Tunç, bakırla kalayın alaşımından meydana gelir. Tunç ya da bronz, çok eski çağlardan beri bilinir. Önce fırınlarda ya da potalarda bakır eritilir. İçine ise, kalay katılır.
Eski Anadolu uygarlıklarının yaratmış oldukları maden endüstrisinin başlangıçtaki en büyük bulgusu, ana element olan bakıra, alaşım için genellikle % 5-10 oranında kalay karışımı ile elde edilen tunç olmuştu.
Eski çağlarda doğada saf olarak bulunan bakır ilk olarak çekiç ile şekil verilerek kullanılmıştır. İlk kez bakır çömlekçi fırınlarında eritilerek farklı şekiller ve amaçlarla kullanılmıştır. Daha sonra, bakır ve kalay cevherleri birlikte ergitilerek tarihteki ilk alaşım olan bronz (tunç) meydana gelmiştir.
Tunç; bakır ile kalayın karıştırılması ile elde edilen bakırdan daha sert bir madendir. Tarım ve savaş aletlerinin yapımında kullanılmıştır.
Bronz veya tunç, bakırın önemli bir alaşımıdır. Önceleri bakır ve kalaydan meydana gelen bakır alaşımlarına bronz denilmekteydi. Bununla birlikte bronz terimi modern kullanımda bakırın bakır-nikel, bakır-berilyum ve bakır-çinko (pirinç) alaşımı dışındaki bütün alaşımları için kullanılmaktadır.
İlgili 45 soru bulundu
Tunç Çağı Bakır ile kalayın karışımıyla oluşan tunç bakıra göre daha sert ve dayanıklıdır.
Tunç alaşımı genellikle kalaydan ve bakır meydana gelir. Üretilen tuncun cinsine göre karışma oranları da değişiklik gösterebilir. Ama en genel hali ile tunç, kalay ve %88 bakırdan meydana gelir. Bronz aynı zamanda alüminyum, manganez, nikel, silikon, fosfor, arsenik ya da çinko içerir.
c.Demir Çağı
Kalkolitik çağın devamı olarak Maden çağları ortaya çıkmıştır. İlk zamanlar bakırdan eşyalar yapılmıştır. Daha sonra ise tunç ve demir geliştirilmiştir.
Kullanmakta olduğumuz tunç ve pirinç havanlar zamanla oksitlenerek ilk günkü görünümünden uzaklaşırlar. Bununla birlikte küflenmeye de başlarlar.
Genelde birçok ilacın içinde bakır bulunmasından dolayı bakır noksanlığı pek görülmez. Ancak tarıma yeni açılan topraklarda özellikle organik madde içeriği yüksek ise noksanlık görülebilmektedir. Bunun nedeni organik maddenin bakırı çok güçlü bağlamasıdır.
Alaşımların tarihi milattan önce 4. bin yıllara kadar uzanmaktadır. İran ve Mezopotamya bölgelerinde bulunan tunç (bronz) örnekleri bu zaman diliminde tarihlenmiştir. Demirden daha sert olan tunç; silah, kesici ve delici aletler, mutfak aletleri, süs eşyaları vb. yapımında günümüze değin kullanılagelmiştir.
Bakır Nasıl Anlaşılır? Sarı-kahverengi rengi bakırı tanımamızda yardımcı olur. Mat olmayan bir yüzeye sahiptir ve yanmazlık özelliği vardır. Bakırın diğer bir özelliği ise mıknatıs tarafından çekilmemesidir.
Pirinç, temek olarak çinko ve bakır karışımından meydana gelen bir alaşımdır.
İçindeki kalay oranı arttıkça bronzun sertliği artar. Kalay oranı düştükçe yumuşar. Bazı özelliklerini arttırmak ve fiyatını düşürmek için kalayın yanında kurşun ve çinko belli oranlarda katılarak halk dilinde kızıl olarak bilinen malzeme elde edilir.
Bronz, alaşım bronz'un rengini almış metalik bir kahverengi renktir.
Bakır Taş Çağı, MÖ 5000-3000 yılları arasını kapsayan tarih öncesi dönemdir. Bakır Çağı'nın bir diğer adı Maden Taş Çağı'dır.
Elbettedemirinbilinmesine rağmen cevherden demir elde etme yöntem keşfinin gecikmesi insanlık tarihinde önemli bir durumdur. Mevcut kanıtlara göre, ilk demir eritme M.Ö. 1400'lerde gerçekleşti ve muhtemelen Anadolu'da Hititler tarafından yapılmıştır.
Tunç isminin anlamı; sağlam, dayanıklı, maden, pirinç, bronz olarak bilinir.
Tunç kafiye
Bir dizenin son sözcüğünün, bir diğer dizenin son sözcüğünü tamamen içermesine dayanan uyak türüdür. Zengin uyağın özel bir durumudur. Tunç uyağın olabilmesi için ses benzerliğinin en az üç sesten oluşması gerekir.
Demir çelik sektörünün ana hammaddesi demir cevheridir. Bir madenin cevher olarak değerlendirilebilmesi için işletilmesi ve kullanılmasının ekonomik olması gerekmektedir. Çelik sanayisinde kullanılan demir cevherlerinin harman tenörünün en az %57 Fe olması arzu edilmektedir.
Nikel metalinden elde edilen malzemelerin kullanılamaz hale gelmesi ile elde edilen malzemelere Hurda Nikel Hurdası denir ve çok değerli bir Hurda Metal türüdür. Paslanmaz çelik imalatında yaygın bir kullanım alanına sahiptir ve en çok bu alanda kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri