Göreli tür bolluğu veya zenginliği, bir sistemdeki tüm türlerin toplam birey sayısına göre bir türdeki birey sayısıdır.
1- Tür zenginliği (Species richness)
Birim alanda bulunan türler ve bu türlere ait bireylerin sayısı demektir.
Bir izotopun, göreceli (nispi) bolluğu o elementin doğada bulunan bir örneğindeki, belirli bir atom kütlesine sahip atomlarının yüzdesidir.
Baskın tür: Ekosistemde en fazla bulunan tür. Süksesyon: Çevre koşulları ile baskın türün değişmesidir. Komünite: Belirli bir bölgede yaşayan popülasyonların tümüdür.
Tür Çeşitliliği: Bir grup organizma genetik olarak benzerlikler gösterir ve karşılıklı olarak ürer, bundan, türler olarak adlandırılan üretken canlılar ortaya çıkar. Tür çeşitliliği genellikle, belli coğrafi sınırlar içindeki türlerin toplam sayısıyla ölçülür.
İlgili 31 soru bulundu
Bir tür içindeki bireylerin sahip olduğu kalıtsal özelliklerin yani bireylerin genetik yapılarının farklı genetik çeşitliliği oluşturur. Bir ekosistemde yaşayan ve genetik olarak birbirlerine benzerlik gösteren türlerin sayısı tür çeşitliliğini oluşturur.
Yukarıda insanlar ve diğer türler için sözünü ettiğimiz çeşitlilik parametreleri (değişkenleri) değiştikçe, bireyin (en azından yüzünün) görüntüsü değişecektir. Bu farklılık miktarı, tür içi çeşitliliğin ana kaynağıdır. Bu farklılığa neden olan iki unsur vardır: genler ve çevre.
Tür, ortak özellikler taşıyan ve çiftleştiğinde verimli döller verebilen, aynı veya yakın gen havuzunda bulunan biyolojik gruptur.
Tür (cins), aynı türden olan canlı cansız bütün varlık ve kavramlara verilen addır. Bu adlar özel ad olduğu kadar belirli nesneyi göstermezler. Cins adları; hayvan ve bitki adları, nesne adları ve akrabalık adları gibi pek çok ismi kapsamaktadır. Tür adları, özel isimler dışında kalan adları içerisine alır.
Örneğin bir gölde yaşayan su bitkileri, omurgasız ve omurgalı hayvanlar ile mikroorganizmalar komüniteyi oluşturur. Bu canlıların vücutlarının içinde yaşayan parazit organizmalar da ayrı bir komünite olarak kabul edilir.
✔ İndikatör (gösterge) tür: Bir komünitedeki çevre değişikliklerinden çok çabuk etkilenin türdür. Örneğin, Alabalıklar temiz ve oksijeni bol sularda yaşar. Bir su ekosisteminde alabalıkların çok olması o bölgenin temiz ve oksijeni bol olduğunu gösterir. Denizanaları, kirli sularda yaşarlar.
Ekoloji (Yunanca: Οίκος — ev, Yunanca: Λόγος — bilim) ya da doğa bilimi, canlıların hem kendi aralarında hem de fiziksel çevreleri ile olan ilişkileri inceleyen bilim dalıdır. Ekoloji canlıları birey, popülasyon, komünite, ekosistem ve biyosfer düzeylerinde inceler.
Belli ekolojik etmenlerin değişimleri sonucu özelleşmiş farklı ortamlara bir türün yerleşme yeteneğine ise o türün EKOLOJİK VALANSI (Ekolojik Hoş-görülüğü) denir.
Tür Çeşitliliği
Belli bir bölgedeki, alandaki ya da tüm dünyadaki türlerin farklılığını ifade eder. Bir bölgedeki türlerin sayısı(yani o bölgenin "tür zenginliği") bu konuda kullanılan en önemli ölçüttür diyebiliriz.
Biyolojik çeşitlilik üç öğeden oluşur. Bunlar tür çeşitliliği, genetik çeşitlilik ve ekolojik olaylar çeşitliliğidir. Tür çeşitliliği, farklı türlerin çeşitliliği anlamına gelirken, genetik çeşitlilik de bitkiler, hayvanlar, mantarlar ve mikroorganizmalarda bulunan genlerin çeşitliliğini ifade eder.
Biyolojik faktörler arasında genetik etkiler, beyin kimyası, hormon seviyeleri, beslenme ve cinsiyet gibi faktörler bulunur.
Cins adı sınıflandırmada önemlidir ve canlının hangi cinse ait olduğunu gösterir. Tamamlayıcı ad ise sınıflandırmada önemli bir veri değildir. ✔ En büyük sistematik birim ALEM; ✔ En küçük sistematik birim ise TÜRdür.
Biyolojik tür kavramı, türün bir populasyon olduğu ve bu populasyonu oluşturan bireyler arasında kalıtsal bir bağlantı bulunduğu esasına dayanır. Buna göre: a. Türün bireyleri bir üreme-çoğalma birliği oluşturur. Hayvanlarda aynı türe ait bireyler birbirlerine olumlu tepki gösterirler.
Tür bakımından farklı olan iki kelimedir. Tür bakımından ele alınacak kelimelerin, hangi özelliklere sahip olduğu ayırt etmek için oldukça önemlidir. Kelimelerin anlamları ele alındığında, hangi kategoride yer aldığı ortaya çıkacaktır. Kapı ve kırmızı kelimeleri, tür bakımından yine farklı olan kelimelerdir.
Bu kavramı benimseyen bilim adamlarına göre tür, doğada gerçek bir şekilde değil düşünce olarak vardır. Biyolojik tür; Tür kavramı hakkında ayrıntılı ve bilimsel bir tanım ilk kez Ernst MAYR tarafından 1940 yılında yapılmıştır.
Yani iki canlı çiftleşirse de istikrarlı bir şekilde hayatta kalamayan veya üreyemeyen (kısır) bir yavru veriyorsa, o anne ve baba türler yine de ayrı türler sayılıyor. "Potansiyel olarak çiftleşme" ise, doğal ortamları ayrışmış olsa da bir araya geldiklerinde çiftleşebilecek olan canlıların aynı türden olduğuna işaret ...
Tür adları, aynı türden olan varlıkların, kayramların adlarıdır. Özel adlar ise tek varlığı, kavramı ve topluluğu karşılayan adlardır. Aslında, özel adların büyük bir çoğunluğu başlangıçta, tür adlarına dayanır (HYD 2, s. 87; HYD 3, s. 97-98).
Varyasyon Nedir? Aynı türe ait bireyler arasında görülen farklı karakteristik özelliklere varyasyon denir.
Yeryüzündeki mevcut canlı grupları arasında tür sayısı bakımından en büyük çoğunluk böcekler olmakla birlikte en az olan canlı grubu ise omurgalılar grubudur.
Kalıtsal çeşitlilik kısaca genetik çeşitlilik olarak ifade edilir. Bir tür üzerinden gen havuzunda genetik özelliklerin toplamı olarak bilimsel açıdan anlamı bulunur. Böylece tur üzerinde farklı genetik özellikler ile beraber daha geniş bir çeşitlilik ortaya çıkarılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri