Turizm temelde toplumsal bir olaydır. Turizm, yeni bir yaşam biçimine yol açmakta, bir toplumsal akım niteliği taşımaktadır. Turistlerle yerliler arasındaki ve turistlerin kendi aralarında ortaya çıkan ilişkiler, turizmin sosyo-kültürel etkilerinin önemli bir yönüdür.
Turistlerin yöreye gelmesine bağlı olarak artan eğlence ve dinlence olanakları, yerel halkın normal yaşam biçimlerinin değişmesine veya bozulmasına, kültürel değerlerin ve mirasın korunmasına veya zarar görmesine neden olabilmektedir. Dolaysıyla turizmin olumlu ve olumsuz sosyal etkileri olduğu söylenebilmektedir.
Turizm sosyolojisi, turizm olayını insanların ortak yaşantılarının bir bütünü olarak inceler. Turizmin toplumsal açıdan irdelenmesi, turizmin toplum üzerindeki etkilerini, toplumsal değişme sürecini araştırarak, farklı kültürler arasındaki ilişkilerin boyutlarını ortaya koymak dersin içeriğini oluşturmaktadır.
Turizm, dinlenmek, eğlenmek, görmek ve tanımak gibi amaçlarla yapılan geziler ve bir ülkeye veya bir bölgeye gezmen (turist) çekmek için alınan ekonomik, kültürel, teknik önlemlerin, yapılan çalışmaların tümüdür.
Turizm faaliyetlerinin gerçekleştiği toplumun, turizmin gelişme sürecinden nasıl etkilendiğinin anlaşılmasının yan› sıra, turistlerin yerli halktan nasıl etkilendiğinin araştırılması da turizm sosyolojisinin konuları arasındadır.
İlgili 43 soru bulundu
Yakınçağda Sanayi Devriminin yaşanması ve bunun toplumsal yaşamda ortaya koyduğu etkilerle modern turizm hareketlerinin başlamasına zemin hazırlamıştır. Tüm bu çerçevede turizm sosyolojik bir olgu haline gelmiş ve bilimsel bir disiplin olarak incelenmeye başlamıştır.
Turizm sektörünün ekonominin birçok alanlarına etkileri vardır. Bunlar- dan en önemlileri arasında, kamu gelirine, bölgesel kalkınmaya, dış açığın kapatılmasına, milli gelirin büyümesine ve istihdamın artmasına olanak sağlamaktadır. Günümüz ekonomisinde işsiz- lik, ekonomik sorunların başında gelmektedir.
Kişilerin yurt içinde ya da yurt dışında, tatil, sağlık, spor ya da kültür amaçlı gerçekleştirdikleri gezilerin tamamına turizm denir. Turizm Neden Önemlidir? Turizm hem ekonomik hem de kültürel anlamda büyük önem taşır. Yabancı turistlerin bir ülkeye bıraktığı döviz, o ülkenin ekonomik olarak kalkınmasını sağlar.
Sürdürülebilir turizm; Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) tarafından “mevcut ve gelecekteki ekonomik, sosyal ve çevresel etkileri tam olarak hesaba katan; ziyaretçilerin, endüstrinin, çevrenin ve ev sahibi toplulukların ihtiyaçlarını karşılayan turizm” olarak tanımlanıyor.
Turizm temelde toplumsal bir olaydır. Turizm, yeni bir yaşam biçimine yol açmakta, bir toplumsal akım niteliği taşımaktadır. Turistlerle yerliler arasındaki ve turistlerin kendi aralarında ortaya çıkan ilişkiler, turizmin sosyo-kültürel etkilerinin önemli bir yönüdür.
Dünyada Turist Rehberliği
Anadolu'da doğup büyüyen tarihçi ve coğrafyacı Herodot, gezdiği yerleri ve geleneklerini anlatan ilk rehberlerdendir ve bir anlamda kültür turizminin öncüsü sayılabilir.
Sosyal turizm, iktisadi güçleri nispeten zayıf olan kitlelerin birtakım kolaylaştırıcılar yoluyla turizm hareketine katılmaları ve bundan doğan ilişkilerin tümüdür (Usta, 1982: 7). Bu tanım çerçevesinde, sosyal turizmin ilk özelliğinin iktisadi güçleri zayıf olan kitleleri kapsaması olduğu görülmektedir.
tanımak gibi amaçlarla yapılan geziler ve bir ülkeye veya bir bölgeye gezmen (turist) çekmek için alınan ekonomik, kültürel, teknik önlemlerin, yapılan çalışmaların tümüdür.
Çevre kalitesinin geliştirilmesi: Turizm; hava, su, gürültü kirliliği, atık ve diğer çevresel sorunların giderilmesinde ve çevrenin korunmasına hız vermektedir. Turizmin hizmetine sunmak amacıyla pek çok ülkede ulusal park, koruma alanları, doğal ve tarihi değerler bulunmaktadır.
Turizm, günümüzde döviz girdisini artırıcı ve istihdam sağlayıcı özellikleriyle ulusal ekonomiye katkıda bulunan, uluslararası kültürel ve toplumsal iletişimi sağlayıcı ve bütünleştirici etkisi ile dünya barışının korunmasında büyük payı olan bir sektördür.
Öğrenim amacıyla uzun süreli konaklamalar, iş arama amacıyla yapılan geziler turizmin kapsamına girmez.
Serüven tutkusu, heyecan duyma, keşfetme isteği, insanları seyahate yönelten etkenler arasıdadır. Trekking (Yürüyüş), rafting, mağaralar, su altıdalışları gibi birçok olgu bizzat nedeni olabilmektedir. Özellikle ülkemizde, eş-dost ve akraba ziyareti, turizm hareketleri içinde önemli bir yer tutmaktadır.
GENEL TURİZM. Turizm, farklı toplumlardan gelen bireylerin birbirleri ile bilgi alışverişinde bulunmaları ve kültürel yapılarını daha yakından tanımaları, dostluk ve arkadaşlıklar oluşturarak zıtlıkları törpülemeleri sayesinde toplumsal barışı ve hoşgörüyü artırabilir.
Nitekim turizm doğal çevre üzerinde iklim değişikliği, çarpık kentleşme, fauna ve flora'nın tahribatı, peyzajın bozulması, mimari kirlilik, çevresel aşınma ve tahribat, su, gürültü, hava ve toprak kirliliği gibi olumsuz etkilere yol açmaktadır (Swarbrooke, 1995; Arıca, 2013; Şafaklı, 2017; Bayazıt, 2018).
Ülkenin turizm gelirinin gayri safi milli hasıla içindeki payı % 5.5'tir. Aynı yılda turizm gelirinin ihracat gelirlerine oranı ise % 24.5'tir. Dolayısıyla turizm, Türkiye'nin ekonomisi ve kalkınması için hayati bir öneme sahiptir.
Emek yoğun bir sektör olan turizm, gelişmekte olan ülkelerin ekonomik kalkınmalarını gerçekleştirebilmek için gerekli olan döviz girdisini sağlama, yeni gelir oluşturma, özellikle kırsal alanlarda istihdam artırıcı özelliği ile birçok ülkede öncü sektör olmuştur.
Turizm, ekonomide 54 sektörü doğrudan uyarıyor. • Turizm, yılda 26 milyar Dolar'lık satın alma yapıyor. Turizm 59 sektör içinde, ekonomiyi en fazla canlandıran 20.sektördür. Turizm, 100 birim üretim yapmak için 53 birim girdi alıyor. Turizm, ürettiğinin % 15'ini diğer sektörlere girdi olarak veriyor.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri