Görev çubuğundaki arama kutusuna dosya gezgini yazın ve arama sonuçlarından Dosya Gezgini'ni seçin. Görünüm'ün altındaki Dosya Gezgini'nde yer alan Göster/gizle grubundan Dosya adı uzantıları onay kutusunu seçin.
Dosya uzantısı, bilgisayar sistemindeki dosya ve uygulamaların hangi program veya işletim sistemiyle çalıştığını gösteren son takılar. Dosyaların uzantıları, dosya isminden nokta (.) ile ayrılır. Örneğin; standart bir Microsoft Excel dosyasının adının sonunda ".xls" veya ".xlsx" uzantısı olur.
KLASÖR ÖZELLİKLERİ
Klasörler tek tiptir, farklı türleri olmadığı için sadece isimleri vardır, uzantıları yoktur.
Windows Gezgini'ni açın, Görünüm'e tıklayın ve açılan panelde Dosya türü uzantıları ibaresinin yanındaki kutucuğu işaretleyin. Bu işlem dosya uzantılarınızı görünür hale getirir.
İlgili 41 soru bulundu
Klasördeki tüm dosyaları shift tuşuna basarak toplu olarak, aynı anda seçer ve sağ tık ile yeniden adlandıra basarsanız bu iş oluyor. Çıkan kutucuğa istediğiniz ismi verin ve enter yapın. Dosya uzantıları değiştirme bu anlamda kolay gözüküyor.
Dosya isminin sonundaki nokta karakterinden sonra kalan kısım dosya uzantısıdır. Dosyanın tanımlayıcısıdır. Örnek olarak “Dosya.txt” isimli bir dosyanın uzantısı . txt'dir.
Sözlük anlamı çalıştırılabilir olmakla beraber bağımsız çalışabilen Windows Application dosya uzantısı (.exe) uzatılmış halidir. DLL dosyaları executable bir uygulama olmaksızın kullanılamazken exe uzantılı uygulama dosyaları bağımsız çalışabilirler.
. txt uzantısı, düz metin dosyaları için kullanılır. Bir . doc dosyası oluşturmak, düzenlemek veya görüntülemek için genellikle Microsoft Word'e ihtiyacınız vardır, ancak Open Office ve LibreOffice gibi bazı alternatif uygulamalar da bu dosyaları okuyabilir.
Dosya (Bilgisayar Dosyası/Dijital Dosya)
En çok kullanılan dosya türleri ve uzantıları; metin dosyaları(txt), word dosyaları(doc, docx), excel dosyaları (xls, xlsx), powerpoint dosyaları(ppt, pptx), pdf dosyaları(pdf), resim dosyaları(png, jpg, jpef), ses dosyaları(wav, mp3) ve video dosyaları( avi, mp4)'dır.
Uzun adı commercial olan com uzantısının anlamı ticari demektir. Genel olarak adından da anlaşabildiği üzere daha çok ticari işler için kullanılmaktadır.
Dosya uzantısı: Dosyaların bilgisayar üzerinden tanınması dosya uzantısı ile olur. Bilgisayar bir dosyayı açmadan önce dosya uzantısına bakar ve resim ise resim programı ile, yazı ise kelime işlemci ile açar. Burada “jpg” dosya uzantısıdır.
docx, . xlsx ve . pptx gibi XML tabanlı dosya biçimlerini kullanılmaktadır. Bu biçimler ve dosya adı uzantıları, Microsoft Word, Microsoft Excel ve Microsoft PowerPoint için geçerlidir.
PDF (Portable Document Format; Taşınabilir Belge Biçimi), platformlar arası taşınabilir ve yazdırılabilir belgeler oluşturmak amacıyla üretilmiş sayısal bir dosya biçimidir.
Dosya uzantıları, bilgisayar sisteminde yer alan uygulamaların çalışma prensibini belirler. Bu noktada doğru dosya uzantısı ile programlar doğru bir şekilde çalışır. Dosyaların farklı formatları olduğu, bu uzantılar ile anlaşılır. Her programın ve uygulamanın verisi kaydedilirken kaydetme kısmında uzantılar görülür.
Açılımı world wide web olan bu ifade Türkçede "Geniş Dünya Ağı" anlamına gelmektedir.
XLS Editor. XLS Editor, herhangi bir Microsoft Excel belgesini hem XLS hem de XLSX formatında oluşturmanıza, düzenlemenize ve görüntülemenize izin veren bir uzantıdır.
JPEG, dijital görüntüler için en iyi dosya formatıdır ve fotoğrafçıların görüntüleri dijital fotoğraf makinelerinde ve diğer reprografik aygıtlarda yakalamaya ve depolamaya başlamasından beri bu özelliğini her zaman korumuştur. JPEG görüntüleri aşağıdaki dosya adı uzantılarını bir araya getirir: . jpg.
Dosya Uzantısı, bilgisayar ve bilgisayar mantıklı olarak çalışan cihazlarda bir dosyanın hangi biçime ve formata ait olduğunu belirtmek amacıyla kullanılan son eklerdir.
Excel Çalışma Kitabı dosya biçiminin (.xlsx) ISO kesin sürümü. Excel 2007-2013 için XML tabanlı ve makro etkin bir dosya biçimi. VBA makro kodunu veya Excel 4.0 makro sayfalarını (.xlm) depolar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri