Turist Rehberliği bölümü de turizm eğitimi için önemli bir eğitimdir. Turist Rehberliği bölümü 2 yıllık önlisans programıdır. Turist Rehberliği bölümünün amacı, turist rehberliği mesleğini en iyi şekilde yapacak, kendi işini kurabilecek ve turizm sektörüne katkı sağlayabilecek insanları yetiştirmektir.
Turizm Rehberliği Bölümü kapsamında uygulanacak müfredattaki dersleri ve Türkiye turunu başarı ile tamamlayıp mezun olan ve yabancı dil sınavından 75 ve üzeri puan alan öğrenciler, “Profesyonel Turist Rehberi” unvanını almaya hak kazanacaktır.
Rehber olmak için üniversitelerin Turizm Rehberliği bölümünden mezun olmak gerekir. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın açtığı kurslardan eğitim aldıktan sonra kurs sonunda hem sözlü hem de yazılı sınavdan geçerek de rehber olmak mümkündür.
Turizm sektörü her ülke için çok önemli bir kaynak oluşturması turizm ile ilgili bölümlere olan ilgiyi artırmaktadır. Turizm Rehberliği bölümü turizm ile ilgili eğitimler arasında önemli bir yerde bulunmaktadır. Turizm Rehberliği bölümü 4 yıllık lisans bölümüdür.
İki yıllık Turist Rehberliği programları TYT puanı- na, dört yıllık Turizm Rehberliği bölümleri YDT puanına ve dört yıllık Seyahat İşletmeciliği ve Turist Rehberliği (SİTR) bölümleri ise AYT eşit ağırlık puan türüne göre öğrenci kabul etmektedir.
İlgili 37 soru bulundu
Kariyer.net kullanıcılarının iş başvurusu yaparken paylaştıkları maaş beklentilerine göre, Tur Rehberi maaş beklentisi aylık ortalama 21.800 TL seviyesindedir. Kullanıcıların en sık paylaştığı maaşlar 18.000 TL ile 27.200 TL arasında değişmektedir.
Turist Rehberliği bölümünün verileri ÖSYM ve YÖK Atlas sitesinden alınmıştır. Üniversite Sayısı: Turist Rehberliği bölümü toplam 28 adet üniversitede bulunmaktadır. TYT Puan türündededir.
Turist rehberliği bölümü puanları her yıl güncellenir. Son verilere bakıldığında 2022 yılı için 4 yıllık turist rehberliği programı Akdeniz Üniversitesi taban puanı 391,92 iken, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi için 330,67'dir.
Turist Rehberliği Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır? Turist Rehberliği bölümünde, 2 yıllık önlisans eğitimi verilmektedir.
Tur/turist rehberi olmak için okunan lisenin bir önemi yoktur. Lise mezunu olmak yeterlidir.
Üniversitelerin ön lisans ya da lisans bölümlerinden mezun olmanız gerekiyor. Bir yabancı dili iyi şekilde konuşabiliyor olmanız gerekiyor. Bu şartı yerine getirmeniz için de YDS ya da Bakanlığın gözetiminde düzenlenen turist rehberliği yabancı dil sınavı var. Bu ikisinden birini geçmek gerekiyor.
Seyahat firmaları, turizm alanları, havayolları şirketleri, bireysel acenta, dış ticaret yapan firmalar ve tur operatörlüğü gibi iş imkanları bulunmaktadır. Turistik alanlarda, otellerde, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı alanlarda iş bulabilir ve tercüme bürolarında da ek iş yapabilirler.
Afyon Kocatepe Üniversitesi Turizm Fakültesi bünyesinde bulunan 4 bölümden biri olan Turizm Rehberliği programında, isteğe bağlı olmak üzere bir yıllık İngilizce hazırlık sınıfı uygulaması bulunmakta olup, lisans düzeyinde (dört yıl) eğitim verilmektedir.
Turist Rehberliği Bölümünde Hangi Dersler Var? Turist Rehberliği Bölümünde, Kültürel Tercihler Yönetimi, Mitoloji, Arkeoloji, Dinler Tarihi, Sanat Tarihi, Kültürel Miras, Anadolu Uygarlıkları vb. gibi meslek için önemli dersler ağırlıklı olarak verilmektedir.
Turist Rehberliği (TYT) Programlarına Taban Puanına Göre Yerleşen Son Kişinin Netleri. Not: Programlar taban puanlarına göre yüksekten düşüğe doğru sıralanmıştır.
Turizm rehberliği, turist rehberliği bölümünden farklı olarak hem TYT hem de AYT başarısına bağlı olarak öğrenci almaktadır. İlk sınav TYT sonrası AYT'nin Dil karşılığı olan YDT'den istenilen puan ve sıralamaya göre öğrenci alan bölüm, hem devlet hem de özel üniversitelerde bulunmaktadır.
Şimdiye kadar Türkiye genelinde turizm hareketliliği en yoğun anlarını yaşadığında dahi rehber bulamamak sıkıntısı yaşanmamıştır. Unutulmamalıdır ki yabancı dil şartı aranmadan turist rehberi olunabilecek hale gelirse Türkiye'deki tüm “Turist Rehberliği” bölümlerinin kapatılması gerekir.
Turist Rehberliği bölümü, öğrencileri turizm sektörüne hazırlayan bir ön lisans programıdır. 2 yıl süreli ve meslek yüksekokullarında okutulan bir programdır. Turist rehberi olabilmek için yüksek iletişim becerileri, çözüm üretme yeteneği ve alanında bilgili olmak gerekmektedir.
Öğrenciler Turist Rehberliği Programı için- belirtilen şartlara uyan işletmelerde otuz (30) iş günü staj yaparak mezun olmaktadır. Bu koşulları sağlayan öğrenciler 'Turist Rehberliği önlisans Diploması' derecesi alır.
Bu mesleği icra eden insanlar, bir günde 15-16 saat çalışmak zorunda kalabilmektedirler (Köroğlu, 2011: 257).
Ne Yapar? Turist rehberi, Türkiye'nin kültürel, tarihi, doğal, sosyal ve benzeri değerleri hakkında geniş ve detaylı bilgiye sahip olan ve bu değerleri yerli ve yabancı turistlere gezdirerek tanıtan kişidir.
eleman.net verilerine göre, Çevirmen 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 46.100 TL maaş alıyor. Çevirmen, 2024 yılında en düşük 24.200 TL alırken, en yüksek 77.300 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda Çevirmen, Temmuz 2023 yılında ortalama 34.300 TL maaş alıyordu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri