Turancılık veya Pan-Turanizm, tüm Ural-Altay kavimlerinin birliğini savunan siyasi görüş. İlk olarak Macarlar, Finler, Estonlar ve Rusya içindeki Fin-Ugor kavimleri ile beraber Tunguzlar, Moğollar ve Türklerin bir araya getirilmesi olarak ortaya çıkmıştır.
Turan kavimlerinin ekonomik, kültürel ve siyasi dayanışmasını ve nihai noktada birleşmesini savunan bir düşünce hareketidir.
Ziya Gökalp, Türkiye'de XIX. asrın ikinci yarısında başlayan Türk- çülük ve Turancılık fikrinin merkezinde bulunan bir kişidir. Bu hareketi kendisinden önce başlatanlar ile kendisinden sonra devam ettirenlere göre Gökalp, büyük bir çadırın orta direği gibidir.
1945 sonrası 1950'li yıllarda Demokrat Parti ve daha sonra da Mareşal Fevzi Çakmak'ın kurduğu Millet Partisi içinde yer alan ve bağımsız örgütlü bir yapı göstermeyen Turancı hareket, o yıllarda siyasete egemen olan anti-komünizm düşüncesinin sağladığı zırha bürünerek görüşlerini savundu.
Bugün kullandığımız anlamıyla Turan ülküsü ya da Turancılık düşüncesi, en basit tanımıyla yeryüzündeki tüm Türk topluluklarının ideolojik ve siyasi olarak birleşmesi ve hareket etmesidir.
İlgili 20 soru bulundu
6. yüzyıldan itibaren Turan sözcüğü – Türklerin (veya Türk ya da Tür halkının) mekan tuttuğu ülke anlamında kullanıla gelmiştir.
Teşkilatın kurucu üyeleri Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye`dir. Ekim 2019'da Bakü'de gerçekleştirilen 7. Zirve sırasında Özbekistan Teşkilata tam üye olarak katılmıştır.
Birçok ünlü toplumsal şahsiyeti, bilim adamlarını ve ulusçu şairleri kapsayan cemiyetin amacı "Avrupa'dan Asya'ya, Dévény'den Tokyo'ya kadar Turan'ı aramak," "kardeş uluslar arasında, Macarların yönetiminde birliği sağlamak ve Turancı birlik bilincini yaygınlaştırmak" idi.
Turancılık ise Turan anayurdunda yaşayan bütün Türk topluluklarının birliğini savunan siyasal ve ideolojik bir kavram hâlinde “uzak anayurt ideali” anlamında XIX. yüzyılın ilk yarısında Macaristan'da doğdu (Sarınay, 2012).
Anlamı Geniş tanımıyla köken itibarıyla Türk olan tüm ülke, özerk yönetim ve başka ülkelerde yaşayan Türk topluluklarının (kısaca Türk Dünyası'nın) tek çatı altında toplanmasını ve örgütlenmesini ifade eden siyasi bir kavram.
turancılık aslında ırk birliğidir, ister istemez içine ırkçılık da karışır. ama türkçülük ziya gökalp gibi türk aydınlarının ortaya attığı ve atatürk'ün de benimsediği; ırka değil hissiyata, türk kültürüne ve türk vatandaşlığı kavramına dayalı bir düşüncedir.
Türkçülüğün öncüsü olarak kabul edilen Ziya Gökalp; Türkçülüğün Esasları ve Türkleşmek, İslamlaşmak, Muasırlaşmak adında iki büyük eser vermiştir. Tüm bunların yanında 1911 yılında kurulan Türk Yurdu Cemiyeti kurucuları olan Mehmet Emin Yurdakul, Hüseyinzade Ali ve Ahmet Ağaoğlu dönemin Türkçü aydınlarındandır.
Türk milliyetçiliği, ulusal veya etnik tanımlarla Türk milletinin ilerlemesini, gelişmesini amaçlayan siyasi bir görüştür. Türkçülük ile aynı olmayıp, içinde Türkçülük dahil olmak üzere çeşitli Türk milliyetçisi ideolojileri barındırır.
Temsilcileri arasında Ziya Gökalp, Yusuf Akçura, İsmail Gaspıralı, Mehmet Emin, Necip Asım, Süleyman Paşa, Ziya Paşa gibi isimler yer almaktadır. Yayın organı Türk Yurdu dergisidir. Derginin yazı kadrosunda Ziya Gökalp, Yusuf Akçura, Ahmet Agayev, Fuat Köprülü, Hüseyinzade Ali Bey gibi isimler yer almaktadır.
turancılık türk ırkından olanların değil, türkçe (ne ne kadar türkçedir sorusu tartışmaya açık olmak üzere) konuşan toplulukların bir arada yaşamak ya da birlikte hareket etmek ideali olarak tanımlanabilir.
Türkler'in ve akraba milletlerin tarihî anavatanı anlamında siyasal ve kültürel bir kavram. Farsça kökenli bir kelime olan tûrân önceleri İranlılar'ın İran'ın kuzeydoğusundaki bölgelere verdikleri bir isimdi.
[10] Turancılık ve Pantürkçülük üzerine yazdığı iki kitapta da Gökalp'in ve yazdıklarının bu gelişmeler üzerinde etkili olduğu önkabulü vardır.
Türk Dil Kurumu'na göre dilimize Farsça'dan geçen Turan kelimesi "Turancıların dünyadaki bütün Türkleri birleştirerek kurmayı amaçladıkları ülkenin adı." ve "Türklerin Orta Asya'daki en eski yurtları." anlamlarına gelmektedir.
Kafkas Cephesi'nde Savaşan Osmanlı Askerlerinin Anılarında Turan İdeali (1914–1918). Turcology Research, 79, 70-82. Cite this article as: Zengin, E. (2024). The Ideal of Turan in the Memory of Ottoman Soldiers Fighting on the Caucasian Front (1914–1918).
Türkçülük, Tanzimatla birlikte gelişen, fikir hayatımızda ortaya çıkan yenilikçi-muhafazakâr çatışmasından doğan bir uzlaşmadır. Vatan, dil ve kültür kavramlarına dayanan Türkçülük hareketi 19. yüzyıl sonlarında gelişmiş, Türkiye Cumhuriyetinin kurulmasında da esas roller oynamıştır.
Turan (Tuva Türkçesi:Туран/Turan; Rusça: Тура́н), Tuva Cumhuriyeti'nde bir şehir. Tuva Cumhuriyeti'nin başkenti Kızıl'a 70 km kuzaybatısındadır. 1945 yılında şehir durumuna yükselmiştir.
Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) veya eski adıyla Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi), Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkiye'nin üye; Macaristan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Türkmenistan'ın gözlemci statüsünde yer aldığı Türk devletlerinden oluşan bir uluslararası ...
Platin Üye olarak kargo ücreti ödemeden ekstra indirimli alışveriş yapabilirsiniz. Üstelik yalnızca kazandığınız puanlarınızla ekstra ayrıcalıklara sahip olabilirsiniz.
Atatürk'ün amacı ulusal ve savunulabilir sınırlar dahilinde, bir Türk ulus-devletini kurmak için Türk milliyetçiliğini öne çıkarmaktı. Atatürk milliyetçiliği din ve ırk ayrımından uzak, ortak yurttaşlık temelindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri