CEPHEDEN CEPHEYE ATATÜRK > I. DÜNYA SAVAŞI > KAFKAS CEPHESİ Rus ilerleyişini durdurmak ve Kafkasya üzerinden Orta Asya Türklerini, Turancılık fikri merkezinde Osmanlı ile birleştirmek isteyen Enver Paşa, 22 Aralık 1914'te Sarıkamış Harekâtı'nı başlattı.
Kafkas Cephesi'nde Savaşan Osmanlı Askerlerinin Anılarında Turan İdeali (1914–1918). Turcology Research, 79, 70-82.
Turancılık veya Pan-Turanizm, tüm Ural-Altay kavimlerinin birliğini savunan siyasi görüş. İlk olarak Macarlar, Finler, Estonlar ve Rusya içindeki Fin-Ugor kavimleri ile beraber Tunguzlar, Moğollar ve Türklerin bir araya getirilmesi olarak ortaya çıkmıştır.
Kafkas Cephesi ya da bir diğer adıyla Doğu Cephesi; 1914 yılında Çarlık Rusya ordusunun saldırması sonucu Rusya'ya karşı açılmış bir cephedir. Osmanlı Devleti'nin 1. Dünya Savaşı'nda açtığı ilk cephe olma özelliği de taşıyan Kafkas Cephesi; aynı zamanda ilk taarruz cephesi olması sebebiyle de önemli bir yere sahiptir.
DÜNYA SAVASI KAFKAS CEPHESINDE OSMANLI SAVUNMA HATLARINDAN BIRI "I. VE II. TORTUM MUHAREBELERI"/ONE OF THE OTTOMAN DEFENSE LINES IN THE CAUCASIAN FRONT DURING THE WORLD WAR "I.
İlgili 24 soru bulundu
Gelibolu'daki bu mücadeleler Türk tarafı için bir savunma savaşı durumunda iken, İtilaf Devletleri için “İstanbul'a kadar uzan- mak” amacıyla yapılan ve kesin zaferi hedefleyen bir taarruz savaşı idi.
Bu savaşta devletin dört bir yanındaki topraklar savunma amacıyla cephe olmuştur.
Kafkasya Cephesi, I. Dünya Savaşı'nda Osmanlı İmparatorluğu'nun 2. ve 3. orduları ile Rus İmparatorluğu Kafkas Ordusu'nun karşı karşıya geldikleri cephe. Kafkasya Cephesi, savaş sırasında Doğu Anadolu Bölgesi içlerine kadar genişlemiş, Trabzon, Bitlis, Muş ve Van şehirlerine kadar yayılmıştır.
Osmanlı'nın Doğu Cephesi olarak adlandırılan Kafkas Cephesi, Osmanlı tarihinin en büyük yenilgilerinden birinin alındığı yer olup, 3.
Birinci Dünya Savaşı sırasında taarruz, savunma ve yardım olmak üzere üç farklı başlıkta yer alan cephelerde savaş verilmiştir. 1. Dünya Savaşı'ndaki taarruz cepheleri Kanal Cephesi ile Kafkas Cephesidir. Savunma cephelerinde ise Hicaz ve Yemen, Irak, Çanakkale ile Suriye ve Filistin Cepheleri yer almaktadır.
Turancılık fikri 19.yy'dan itibaren romantik tarzda Ziya Gökalp'ın öncülüğünde Türk şiirinde kendisine yer bulmuştur.
1789 yılında gerçekleşen Fransız Devriminin ardından milliyetçilik akımı tüm dünyada yayılmaya başlamıştır. Bunun bir sonucu olarak Turancılık fikri 19. yüzyılın ilk çeyreğinden itibaren Osmanlı Devletinde etkili olmuştur.
Ziya Gökalp, Türkiye'de XIX. asrın ikinci yarısında başlayan Türk- çülük ve Turancılık fikrinin merkezinde bulunan bir kişidir. Bu hareketi kendisinden önce başlatanlar ile kendisinden sonra devam ettirenlere göre Gökalp, büyük bir çadırın orta direği gibidir.
Birinci Dünya Savaşı'yla ilgili tartışmalı birçok konu Turancılık politikasıyla yakından ilgilidir. Örneğin Sarıkamış yenilgisi Enver Paşa'nın Turancılığına bağlanmaktadır. Bir diğer basmakalıp yargı ise Kafkas Cephesinde müttefik Almanya'nın menfaatleri doğrultusunda savaşıldığıdır.
I inci Cihan savaşında Kafkas cephesinde (Sarıkamış) dolaylarında cereyan eden savaşlar sırasında Enver Paşa da 10 uncu Kolordu komutanı Ziya Paşa'nın yerine yeni atanan Albay İsmail Hakkı Bey'in (kısa bir süre sonra paşa olmuştur) yanında bizzat harekâtı idare etmekte idiler.
ÖZ: Osmanlı Devleti, Birinci Dünya Savaşı'nda birçok cephede birden savaşmak zorunda kalmıştır. Bunlardan biri, İngilizlere karşı açılan Kanal Cephesi'dir. Bahriye Nazırı Cemal Paşa, Filistin (Kanal) Cephesine verilen önem dolayısıyla, aynı zamanda Suriye'deki Dördüncü Ordu Komutanlığına getirildi.
Birinci Dünya Savaşı'nda Osmanlı Devleti'nin savaştığı ilk cephe olan Kafkas Cephesi'nin açılması bu iki devlet arasındaki ilişkilerin tarihi sürecinin bir sonucu olmuştur.
__Osmanlı-Alman planı olan Kafkaslardan Hindistan'a varmak Türkistana ulaşmak ve Rusya'nın esareti altındaki Türkleri birleştirmek ve ayaklandırmak amaçıyla başlamıştır. GELİŞMELER: __Osmanlı İmparatorluğu için en önemli savaş Ruslarla Kafkas Cephesinde başlamıştır.
Bu cephede Osmanlı Devleti'nin 2. ve 3. Orduları ile Rus İmparatorluğuna ait Kafkas Ordusu çarpışmıştır. Kafkasya Cephesinin yayılım alanı ise Doğu Anadolu Bölgesinde başlayarak bu bölgenin içlerine kadar ilerlemiş daha sonra ise Van, Bitlis, Muş ve Trabzon'a kadar açılmış bir alandır.
Dünya Savaşı'nda Kafkas Cephesinde: Sarıkamış Savaşı Karadeniz olayı üzerine Ruslar Anadolu'nun kuzey-doğu sınırında saldırıya başlamışlardı. Bu bölgede Osmanlı-Rus sınırı Ayastefanos (Yeşilköy) ve Berlin Antlaşmalarıyla saptanmış bulunuyordu.
Kafkas Savaşı, Rus İmparatorluğu'nun Kuzey Kafkasya halklarına karşı yaptığı savaştır. 1817'den 1864'e kadar süren bu savaşta Ruslar; Çerkesler ve Şeyh Şamil önderliğindeki Çeçenler ve Dağıstanlılara karşı savaşmıştır. Savaşın batı yakası Rus-Çerkes Savaşı, doğu yakası ise Mürid Savaşı adıyla incelenir.
1 Nisan 1916 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk'e Doğu (Kafkas) Cephesi olarak da bilinen Diyarbakır, Muş ve Bitlis cephelerinde göstermiş olduğu başarısından dolayı Tuğgenerallık Rütbesi verilmiştir. Bu cephede gösterilen başarı sonrası Rus birlikleri geri çekilmiştir.
Dünya Savaşı'nın en kanlı savaşlarının yaşandığı Galiçya; Güneydoğu Polonya, Rusya ve Çekya sınırlarının birleştiği bölgede yer almaktadır. Fakat I. Dünya Savaşı sırasında Macaristan sınırları içerisindeydi.
Amaç; Osmanlı İmparatorluğu'nun Süveyş Kanalı'nı ele geçirmesi ve Mısır'a yeniden sahip olmasıydı. Başarılı olunursa İngilizlerin Uzak Doğu'daki sömürgeleri ile bağlantısı kesilecekti.
İngiltere'nin bölge petrollerini ele geçirmek istemesi. Çanakkale Savaşı'nın kaybedilmesi üzerine İngilizlerin savaşı geniş bir coğrafyaya yayarak, Osmanlı Devleti'nin saf dışı bırakma düşüncesi. Osmanlı Devleti'nin kutsal toprakları korumak istemesi.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri