişim sözlü ve sözsüz niteliklere sahip, yüz yüze, tek taraflı değil karşılıklı bireyler arasında oluşması gerekmektedir.
5. Baykuş (yüzleşme): Bu taktiği kullananlar çatışmaları çözülmesi gereken sorunlar olarak gördükleri için ne ilişkilerinden ne de amaçlarından taviz vermezler.
İnsanlar arası iletişim süreçlerinde ve iletişim yönteminde ortaya çıkan olumsuz durumlar için çatışma tabiri kullanılabilmektedir. Çatışma iletişimde bulunan iki kişinin veya grubun farklı hedef veya anlayış sergilemesi birbiri ile iletişimi engellemesi olarak da kullanılmaktadır.
Ödün Verme: Bu strateji, karşı tarafın çıkarlarını tatmin etmek için farklılıkları önemsememek ve ortak noktaları vurgulamayı öne çıkarır. Ödün veren insan kendi çıkarlarını değil karşı tarafın çıkarlarını önemser (Rahim, 2002).
Kaybeden Yok Yaklaşımı: Bir çatışma konusu ortaya çıktığı zaman, taraflardan her biri sadece kendi isteğinin yapılmasına olanak verecek bir çözümde ısrar edecek yerde, her ikisi de yaratıcı bir biçimde iki tarafı birden tatmin edecek bir çözüm yolu bulmaya çalışırlar.
3. ODAKLANMA STRATEJİSİ Odaklanma; firmaların özgül bir müşteri grubu, ürün yelpazesinin bir kesiti veya coğrafi bir pazar kesiti üzerine yoğunlaşmaları üzerine kuruludur. Bu strateji firmaların '' dar hedef kitle '' görüşünü benimseyerek müşteri gruplarına özel uygulanan rekabet türüdür.
4. ABC yaklaşımı: Bu yaklaşım, başarı (hedef) yaklaşımından yola çıkarak çabaların öncelikle en önemli işler üzerine yoğunlaşması esasını getirmektedir. Eğer neye ulaşılmak istenildiği bilinirse ve çabalar öncelikle o işlere yönelirse sonuç mutluluk getirir.
b.) Önlemsel (Önleyici) Model
Sınıf önceden belirtilmiş kural ve yaptırımlara yöneltilir. Temel amaç istenmeyen davranışlar ortaya çıkmadan önlem almaktır. Müdahaleler bireyden çok gruba yöneliktir. Örnek : Bir sınav yapacağı zaman arkadaşından kopya çekeceğini düşünen iki arkadaşı sınavdan önce ayrı sıralara koymak.
Güvengen Disiplin / Canter Modeli
Öğretmenlerin sınıf yönetiminde etkin olması gerektiğini savunmaktadır. Öğretmenin öğrenciler üzerinde açık ve sağlam bir otorite kurmasının gerekli olduğunu savunmaktadır. Modelin amacı, öğretmenlere sınıf içinde görev almayı ve öğrencilere karşı sakin fakat güçlü olmayı öğretmektir.
Çeşitlendirme stratejisi, yeni iş alanlarına girmek ve oradaki fırsatlardan yararlanarak ortalamanın üzerinde getiri elde etmek isteyen işletmelerde uygulanan bir büyüme stratejisidir.
Reaktif stratejiler de, tam aksine sadece kurumun çevresini etkilemek için geliştirilen stratejilerdir. Proaktif stratejiler, kamuya açık ve halkın ihtiyaçlarını dikkate alan, reaktif stratejiler ise sadece kurumsal faydayı düşünen stratejilerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri