c) Bu işlemin, gerek anne babanın, gerek doğacak çocuğun maddi, ruhi ve akli sağlığı üzerinde olumsuz bir etkisinin olmayacağı tıbben sabit olmak şartıyla, tüp bebek yöntemine başvurmakta bir sakınca yoktur.
'DÖLLENECEK YUMURTALAR NİKAHLI EŞLERE AİT OLMALI'
Bu konuda verilen fetvanın sonunda, şu ifadeler yer aldı: "Fiilen nikahlı olmayan kişiler arasında başlayıp sonuçlamayan tüp bebek uygulaması, insanlık duygularını rencide etmesi ve zina unsurlarını taşıması sebebiyle caiz değildir."
Tüp bebek dini açıdan haram mıdır? Diyanet İşleri Başkanlığı ve Din İşleri Yüksek Kurulu üyelerinin defalarca yaptıkları açıklamalarda, İslam dinine göre, tüp bebeğin haram olmadığı bildirilmiştir. Tüp bebekte, amaç bir evlat sahibi olmaktır.
Dr. Paul Devroey, tüp bebek uygulamalarında çoğul gebeliğin bir kader olmadığını belirterek, ''İdeal durum her seferinde tek bebek doğumunun gerçekleşmesidir.
İlgili 28 soru bulundu
Tüp bebek yöntemi ile sağlanan gebelikleri riskli gebelik olarak özellikle gebeliğin ilk 3 ayında evet. Ancak tüp bebek yöntemine bağlı olan ve olmayan riskler var. Genellikle daha ileri yaşlarda sağlanan bu gebeliklerde yaşa ve kişinin eşlik eden genel sağlık sorunlarına bağlı risk artışı daha sık karşımıza çıkıyor.
Tüp bebek tedavisi için en uygun yaş aralığı var mı ve kaç yaşına kadar tüp bebek tedavisi uygulanabilir? Tüp bebek tedavisinin uygulanabileceği bir üst yaş sınırı yoktur. Anne adayının yumurtaları bitip menopoz dönemine geçene kadar tüp bebek tedavisi uygulanabilmektedir.
Tüp bebeğin tutma oranı 35 yaş altında ilk denemede %60, 40 yaş sonrası denemelerde tutma oranı %20 seviyesindedir. Başarı şansını birçok etmen etkilemektedir. Bu yüzden de tam olarak bir oran vermek yanlıştır.
Anne adayının bebekle genetik bağı olmamasına rağmen tedavi aşamasında donör seçimi yapılırken anne adayının fiziksel özelliklerine benzer donörler seçildiği için bebeğin fiziksel özellikleri anneye benzeyecektir.
Buna göre helalliği yönünde delil bulunmayan taşıyıcı annelik uygulaması haramdır. 4. Niza ve anlaşmazlığa sebep olacak nitelikteki her türlü akit caiz değildir. Taşıyıcı annelik uygulaması ise iki kadın arasında kimin anne olacağı konusunda niza ve ihtilaf çıkmasına müsaittir.
Bu açıdan bakıldığında doğacak çocuk- ların cinsiyetinin belirlenmesi, cinsiyet ayrımcılığına ve cinsiyetlerin dağılımı konusunda var olan dengenin bozulmasına yol açabileceğinden, herhangi bir zorunluluk olmadıkça yapılması caiz görülmemiştir.
Cinsel ilişki cesaretini kırmaz, ancak bir kadın yumurtalıklarında ürettiği birçok yumurta folikülünden dolayı rahatsızlık çekebilir . Ovaryum uyarımı sırasında korunmasız cinsel ilişkiye girmek, anne ve bebek için riskli olan çoklu gebelik şansını artırabilir.
Endometrial (rahim) kanseri: Araştırmalarda tüp bebek tedavisi gören kadınlarda rahim kanseri yönünden herhangi bir risk artışı görülmemiştir. Kullanılan ilaçlardan çok infertilite nedeni bazı hasta gruplarında risk çoğalabilmektedir. Özellikle kilolu kadınlarda rahim kanseri riskinin arttırdığı tespit edilmiştir.
Kadının kendisinden alınarak dondurulan yumurtalık/yumurtalık dokusunun daha sonra kendisine nakledilmesi (ototransplantasyon) caizdir. Fakat başkasına ait yumurtalık/yumurtalık dokusunun tranplantasyonu, dokunun alındığı kadının genetik özelliklerini naklettiği için caiz değildir.
Çocuk olması veya olmaması da takdire bağlıdır. Allahü teâlâ, takdirine göre sebepler yaratmaktadır. Sebeplere yapıştıktan sonra, yani tıbbi bir engel kalmadıktan sonra eşler dua eder, (Ya Rabbi, çocuk hakkımızda hayırlı ise, bize nasip eyle) derler. Dua kabul olursa çocuk olur.
Tüp Bebek Tedavisinde Eşlerin Kendilerine ait Üreme Hücreleri (Sperm ve Yumurta) Kullanılmaktadır: Tüp bebek tedavisinde yumurta toplama işlemi ile anne adayından alınan yumurtalar ve baba adayının çoğu zaman mastürbasyon yöntemi ile sperm numune verme odasında verdiği meni örneği özel bir etiketleme inkübatöre alınır.
Tüp bebek tedavisinde cinsel ilişki sakıncasının embriyo transferi sonrasında on iki gün içerisinde geçerli olduğu bilinmektedir.
Bebek, hem görünüş hem de karakter olarak anne ve babanın birleşimi şeklindedir. Bazen annenin genleri daha sık olurken bazen babanın genlerinin daha sık olduğu görülebilir.
Merkezimizde tüp bebek tedavisine alınacak kadınların vücut kitle indekslerinin 35'in altında olması istenmektedir. Bu sayede tedavinin başarı ihtimali artırılmış olur. Vücudun normal kilosunda başlanılan tüp bebek tedavilerinde başarı şansı daha yüksektir.
Tüp bebek uygulamasında yaş sınırı 45''tir.
40 Yaşından Sonra Tüp Bebek Tedavisiyle Bebek Sahibi Olmak
Yaşın ilerlemesi ile doğurganlık oranının azalması, menopozun yaklaşması, sağlık sorunlarının ortaya çıkması ile gebelik şansı oldukça azalmaktadır. Ancak bu durum yapılan bir genellemedir. Tüp bebek tedavisinin yaş sınırlaması bulunmamaktadır.
Yüzde 1 oranında tek yumurta ikizleri olabilir. Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, tüp bebekte sanılanın aksine ikiz oranının yüksek olmadığını söylüyor.
Özellikle altını çizmekte fayda var ki, havanın sıcak ya da soğuk olması kadının daha az ya da çok, daha yüksek ya da düşük kaliteli yumurtlamasına yol açmaz.Hal böyle iken tüp bebek tedavisine başlamak için herhangi bir mevsimi seçmenin başarı üzerine herhangi bir etkisi bulunmamaktadır.
En verimli sperm ne zaman olur? Spermin en verimli zamanı, sağlıklı yaşayan genç yaşlardır. 50 yaşından sonra spermlerde yapısal anomaliler ve buna bağlı düşükler daha sık görülür.
IVF tedavisine başlanan kadının IVF uygulama tarihinde (embriyo transferinin yapıldığı tarih) 39 yaşından gün almış olması durumunda, IVF tedavisine ait bedeller Kurumca karşılanmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri