Turbo şarj tarafından motorun emme manifoduna göndaerilen basınçlı hava basınçını kontrol etmek amaçıyla,turbo basınç kontrol selenoid valf kullanılır.
Motorun içinde yanma sistemi hatalarının meydana gelmesi. En çok turbo yağ yollarının tıkanmasına sebebiyet veren etkendir. EGR valfinin düzgün çalışmaması. Bu valf arızalı olursa, Turbonun türbin tarafında orantısız karbonlaşmaya sebebiyet verebilir.
Turbo basınç kontrol valfi, elektropnömatik olarak çalışan bir selenoid valftir. ECU kumandasında, turbo şarjın motora gönderdiği turbo basıncını ayarlamak için, vakum/basınç tüpüne uygulanan basıncı/vakumu dozajlar.
Valfler, hidrolik piston mili üzerindeki kuvveti veya hidrolik motor mili üzerindeki torku ayarlamak için sistem basıncının düzenlenmesini sağlar. Basınç emniyet valfleri devredeki maksimum basıncı ayarlamak ve aşırı yüklenmeye karşı korumak için kullanılır.
İlgili 38 soru bulundu
Ateşleme sisteminde sorunlar ortaya çıkarabilir. Aniden yavaşlama ve hızlanma durumları oluşur. Motordaki dengesi bozulur. Yakıt sisteminde sorunlara yol açabileceği için bujiler hasar görebilir.
Turbo basınç sensörü, turbodan emme manifolduna gönderilen havanın basıncını ölçmeye yarayan sensörün adıdır. Turbo, emme manifolduna havayı belli bir basınçla gönderir. Normalde turbosuz motorlarda emme manifoldundan motora giden kısımda motor hava çektiği için negatif basınç bulunmaktadır.
Basınç düşürücü kontrol vanası, akış hızındaki veya giriş basıncındaki değişikliklerden bağımsız olarak daha yüksek giriş basıncını otomatik olarak daha düşük bir çıkış basıncına indirir. Basınç düşürücü pilot, vana çıkış portundaki bağlantı sayesinde çıkış basıncını algılar.
Basınç kontrol valfleri, mekanik, elektriksel ya da hidrolik hareket aracılığı ile sistem basıncını istenilen düzeye getirirler. Basınç kontrol valfleri sistemi hasara, güç kaybına ve aşırı ısınmaya karşı korur. Basınç kontrol valfleri kullanım amaçlarına göre çeşitleri mevcuttur.
Dinamik olarak basıncın kontrol edilmesi ve ihtiyaca göre süratle değiştirilmesi gereken sprey boyama, kumaş veya kağıt gerginliği kontrolü, mobil fren donanımları ve retarder sistemleri, yakıt enjeksiyon pompaları, iplik bükme, kaynak ve taşlama basıncı kontrolü gibi birçok endüstriyel uygulamada bu tip valfler ...
7) Turbo selenoid valf'lerinin tamiri mümkün değildir.
Turbo Basınç Sensörü Arızası
Turbonun temel çalışma prensibi motorun daha verimli çalışması için hava aracılığı ile ürettiği basınçtır. Turbo tarafından gönderilen hava basıncının normal değerinden farklı olması basınç sensörü arızasına neden olabilir.
Turbo Arıza Belirtileri Şunlardır;
Turbo arıza sesi (ötme-siren gibi) (normal kulağa hoş gelen hafif ıslık sesinden farklı-şiddetli ses), Motor yağ eksiltir, Turbo basıncı düşer, Egzozdan aşırı duman atar (egzozdan gri-mavi-beyaz duman çıkar)
Dizel araçlarda turbonun bozulması, araç verimliliğinin düşmesine ve uzun vadede de motorun dolaylı olarak zarar görmesine neden olur. Motor silindirlerine yeterli hava gitmediği için, motor daha fazla zorlanır. Bu durum, özellikle yük altında aracın daha fazla ses çıkarmasına yol açar.
Turbo motorlu araçlar arızalandığında bazı belirtiler sürücüler tarafından fark edilebilir. Örneğin; araç yakıt tüketimi artar, turbodan ıslık sesi yükselir, rampalarda performans düşüklükleri meydana gelir. Bu belirtilerin dışında araçta arıza ışığı yanar ve yağ dumanı oluşur.
Turbo hava kaçağı nasıl anlaşılır? Turbo arızasının Belirtileri Yakıt tüketiminin artması Rampalarda performans düşüşü Turbodan ıslık sesi gelmesi. Aracın aynı devirde hissiyatının azalması Yağ dumanı Turbo göstergesindeki bar göstergesindeki düşüş Arıza ışığı yanması çiğ duman.
Kontrol valfi, akış, basınç, sıcaklık ve sıvı seviyesi gibi durumları kontrol etmek için kullanılan valflerdir. Çoğu durumlardaki değişimleri takip etmek üzere sensör, valfin tam açık veya kısmi açık durum sinyalini kontrol cihazından alır ve cihaza girilen "setpoint"e (set değerine) göre valfi açar veya kapatır.
Kontrol vanaları, akışkanın bulunduğu tüm proseslerde basınç, sıcaklık, debi ve seviye kontrolü yapılmasını sağlar. Vanaların temel olarak 2 tür işlevi vardır. Birinci tür vanalarda on/off kontrol şekli ile vana tam olarak açılır veya tam olarak kapanır. Bu tür vanalar akışkanı tam olarak keser yada serbest bırakır.
Basınç sensörleri, endüstriyel, ticari ve tüketici uygulamalarında basınç değişimlerini ölçmek ve izlemek için önemli olan cihazlardır. Bu sensörler, üzerlerine uygulanan fiziksel kuvveti elektriksel bir sinyale dönüştürerek, hassas ölçümler ve kontrol imkanı sağlar.
Basınç dengeleme valfi soğuk hava deposundaki oluşan basıncı dışarı atarak soğuk hava deposu panellerinin ve kapısının zarar görmesini engeller. Basınç dengeleme valfi üzerinde bulunan klapeler basınç şartlarında açılıp kapanmakta, bu nedenle harici bir ısı kaybı meydana gelmemektedir.
FAF Basınç Düşürücü Vanaları, yüksek giriş basıncını, talep edilen sabit çıkış basıncına düşürerek bu verimin yükselmesini sağlayan vanalarıdır. Şebeke verimi üzerinde oldukça etkili olduğu gibi, su şebekelerinde en çok kullanılan kontrol vanalarıdır. Basınç düşürücü çapı ana hat ile aynı ölçüde kullanılmalıdır.
Aracınızda çekiş problemlerine neden olabilir. Zamanında açmayan waste-gate, turbo milinin aşırı dönmesine neden olur. Bu esnada parçalar gereğinden fazla ısınır, çok fazla radyal ve eksenel kuvvetlere maruz kalır ve hasarlanarak turboya ve motora çok büyük hasarlar verebilir.
turbonun bastığı havanın basıncını ölçen bir sensör var o sensör belirlenen basınçtan fazla bir basınç algıladığında ecu motoru korumaya alır, yani wastegate i açarak turboyu devre dışı bırakır araç basınçsız bir şekilde yürür.genelde kontak kapatıp 1-2 dk sonra tekrar çalıştırdığında düzelir.
En azından 1.2 - 1.6 bar civarinda olursa daha iyi olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri