Turizmin milli gelire, ödemeler dengesine, istihdama, ithalata ve ihracata çeşitli etkileri bulunmaktadır. İthalat ve ihracat için gerekli döviz ihtiyacına, iş imkânları sunması ile istihdama, gelir sağlamasından dolayı ekonomiye katkıda bulunmaktadır.
Turizmin bilim dalları arasında en fazla ilişkisi ekonomi bilimiyledir. Çünkü turizm ekonomik anlamda hem bir üretim hem de bir tüketimdir. Turizm amaçlı tüketim sonucunda gelir söz konusu olur. Ayrıca, turizm yaklaşık pek çok farklı sektörle doğrudan ya da dolaylı olarak ilişki içindedir.
Turizm sektörünün ekonominin birçok alanlarına etkileri vardır. Bunlar- dan en önemlileri arasında, kamu gelirine, bölgesel kalkınmaya, dış açığın kapatılmasına, milli gelirin büyümesine ve istihdamın artmasına olanak sağlamaktadır. Günümüz ekonomisinde işsiz- lik, ekonomik sorunların başında gelmektedir.
Turizm bir refah ve gelişme ortamı sağlamaktadır. Turistin gittiği yerlerde harcama yapması ile ekonomide bir harcama akımı olmakta ve ekonomi canlanmaktadır. Turizm sektömde yapılan üretim makineleşmeye elverişli olmadığından geniş ölçüde işgücü kullanılan bir sektör konumunda olmaktadır.
Dolaysıyla turizmin olumlu ve olumsuz sosyal etkileri olduğu söylenebilmektedir. Turizmin olumlu sosyal etkileri yaşam kalitesini artırması, toplumsal bağların güçlenmesi ve kamu hizmetlerinin kalitesinin artmasıdır. Turizm bölgesel kalkınmayı sağlarken çevrenin daha estetik hâle gelmesine de yardımcı olabilmektedir.
İlgili 31 soru bulundu
Ülkenin turizm gelirinin gayri safi milli hasıla içindeki payı % 5.5'tir. Aynı yılda turizm gelirinin ihracat gelirlerine oranı ise % 24.5'tir. Dolayısıyla turizm, Türkiye'nin ekonomisi ve kalkınması için hayati bir öneme sahiptir.
İstihdam ve işgücüne etkisi; Turizm sektörünü yaklaşık 334 milyon kişi ile dünya işgücünün %10'unun oluşturmakta iken bu oran Türkiye'de %9,3'tür (TUİK, 2021). Ayrıca çeşitlenen turizm sektörü yeni işkolları oluşturarak hem istihdamın artmasına hem de işsizliğin azalmasına katkı sağlamaktadır.
Türkiye'de turizm, ülke ekonomisi için önemli bir sektördür. Turizm gelirlerinin ihracata oranı %16,7'dir. Ülkedeki turizm faaliyetleri Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın sorumluluk alanındadır.
Turizm ekonomisi ise insanların turistik ihtiyaçları karşılamaya yönelik yaptıkları çabalar bütünüdür diye tanımlanabilir. Turizm talebini ise satın alma gücüyle desteklenen turistik satın alma isteğidir diyebiliriz.
Turizm hem istihdam yaratarak hem de döviz gelirlerini artırarak ülke ekonomilerine olumlu katkı sağlamaktadır. Turizm gelirleri ekonomik büyümeyi pozitif olarak etkilemektedir. Turizm sektörünün desteklendiği ve bu sektörün uygun olduğu çoğu ülkede turizm gelirlerinin GSYH' daki payı önem arz etmektedir.
Turizm, dinlenmek, eğlenmek, görmek ve tanımak gibi amaçlarla yapılan geziler ve bir ülkeye veya bir bölgeye gezmen (turist) çekmek için alınan ekonomik, kültürel, teknik önlemlerin, yapılan çalışmaların tümüdür.
2.Turizmin Gelir Yaratıcı Etkisi
Bir bölgeye gelen turist sadece konaklama ve yeme-içme için değil; alışveriş, ulaştırma, eğlence, müze, sanat galerileri, spor merkezleri, tarihi eserler için de para harcayacaktır. Yapılan bütün bu harcamalar turizm gelirini oluşturmaktadır.
Turizm, ekonomide 54 sektörü doğrudan uyarıyor. • Turizm, yılda 26 milyar Dolar'lık satın alma yapıyor. Turizm 59 sektör içinde, ekonomiyi en fazla canlandıran 20.sektördür. Turizm, 100 birim üretim yapmak için 53 birim girdi alıyor. Turizm, ürettiğinin % 15'ini diğer sektörlere girdi olarak veriyor.
Turizm gelirinin zengin ülkelerden daha fakir ül- kelere, gelişmişlerden gelişmekte ve az gelişmiş ülkelere doğru dağılımına katkı yaparak ülkeler arasında yakınsamaya da neden olmaktadır. Böyle- ce turizm bölgesel gelişmeye de yardımcı olmakta ve bölgesel ekonomik farklılıkların azaltılmasına olanak sağlamaktadır.
Temel ihtiyaçlar, insan için talep esnekliğini hızlı bir şekilde meydana getirebilirken dinlenme ve seyahat etme gibi unsurları içerisinde barındıran turizm faaliyetleri için bu durum daha yavaş gerçekleşmektedir (Pollak, 1969). Bu nedenle temel gereksinim ürünlerinin tüketim hızı ve dönüşümü daha fazla olmaktadır.
Turizm geliri Ekim, Kasım ve Aralık aylarından oluşan IV. çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %22,2 artarak 11 milyar 374 milyon 206 bin dolar oldu. Turizm gelirinin %15,3'ü ülkemizi ziyaret eden yurt dışı ikametli vatandaşlardan elde edildi.
Yeryüzünde giderek daha fazla ülkenin ekonomik kalkınma için turizme bel bağlaması, turizmin sağladığı ekonomik faydanın irdelenmesi gereğini doğurmuştur. Turizm bir refah ve gelişme ortamı sağlamaktadır. Turistin gittiği yerlerde harcama yapması ile ekonomide bir harcama akımı olmakta ve ekonomi canlanmaktadır.
Turizm, her açıdan oldukça önemlidir. Turizm sayesinde insanlar vakitlerini en iyi şekilde geçirirken ülkeler ise ekonomik açıdan kazanç sağlar. Ülkeler ekonomik açıdan kendilerine fayda sağlarken, şehirlerde bu kazançtan yararlanmaktadır.
Üçüncül Ekonomik Faaliyetler: Herhangi bir ham maddeye ihtiyaç duymadan ve üretim yapmadan, diğer ekonomik faaliyetlere ve kamuya hizmet ile ürün sağlayarak yapılan ekonomik faaliyet türüdür. Bankacılık, sağlık, turizm, güvenlik, eğitim ve ulaşım üçüncül ekonomik faaliyetlere örnektir.
Beşincil Ekonomik Faaliyetler:
# Karar verme ve yönetim faaliyetlerini kapsar. # Kamu ve özel sektör yöneticiliği, # İcra kurulu başkanlığı (CEO) # Genel müdürlük,Bakanlık vb bu gruptadır.
Nitekim turizm doğal çevre üzerinde iklim değişikliği, çarpık kentleşme, fauna ve flora'nın tahribatı, peyzajın bozulması, mimari kirlilik, çevresel aşınma ve tahribat, su, gürültü, hava ve toprak kirliliği gibi olumsuz etkilere yol açmaktadır (Swarbrooke, 1995; Arıca, 2013; Şafaklı, 2017; Bayazıt, 2018).
Turizm, değişik ülke ve kültürden insanları bir araya getirerek birbirleri ile yakın temas kurmalarını, bilgi ve kültür alış verişi yapabilmelerini, birbirlerini daha iyi tanıyıp anlayabilmelerini de sağlar. Bunun sonucu olarak; insanlar, toplumlar ve ülkeler arasındaki yakınlaşma ve dostluklar artmaya başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri