Erkeğin kızı, kız kardeşi ve annesi gibi. Şehvet çağına bâliğ olmamış küçük bir çocuğa veya diş, tırnak, kıl gibi şeylere değildiğinde, abdest bozulmaz [Muğni'l-Muhtac (Şerh'ü Minhâc), s. 37]. İhtiyatlı bir kavle göre bu küçüklük devresi yedi yaşına kadardır. Bu yaştan sonra ne kadar büyük olursa olsun abdesti bozar.
Hanefi mezhebinde olduğu gibi şafi mezhebinde de vücudun ön ve arka kısmından çıkan her şey abdesti bozar. Yalnız iki mezhep arasında tek fark, Şafi mezhebinde meninin abdesti bozmamasıdır. Oturarak uyumak abdesti bozmaz. Bunun dışındaki tüm uyku halleri abdestin yenilenmesini vacip kılar.
[Birinci görüş]: Örfen şehvet duyulacak çağa ulaşmadıkça küçük kız ve erkeğe dokunmak, dokunan karşı cinsin abdestini bozmaz.
Şafilerde dert nedeniyle gözden yaş gelse abdest bozulur mu? Cevap: Ağlamak, göz yaşı dökmek abdesti bozmaz.
Eğer gözyaşı hastalıktan dolayı akmıyorsa abdesti bozmaz. Ama hastalıktan dolayı bir sıvı ya da kan akıyorsa abdest bozulur. Namaz kılarken tüm maneviyatınız ile Allah'a dua ederken içiniz ürperiyor ve gözyaşlarınızı tutamıyorsanız bu gibi bir durumda abdest bozulmaz.
İlgili 20 soru bulundu
el Cevab: Hanefi fukahasına göre, çocuğun altını da, büyüğün altını da değiştirme fiili sebebiyle -cinsel uzva da dokunmak gerekse bile- abdest bozulmaz. . -Bazı hadis ehline göre cinsel uzva dokunmak abdesti bozar. Tafsilat mukayeseli İslam fıkhı kaynaklarında vardır.
Şehvetle bakmak haram ise de abdesti bozmaz.
Şafii âlimlerinin görüşü:
Tuhfet'ı-Muhtaç/Şirvanî, 1/3o1; ayrıca bk. Reddu'l-Muhtar, 1/313). Bazı âlimler konuyu üç boyutta ele almıştır. Buna göre, kadının organından gelen akıntı/ıslaklık, eğer istincada/taharet almada yıkanması gereken (otururken açığa çıkan) yerden geliyorsa, bu kesinlikle temizdir.
Dokunulan yerin, cinsel bölgenin bir kısmı veya çoğu/tamamı olması arasında da fark yoktur. Kişinin sadece ön değil, arka tarafına dokunması da abdestinin bozulmasına yol açar. Aynı şekilde kendisinin değil de meselâ eşinin veya bir çocuğun ön veya arkasına dokunması da abdestini bozar.
Hacamatın abdesti bozup bozmadığı konusunda mezheplerin kanamayla ilgili görüşleri geçerlidir. Kanamanın abdesti bozduğunu söyleyen Hanefî, Hanbelî ve Zeydî âlimlerine göre kanlı hacamat abdesti bozar, Şâfiî ve Mâlikî mezheplerine göre ise bozmaz.
Değerli kardeşimiz, Hanefi mezhebinde kadına temastan dolayı abdest bozulmaz. Ancak bu dokunma ve öpme neticesinde cinsel organdan herhangi bir sıvı gelirse abdest bozulur. Mahrem olmayan kadına bakmak haram olduğuna göre, onlara dokunmak veya tokalaşmak mutlaka haramdır.
Yani bir erkek, hanımını öperse veya eline dokunursa veya onu kucaklarsa ve bu sırada kendisinden (penisinden) bir sıvı gelmezse ve abdestini de bozmazsa, bu takdirde ne kendisinin, ne de hanımının abdesti bozulur.
2- Bir kadın, kendi kocasını veya bir kadını çıplak görse gusül gerekmez. 3- Karı-koca oynaşırken, çıplak resme bakarken veya düşünürken mezi gelse, fakat meni gelmese gusül gerekmez.
Domuz, köpek, eşek, katır, kurt, arslan, kaplan, leş yani dine uygun olarak kesilmeyen veya Allahü tealadan başka birisinin ismiyle kesilen hayvan ve kan haramdır. Her türlü alkollü içkiler; esrar, eroin; morfin, kokain içmek ve alım-satımını yapmak haramdır.
Hanefîler'e göre erkekle kadının tenlerinin birbirine değmesi ile abdest bozulmasa da çıplak olarak veya arada bedenlerin sıcaklığının hissedilmesini engelleyecek bir giysi bulunmaksızın erkek ve kadının aşırı derecede şehevî teması, oynaşma ve kucaklaş-ması abdesti bozar.
Şafi mezhebine göre kan abdesti bozmaz. Ancak Hanefi mezhebine göre vücudun herhangi bir yerinden kan aktığı zaman abdest bozulur. Bu durumda yeniden abdest alınması gerekir.
Parmağın erkek parmağı ile kadın parmağı olması arasında bir fark yoktur. Cinsel doyuma ulaşmadıkça gusül gerekmez. Şöyle ki: Kadının fercine plastik aletin sokulması halinde asla gusül gerekmez. Zira cinsel doyuma ulaşmadıkça bundan dolayı gusül gerekmez, fakat cinsel doyuma ulaşırsa o zaman gusül gerekir.
Buna göre, kişinin kendi cinsel organına veya dübür halkasına elinin iç tarafıyla dokunması abdesti bozduğu gibi, küçük yaşta da olsalar başkalarınınkine dokunmak da aynı şekilde abdesti bozar. Bunda herhangi bir yaş sınırı olmaksızın abdesti bozar.
Abdest bozulması için abdesti bozan şeyler ile karşılaşmak gerekmektedir. Bunlar dışında bebek emzirmek veya bebeği emzirdikten sonra abdest bozulmamaktadır.
Erkeklerde bu durum 'Mezi' iken kadınlardaki karşılığı ise 'Kazi'dir. Dini kaynaklarda belirtilen bilgilere göre; bu sıvının gelmesi nedeniyle gusül şartı aranmaz namaz abdesti yeterlidir.
Hayız ve nifas halleri, kan akmaya devam ettikçe ve kanın kesilmesinden sonra boy abdesti alınmadıkça ibadete engel iken istihâze yalnızca abdesti bozan bir durum olup gusül gerektirmez.
Bu nedenle temiz kabul edilen akıntı, abdesti bozmadığı gibi bu akıntının çamaşıra bulaşması da namaza engel değildir.
Vesvese, çeşitli sebeplerle insanın yaşadığı kararsızlık, şüphe ve kuruntu hâlidir. Bu, çoğu kere abdest ve guslün alınıp alınmadığı, tam olup olmadığı ya da bozulup bozulmadığı şüphesi şeklinde ortaya çıkmaktadır. Gusül veya abdest alan kişinin vesvese sebebi ile gusül ve abdestini tekrarlaması gerekmez.
Şehvet çağına bâliğ olmamış küçük bir çocuğa veya diş, tırnak, kıl gibi şeylere değildiğinde, abdest bozulmaz [Muğni'l-Muhtac (Şerh'ü Minhâc), s. 37]. İhtiyatlı bir kavle göre bu küçüklük devresi yedi yaşına kadardır. Bu yaştan sonra ne kadar büyük olursa olsun abdesti bozar.
Cinsel İlişki Sonrası Hemen Gusül Alınmasının Hükmü
Kadın ilişki sonrası namazı kaçırmamak için hemen gusül alsa ama kasılma olmaksızın sıvı gelse bu durumda abdest yeniler gusül gerekmez. Not: (İlişki esnasında veya sonrasında kasılma olmaması ve dışarı meni ya da sıvı çıkmaması durumunda da gusül gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri