Çevre atmosfer, hidrosfer, litosfer ve biyosferden oluşmaktadır. Literatürde çevrenin genellikle iki ayrı tipte kategorize edildiği görülmektedir. Bazı kaynaklarda mikro çevre/ makro çevre, bazı kaynaklarda ise fiziksel (cansız) çevre/biyotik (canlı) çevre ayrımı karşımıza çıkmaktadır.
Çevreyi doğal ve yapay çevre olarak ikiye ayırabiliriz. Doğal çevre insan eliyle yapılmayan ve doğal şartlarla oluşan ortamdır. Yapay çevre ise insanların kendi elleriyle, malzemeler kullanarak yaptıkları doğal olmayan ortamdır.
Çevre kirliliği çeşitleri genel olarak; hava kirliliği, su kirliliği, toprak kirliliği, gürültü kirliliği ve görüntü kirliliği olarak sınıflandırılır. Çevre kirlilikleri doğaya zarar vererek doğrudan veya dolaylı olarak doğada yaşamını sürdüren tüm canlıların zarar görmesine neden olmaktadır.
Çevre; insanların ve diğer canlıların hayatları boyunca ilişkilerini sürdürdükleri ve karşılıklı olarak etkileşim içinde bulundukları fiziki, biyolojik, sosyal, ekonomik ve kültürel ortamdır. Bir başka ifade ile yeryüzünde ilk canlı ile birlikte var olan çevre, bir organizmanın var olduğu ortam ya da şartlardır.
İlgili 36 soru bulundu
Yaşadığımız dünyadaki ormanlar, dağlar, denizler, akarsular, şelaleler, peribacaları, mağaralar gibi kendiliğinden oluşan yani insanlar tarafından oluşturulmayan çevreler doğal çevreye örnektir. Doğada kendiliğinden var olmayan, insanlar tarafından oluşturulan çevreye yapay çevre diyoruz.
Hava, su ve toprak bu çevrenin fiziksel unsurlarını, insan, hayvan, bitki ve diğer mikroorganizmalar ise biyolojik unsurlarını teşkil etmektedir.
Yanlış arazi kullanımı Yangın, sel, heyelan gibi doğal afetler. Aşırı tüketim ve buna bağlı atık kirliliği. Motorlu kara, deniz ve hava araçları
İklim değişikliği, çölleşme, biyolojik çeşitlilik kaybı, ormansızlaşma, ozon tabakasının tahribatı, hava, su ve toprak kirliliği, tehlikeli ve plastik atıklar, deniz ve okyanus kirliliği gibi çevre sorunları sürdürülebilir kalkınmayı tehlikeye atmakta; insanların güvenliği, sağlığı ve üretkenliği, diğer canlı ...
İşte, çevrenin tanımı ve canlılar üzerindeki etkisine dair tüm detaylar. Hava, toprak, su gibi insanların ve diğer canlıların yaşadığı alanlar çevre olarak nitelendirilmektedir. Bu alanları; denizler, akarsular, göller, ormanlar, kumsallar, dağlar, kırlar, bataklıklar olarak açabiliriz.
Çevre; canlıların ve cansız varlıkların birbirleriyle dengeli bir şekilde etkileşimde bulundukları ortamdır. Canlı ve cansız varlıklar arasındaki dengeyi bozan faktörlere ise çevre sorunları denir.
Doğal yeryüzü şekilleri ve doğal varlıklardan oluşan çevreye doğal çevre denir. Doğal çevre, sadece dağ, orman, nehir, deniz gibi doğal varlıklardan oluşan çevredir. Doğal çevrede canlı ve cansız varlıklar etkileşim içindedir. Denizler ve ormanlar gibi doğal çevreler, pek çok canlının da yaşam alanıdır.
Çevre kirliliği çeşitleri genel olarak; hava kirliliği, su kirliliği, toprak kirliliği, gürültü kirliliği ve görüntü kirliliği olarak sınıflandırılır.
Doğa: Atmosfer, litosfer, hidrosfer ve biyosfer olmak üzere dört temel ortamdan oluşan bir bütündür.
Doğal çevre kavramı, aşağıdaki bileşenlerine göre incelenebilir: Bitki örtüsü, mikroorganizmalar, toprak, kayalar, atmosfer ve sınırları içinde gerçekleşen bütün doğa olayları dahil olmak üzere, modern kitlesel insan müdahalesi olmaksızın kendi başına birer doğal sistem olarak varlığını sürdürebilen ekolojik birimler.
Çevre kirliliği, doğal yaşam alanlarının, insan eliyle ve doğal olmayan yollarla bozulması ve bunun neticesinde canlıların hayati aktivitelerinin olumsuz yönde etkilenmesi olarak tanımlanabilir.
Düzensiz şehirleşme, ormanların zarar görmesi, erozyon, doğal bitki örtüsünün tahribi, kirlilik oluşturan kara ve deniz araçları, çevreye zarar veren kimyasallar, zirai mücadele ilaçları, artan çevre kirliliğinin en önemli nedenleri arasında yer alıyor.
Çevre sorunları, insan aktivitelerinin biyolojik ve fiziksel çevre üzerindeki zararlı etkilerinin toplamına verilen addır. Çevre koruma, doğal çevreyi hem çevrenin hem de insanoğlunun yararına olacak şekilde, bireysel, organizasyonel ve yönetimsel seviyede koruma pratiğidir.
Küresel boyutta olan çevre kirlilikleri, yerel boyutlarda olan çevre kirliliklerinden, tüm insanlığı bir bütünde ilgilendiren sorunlardandır. Küresel kirliliği oluşturan bu sorunlardan Asit yağmurları, Sera Etkisi, Ozon Tabakasının Delinmesi, Ötrofikasyon, Erozyon başlıcalarıdır.
Okulumuz, evimiz, mahallemiz, şehrimiz, parklar, ormanlar; buralarda yaşayan insanlar ve tüm hayvanlar; nehir, göl, deniz, orman, hava, su ve diğer tüm canlı cansız varlıklar çevremizi oluşturur.
Daha uzun mesafeler için araba paylaşmayı veya toplu taşımayı deneyin. Evinizde çevre dostu ürünler tercih edin. Evde pek çok alanda çevre dostu ürünler kullanabilirsiniz. LED veya CFL ampullerin yanı sıra çevre dostu, Cif Ultra Serum gibi yeniden doldurulabilen ve daha sürdürülebilir temizlik ürünlerini tercih edin.
✓Çevre canlı ve cansız her şeyi kapsamakta, biyofiziksel, sosyal ve kültürel unsurları içermektedir. Bunlardan birincisi insanın biyolojik ve fiziksel yanını, ikincisi ise insanın ekonomik, politik ve entelektüel aktivitelerini kapsamaktadır. Bu iki unsur birbirleriyle ilişkili ve birbirinin ayrılmaz parçasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri