Over Boost – Aşırı Basınç Aşırı basınç, turbonun ECU üzerine kodlanmış miktardan fazla basınç üretmesidir. Bu durum meydana geldiğinde ECU motoru hasardan korumak için güvenli mod denilen sınırlı güç üreten bir programa geçer.
Uzun süre değiştirilmeyen yakıt filtresi, yakıtı tam olarak süzemez ve yakıtla gelen muhtemel yabancı partiküller enjektörlere kadar uzanabilir. Bu durumda aracın Limp Mode a girmesine neden olur. Emme monifoldundan önceki hortumlarda olan tıkanmalar ve kurumlanmalar da Limp Mode sebep olur.
- Çatlamış, kırılmış veya aşınmış contalar: Kompresör ile motor arasındaki hasarlı contalar, yağın egzoz sistemine sızmasına izin verir. Herhangi bir çatlak conta varsa gerekli havanın bir kısmı kaybolur. Bu nedenle turbo, hava basıncını arttırmak için daha çok çalışmak durumunda kalır.
Motor Korumanın Önemi
Aracın motor parçalarının zaman geçtikçe aşınması ve yıpranmasının önüne göçmek önemlidir. Motor koruma uygulamaları aracın kullanım sıklığına bağlı olarak değişen, zamanla oluşabilecek hasarların önüne geçer. Güvenli bir sürüş için aracın motor bakımı oldukça önemlidir.
Turbo Arızası Nasıl Kontrol Edilir? Turbo motorlu araçlar arızalandığında bazı belirtiler sürücüler tarafından fark edilebilir. Örneğin; araç yakıt tüketimi artar, turbodan ıslık sesi yükselir, rampalarda performans düşüklükleri meydana gelir. Bu belirtilerin dışında araçta arıza ışığı yanar ve yağ dumanı oluşur.
İlgili 39 soru bulundu
Turbolarda meydana gelmesi muhtemelen arızaları ve sebeplerini anlamak için öncelikle araçlarda turbo ne zaman devreye girer konusuna bakmak gerekiyor.Bu her ne kadar aracın modeline ve yaşına bağlı olarak değişim gösteren bir durum olsa da ortalama 1500 ila 1750 devir sonrasında turbo devreye giriyor.
Arızalanan turbonun motora direkt olarak zarar verdiğini söylemek yanlış olur. Ancak hava beslemesinin yeterli gelmemesi ve odadaki kötü yanma motorun titreşimli bir çalışma moduna girmesine neden olur. Titreşimli çalışan motorda ise piston, subap ve biyel sistemi olumsuz etkilenecektir.
Motor koruma rölesi, motoru-devreyi aşırı akım, gerilim, faz sırası ve dengesizliği gibi olumsuz etkilere karşı koruyan röle çeşididir. Endüstride ve otomasyon uygulamalarında sıklıkla görülen bu röle faz koruma rölesi olarak bilinmektedir. Motor kontrolü uygulamalarında sıklıkla kullanılır.
Motor koruma uygulamaları motorun uzun özürlü olmasını sağlar. Yapılan detaylı temizlik sayesinde motor kabloları ve diğer parçaların kir, toz ve pas gibi sebeplerle zarar görmesinin önüne geçilir. Daha temiz, kir ve paslanmaya karşı dayanıklı bir motor imkânı sunar.
Motor devresine seri bağlanan, motor koruma (termik) şalterin üzerinden motor akımı geçer. Motor koruma rölesi sayesinde, bir arıza sebebi ile veya yol alma anında çektiği kısa süreli aşırı akımlarda sargılar zarar görmez. Kısa sürede şalterin devreyi açmaması, şalterin içindeki sistemle engellenir.
Turbo arızalanırsa, araba hızlanamaz. Bu aynı zamanda otomobilin motoru tasarlandığı şekilde kullanamayacağı anlamına da gelir.
Eğer motor artan yağ tüketimi sergiliyorsa, egzozdan mavimtırak duman çıkartmaya başlamış ise turbodan şüphelenilmesi kaçınılmazdır. Etkiler: Yağ, turbonun türbin veya kompresör tarafından çıkabilir. Egzozdan mavimtırak duman çıkabilir.
En zorlu koşullara dayanacak nitelikte üretilen turbolarda bulunan türbin kanatçıkları, dakikada 60-100 bin devirle dönmektedir. Aşırı sıcak bir ortamda dönen turbo mili yağsız kaldığı taktirde arıza oluşumuna sebep teşkil etmektedir. Milin yataklara sürterek aşınmaması için yağın eksik edilmemesi gereklidir.
Tek oto-kilit özelliği, araca binmeden kumandadan kilidi açıp 30 saniye boyunca hiçbir kapıyı açmazsanız aracın kendini otomatik kilitlemesi özelliğinden ibaret ki, o da konumuzla pek alâkalı değil.
Örneğin ilk kalkışta veya vites değişimlerinde oluşan silkeleme kuvvetle muhtemel baskı balatadan yapar. Ancak hızlanırken oluşan silkelemenin nedeni ateşleme sistemi, yakıt sistemi hatta şaftın bağlantı takozları veya mafsalı olabilir.
Motor hava filtresinden geçmiş olan kir ve yağ birikmesi , sensörü kolayca kirletebilir . Kirli bir sensör genellikle yanlış hava ölçümlerini okuyarak hava-yakıt oranını atar. Bu durumda aracın düzensiz çalışmasına sebep olarak ilk çalıştırılmada stop etmesine sebep olabilir.
250 TL - 1600 TL
Profesyonel ve güvenilir Araç Motor Yıkama hizmeti almak istersen talep oluşturabilir, gelen Araç Motor Yıkama fiyatlarını karşılaştırabilir ve ihtiyacını kolayca karşılayabilirsin.
Özellikle dizel araçlarda yaklaşık 8000 km'de bir bakım önerilir. Benzinli araçlarda ise 13.000 km civarında bakım yapılır. Ağır bakımların kaç bin km'de yapılacağı ise aracın modeline ve kullanım tarzına göre değişir. Genellikle 70 bin km ile 90 bin km arasında ağır bakım yapılması önerilir.
Periyodik bakım yapılmadığında aracın bir parçasında meydana gelebilecek herhangi bir arıza sonucu, zincirdeki uyum bozulur. Bu da onarılması oldukça maliyetli hasarları ve çok daha kötüsü olan sürüş güvenliğinin kaybolmasını beraberinde getirir.
Koruma takozları en iyi performansı, motorun yana yatıp yol boyunca başka bir şeye çarpmadığı kazalarda sergiliyorlar. İyi tasarlanmış uç kısımlar, gövdenin ve motor bloğunun karşı karşıya kalacağı sürtünme kuvvetlerini karşılayacaktır; çatal takozları da eklenmişse ön çatalı da sürtünmeye karşı koruyacaktır.
Her ihtimale karşı motor koruma şalteri etikette bulunan akım değerine göre seçilir. Örneğin, etiket akım değeri 20 Amper olan bir motor, kısmi yükte çalışırken çok daha düşük bir akım çeker. Yine de motor koruma şalteri 20 Amper'lik nominal değere göre seçilmelidir.
Turbonun arızalanması,
Motordaki yanma verimini düşürür, motor çekişi düşer, yakıt sarfiyatı artar. Turbo arızası motora direkt olarak ciddi zarar vermez fakat, yetersiz hava beslemesi ve kötü yanma, motorda titreşimli çalışmaya sebep olacağından, piston-biyel-supap sistemi üzerinde olumsuz etkisi olacaktır.
1- Turbodan Ses Gelmesi (ıslık sesi / ötme) : En çok karşılaşılan şikayetlerden bir tanesidir.Turbo balansının bozulduğuna işarettir. Sesin turbodan geldiğine emin olunarak ivedilikle turbo sökülüp tamir edilmelidir. Gecikme turbonun dağılmasına ve masrafın katlanmasına neden olacaktır.
Taban fiyat ile örnek verecek olursak turbo revizyon maliyetlerinin 800-1000 lira bandından başladığı söylenebilir. Bu sayede arızanız sıfır turbo fiyatının dörtte/beşte bir maliyetine çözülebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri