Kediler, çiftleşmek için bir erkeğin dikkatini çekmeye çalıştıklarından, kızgınlık döneminde yüksek sesle ve sürekli olarak ulumaya benzer sesler çıkaracaktır. Ayrıca orada olduklarını bir erkeğe belli etme çabasıyla, duvarlara ya da mobilyalara kokusu güçlü olan idrarlarını da püskürtebilirler.
Erkek kediler bu döneme girdiklerinde ev içine idrar bırakmaya başlarlar. Bunun nedeni kokularını bulundukları ortama yaymak ve dişileri çekmektir. Erkek kedideki diğer belirtiler iştahsızlık, huzursuzluk ve her zamankinden çok uyuma olabilir.
Kedilerin özellikle konuşur gibi yüksek sesli bağırması, kızgınlık dönemi belirtileri arasında ilk sırada yer almaktadır. Bu dönemde erkek kediler dişi kedi arayışında oldukları için, evden kaçma eğiliminde bulunabilirler. Açık buldukları her yerden kaçabilme ihtimalleri göz önünde bulundurulmalıdır.
Erkek kediler de belirli bir kızgınlık dönemi yoktur. Erkek kediler yetişkinliğe adım attıktan sonra her an çiftleşmeye hazırdırlar ve tüm davranışları da buna göre değişiklik gösterir.
Kedilerin çiftleşmesi erkek kedilerde 7.ayda başlamaktadır. Dişi kedilerde ise kızgınlık dönemi 6.ayda başlamakta ve 10. aya kadar devam etmektedir. Kedilerin çiftleşmesi için en uygun zaman pek çok insanın bildiği gibi Mart ayıdır. Erkek kediler belli bir olgunluğa ulaştıktan sonra daima çiftleşmeye hazır olurlar.
İlgili 42 soru bulundu
Erkek kedi koku bırakma problemi kısırlaştırılınca geçer mi? İlk yaşını doldurmadan yapılan kısırlaştırma operasyonları ile koku bırakma davranışı ile hiç karşılaşmadan ortadan kaldırabilirsiniz. Koku bırakmaya başlamışsa dahi vakit kaybetmeden kısırlaştırıldığında koku bırakma anında duracaktır.
Kızgınlık dönemine giren dişi kediler bu süreçte huzursuz ve gergin olabilirler. Dişi kedinizi sakinleştirmek adına oyuncak ve aktivitelerle dikkatini dağıtabilirsiniz. Bu dönemde ekstra sevgi ve ilgi göstererek rahatlamasını sağlayabilir, onunla daha fazla zaman geçirerek sevginizi hissetmesini sağlayabilirsiniz.
· Kızgınlık döneminde kediler sık sık sürtünme ihtiyacı hisseder. · Erkek ve dişi kediler de geçerli olmak kaydıyla idrar püskürtme gibi özel davranışlar sergilerler. · Sürekli olarak bağırma, farklı sesler çıkarma ya da uluma gibi durumlar gözlemlenebilir. · Kediler bu dönemde sık sık kalça kemiğini yukarı kaldırır.
Kedilerin çiftleşmesi nasıl anlaşılır gibi sorulara cevap olarak en net cevap aslında erkek kedinin dişi kedinin ensesini ısırmasıdır. Çiftleşme sona erdiğinde ise erkek kediler genellikle dişi kedileri hemen bırakmazlar. Bunun nedeni ise dişi kedilerin onlara karşı bir hamle yapmasından korkmalarıdır.
Kedi, idrar püskürtmek için çoğunlukla ayakta durur, arka ayağıyla bir merdivene basma hareketi yapar, kuyruğunu titretir ve duvar gibi belirgin bir koku işareti bırakacağı dikey bir yüzeye az miktarda idrarı geriye doğru püskürtür.
Dişi kedilerin aksine erkek kedilerde mevsimin etkisi yok denecek kadar azdır ve yılın her ayı kızgınlık görülebilmektedir.
Her 2-3 kızgınlıkta bir çiftleşmesi en doğrusu olsa da maalesef ömrü boyunca da bu mümkün değildir. Bu sebeple bu hastalıkların çoğuna sebep olan rahim ve yumurtalık daha hiç kızgınlığa girmeden kısırlaştırma operasyonu ile alınır. Bu sayede ileri yaşlarda böyle problemleri yaşama ihtimali %5 altına düşmüş olur.
Kediler genellikle 6. ayında kızgınlık dönemine girer. Ancak bazı kedilerin gelişim sistemindeki farklılıktan ötürü 4. ayında kızgınlık dönemine girdiği görülmektedir. Yılda ortalama 3-4 defa kızgınlığa girerler. Bu dönem çoğunlukla ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde görülür.
Kedi Çiftleşmesi Ne Kadar Sürer? Az önce de belirtildiği gibi kedilerin çiftleşmesi saniyeler içerisinde sona ermekte ancak birden çok defa tekrarlanabilmektedir. Dişi, yaşam koşullarına bağlı olarak, birden fazla erkekle de çiftleşebilir.
Kızgınlık dönemi üç şekilde sonlanır; erkek kedi ile çiftleşme, Ovarioshistorektomi (kısırlaştırma operasyonu), anöstrus'un (kızgınlık sezonu dışı dönem)gelmesi. Eğer kediniz kızgınlık dönemi sırasında bir erkek kedi ile çiftleşir ve gebe kalırsa östrus dönemi bittikten sonra tekrar kızgınlık dönemine girmeyecektir.
Kedi çiftleşmesi konusunda dişi kedilere yöneldiğimizde hareketliliğin artması, eşyalara sürtünmeler, kuyruk kaldırma ve acı çekiyor gibi miyavlamalar görülebilir. Çiftleşme istediklerinde erkek kediler idrar kokusu ile etkileme yaparken dişi kedilerde bizim fark etmediğimiz kokular yayar etrafa.
Bu davranışın nedeni bölgelerini ve kendilerini koruma içgüdüsüdür. Tehlike karşısında korkan kedi sinirli davranışlar göstererek stresini ortaya çıkarır ve saldırarak karşıyı caydırmaya, korkutmaya ve kendini korumaya çalışır.
Bu davranışın sebebi, dişi kedilere çiftleşme arzusunu bildirme içgüdüsüdür. Ancak erkek kedilerin kızgınlık dönemi belirli aylara sığdırılamaz. Bu süre, erkek kedilerin cinsine, vücut yapısına, yaşadığı bölgeye ve sosyal ortama göre değişebilir.
Özellikle kimyasal içeren kristal adı verilen kum çeşitleri bu davranışa neden olur. Eşlenebilen, kokuyu hapsedeni kanserojen içermeyen ve sivri, sert taneli olmayan kum çeşitleri tercih edilerek, kedilerin koku bırakması belirgin oranda düşürülür.
Kedinizin rahat hissetmesine, duvarlarınıza ve mobilyalarınıza idrar yapmasını durdurmasına yardımcı olur. Kediniz evdeki herhangi bir değişikliğe karşı duygusal ve hassas görünüyorsa, FELIWAY CLASSIC Difüzörün sürekli kullanılması, idrar püskürtmenin önlenmesine yardımcı olacaktır.
Ev içerisinde kendi bölgesini işaretlemek ve güvenli alanını yaratabilmesi için koku bırakabilirler. Fazla stres altında oldukları ya da güvensiz hissettikleri zaman koku bırakabilirler. Evinize başka bir kedi aldıysanız evde olan kediniz kendi alanını korumak ve güvenceye almak için koku bırakmaya çalışacaktır.
CEVAP: Ali bey kedilerde çok uzun süren kızgınlıklar normal karşılanacak düzeyde sık karşılanıyor. Fizyolojik olarak normal olan yılda bir dönem şeklinde yaşanmalıdır. Bu kızgınlık dönemi içinde de yaklaşık 1 hafta kızgınlık 1 hafta sakin dönem olmak üzere 3-5 kez artarda tekrarlar.
Çiftleşme gün boyu birden fazla kere gerçekleşebilir. Çiftleşme ve döllenme arasında geçen zaman 24 saati bulabilir. Çiftleşmenin ardından dişi kediden uzaklaşan erkek kediler, yavruların bakımında eşinin yanında olmayacaklarının mesajını bu davranışla net bir şekilde anlatırlar.
Kızgınlık Dönemi Ne Kadar Sürer? gün arasında sürer. Dişi kedilerde bu süreç yaşandıktan sonra 3 hafta içerisinde tekrarlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri