Turizm kapsamında değerlendirilebilecek seyahatlerin başlangıcı ise bilinmeyeni bilme, görülmeyeni görme ve öğrenme arzusu ile yapılan gezilerdir. Bu anlamda Fenikelilerin ilk gezginler olduğu bilinmektedir.
Turizmin ilk tanımı, 1905 yılında Guyer-Feuler tarafından ortaya atılmıştır.
Turizm kavramının kökenini, Latince'de dönme hareketini ifade eden “tornus” sözcüğü oluşturmaktadır. Đngilizce'de ki “touring” deyimi ile “tour” deyimleri de bu sözcüklerden türemiştir. “Tour” dairesel bir hareketi, bazı site ve yörelerin ziyaretini, iş ve eğlence amacıyla yapılan yer değiştirme hareketini ifade eder.
Turizmin olgusunun gelişiminin tarihsel temellerini tanımlamak Turizm olgusunun gelişiminin arka planına bakıldığında, MÖ 4000'li yıllara, Sümerlere kadar geri gitmek mümkündür. Sümerler tekerleği ve yazıyı bulan toplum olarak ticaretin, iletişimin ve ulaşımın gelişmesine önemli katkılar sağlamıştır.
Dünyada Turist Rehberliği
Dünyada yazılı kaynaklara geçmiş ilk rehberler Mısırlı rahipler olarak anılmaktadır. Ancak, MÖ 7. yüzyılda başlayan olimpiyat oyunları organize seyahatlerin başlangıcı olmuş ve beraberinde turist rehberliğini de getirmiştir.
İlgili 28 soru bulundu
Türkiye'de Turist Rehberliğinin Öncüsü: Cevat Şakir Kabaağaçlı (Halikarnas Balıkçısı) Anadolu topraklarının geçmişi tarih öncesi çağlara kadar dayanır. Birçok uygarlığa ev sahipliği yapan Anadolu'nun üzerinde görülmeye değer birçok antik kent yer alır.
Dünyada yazılı kaynaklara geçmiş ilk rehberleri Mısırlı rahipler, eski çağlarda seyahat etmeyi en çok seven uygarlık ise Roma halkıdır. İ. Ö 7. yüzyılda başlayan olimpiyat oyunları, organize seyahatlerin de başlangıcı olmuştur.
Osmanlılarda bu toprakların gerçek manada ilk turizm hareketi gerçekleşmiştir. 1863 yılında açılan Sergi-i Osmani etkinliğine Avrupa'dan özellikle Avusturya'dan turistler gelmiştir. Aynı yıllarda İstanbul'dan da yurt dışına turistler gitmeye başlamıştır.
COOK, 1841 yılında İngiltere? nin Leichester-Loughborough kentleri arasında, trenle 570 yolcuyu taşıyarak tarihte ilk defa tur düzenleme işine başlamıştır. Yakın Çağ, turizmin en hızlı geliştiği dönemdir. Özellikle 2.
Türkiye'nin önde gelen turizm şehirleri Antalya, Aydın, İstanbul, İzmir ve Muğla'ya 2022 yılında gelen turist sayısını açıklandı. Kültür ve Turizm Bakanlığının verilerine göre 2022 yılında Türkiye'ye gelen yabancı turist sayısı 44 milyon 564 bin olurken, İstanbul 16 milyon 18 binle en çok turistin geldiği şehir oldu.
Thomas Cook, oteller, seyahat gemileri, havayolları ve tatil beldeleri ile 16 ülkede her yıl 19 milyon kişiye hizmet veriyordu.
Türkiye'nin Turizm Başkenti: İstanbul.
Turizm sözcüğü Türkçe'ye yabancı kökenli olarak yerleşti. Seyahat ise Arapça'da gezi sözcüğünden gelir.
2.3.
Son otuz-kırk yıldır öne çıkmaya başlayan turizm sosyolojisi, turizmin alt bir bilim dalı olup, metodolojik ve teorik açıdan büyük zorluklar içeren ve halen gelişmekte olan bir alandır.
Öğrenim amacıyla uzun süreli konaklamalar, iş arama amacıyla yapılan geziler turizmin kapsamına girmez.
Marangozluk mesleği icra eden Cook, 1841'de İngiltere'nin Leicester şehrine yakın bir yerdeki Temperance Society toplantısına beş yüz yetmiş kişiden oluşan bir turist topluluğunu trenle götürmüştür. Bu tur, dünyada çağdaş olarak organize edilmiş ilk tur olarak kabul edilmektedir (İçöz, 2011:10-11).
Rapora göre, 2022'de dünya genelinde 963 milyon turist seyahat etti. Ülkelere göre sıralamada Fransa 80 milyon ziyaretçiyle birinci, İspanya 71 milyon 660 ile ikinci, ABD 50 milyon 870 bin ile üçüncü sırada yer aldı. Türkiye, ABD'nin ardından 50 milyon 450 bin turistle dördüncü oldu.
Turizm faaliyetleri denilince ilk akla gelen din- lenme eğlenme, yeni yerler görme, farklı kültürler tanıma, tarihi yerleri ziyaretlerdir. Bu nedenle bir yörenin halk kültürü öğeleri ile turizm arasında güçlü bir bağ olduğu ifade edilebilir.
82,6 milyon ziyaretçiyle Fransa, listenin en tepesindeki yerini korudu. En çok ziyaret edilen şehir de tahmin edebileceğiniz gibi Tour Eiffel, mimari ve sanatın buluştuğu Louvre Müzesi, Musée dOrsay, Arc de Triomphe ve macera dolu park Disneyland'ın bulunduğu başkent Paris.
Yabancı ziyaretçilerin en çok ziyaret ettiği şehirler arasında İstanbul 20 milyon kişi ile ilk sırada yer alırken Antalya da 16,5 milyon kişi ile dördüncü sırada konumlandı.
Turist Sayısında 2 Sıra Yükseldi
Yavuz, raporlara göre, Türkiye'nin 2022'de Fransa, İspanya ve ABD'nin ardından 50 milyon 450 bin turist sayısıyla dünya 4'üncülüğüne, toplam gelirde ise 41,4 milyar dolarla dünya 7'nciliğine yükseldiğini kaydetti.
Turist olarak kabul edilmeyenler ise;
Ülkede yerleşmek, devamlı kalmak için gelen kişiler, Okullarda veya konaklama kurumlarındaki üniversite öğrencileri veya diğer gençler, Bir sınır bölgesinde ikamet edenler ve başka bir ülkede yaşayıp komşu ülkeye çalışmak için gelenler.
6326 sayılı Turist Rehberliği Meslek Kanunu gereğince:
Turist rehberi unvanı mesleğe kabulle kazanılır ve mesleğe kabul için aşağıdaki koşullar aranır: a) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak. b) Başvuru tarihi itibarıyla onsekiz yaşını doldurmuş olmak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri