Türk gemilerinde bayrak çekme hakkı Türk Ticaret Kanunu Madde 940'ta düzenlenmiştir. Adı geçen maddeye göre Türk gemilerinin tamamı Türk bayrağı çeker.
Gemi ile bir devlet arasında kurulan milliyet bağı, geminin o devletin hukuk düzenine tabi olması sonucunu doğurur. Dolayısıyla gemi, milliyetinde olduğu devletin bayrağını çekme ve bu bayrak altında seyretme hakkına sahip olup devletin kendi bayrağını taşıyan gemilere tanıdığı haklardan yararlanır.
Madde 823 - ( Değişik: 20/4/2004 - 5136/2 md.) Her Türk gemisi Türk Bayrağı çeker. Yalnız Türk vatandaşlarının malı olan gemi Türk gemisidir. Birlikte mülkiyet esaslarına göre birden fazla kişilere ait olan gemiler, pay çokluğunun Türk vatandaşlarına ait olması şartıyla Türk gemisi sayılırlar.
İngilizce alfabetik sıraya göre birinci konuk bayrak orta direğin soluna, ikinci konuk bayrak ise sağına, diğer konuk bayraklarda aynı yöntemle diğer direklere çekilir. Yabancı bayrakların ebadı Türk bayrağından büyük, direkleri ise daha yüksek olamaz.
Özellikle ziyaret hakkı ve izinsiz yayın incelenirse şöyle ki, ziyaret hakkından kastedilen, geminin bayrağını inceleme ve gemide araştırma yapabilme hakkıdır. Milletlerarası teamül hukukunda her devletin, açık denizde bulunan bir geminin kimliği ve bayrağını tespit etmek amacıyla gemiye yanaşma hakkı bulunmaktadır.
İlgili 29 soru bulundu
İzleme hakkı (hot/fresh/immediate pursuit; sıcak takip/kesintisiz izleme hakkı) devletin yasa dışı faaliyette bulunan gemilere müdahale etme ve yargı yetkisini kullanabilme hakkıdır.
Bütün devletlerin gemilerinin bitişik bölgede navigasyon (seyir) özgürlüğü (seyrüsefer serbestliği) vardır. Burada sözü edilen seyrüsefer serbestliği; herhangi bir devletin gemisi bu suları hukuka uygun amaçla özgürce kullanabilir.
Madde 7 - Türk Bayrağı, yırtık, sökük, yamalı, delik, kirli, soluk, buruşuk veya layık olduğu manevi değeri zedeleyecek herhangi bir şekilde kullanılamaz. Resmi yemin törenleri dışında her ne maksatla olursa olsun, masalara kürsülere,örtü olarak serilemez. Oturulan veya ayakla basılan yerlere konulamaz.
Cumhurbaşkanının ikametgahında, ziyareti süresince bulunduğu yerde, bayrak direğine çekilir, gece ve gündüz çekili kalır, makam odasında çalışma masasının sol gerisine konur, içinde bulunduğu arabanın sol önünde, tepesinde ay yıldız bulunan kromajlı direğe çekilir.
Yani bayrak direği üzerinde bayrağı en üst noktaya çıkarmak olarak anlatmak mümkündür. Özellikle Milli bayramlarda, önemli bir kişinin ölümü ve benzeri gibi durumlarda göndere çekmek kapsamında bayrak en yukarı çekilir.
Resmi yemin törenleri dışında her ne maksatla olursa olsun, masalara kürsülere, örtü olarak serilemez. Oturulan veya ayakla basılan yerlere konulamaz. Bu yerlere ve benzeri eşyaya bayrağın şekli yapılamaz.
Madde 832 - 823 ila 826 ncı maddelere aykırı olarak Türk Bayrağı çeken veya aynı maddelerin hükümlerine göre Türk Bayrağı çekmesi lazımgelirken diğer bir devletin bayrağını çeken geminin kaptanı veya bu hareketleri menetmemiş olan donatanı 400 liraya kadar ağır para cezası veya altı aya kadar hapis cezası ile ...
Al renkli zemin üzerinde beyaz hilâl ve yıldız ile oluşmuş bayrak ilk olarak 1844 yılında Abdülmecid dönemindeki Tanzimat sürecinde kabul edilmiş, Cumhuriyet döneminde 29 Mayıs 1936'da 2994 Sayılı Türk Bayrağı Kanunu ile Türkiye Cumhuriyeti'nin ulusal bayrağı olarak kanunlaşmıştır.
A) Sürekli çekili kaldığı yerlerde Bayrak, bakım, onarım ve yenisiyle değiştirilmesi için sabah veya akşam alacakaranlık zamanında törensiz olarak indirilir ve çekilir. B) Her gün Bayrak çekilen yerlerde Bayrak, saat 08.00'de, günün bu saatte ağarmadığı hallerde ise gün ağardığında çekilir ve gün batımında indirilir.
Türk bayrağını indirmeye 13 yıl 9 ay hapis cezası
(1) Türk Bayrağını yırtarak, yakarak veya sair surette ve alenen aşağılayan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Sonuç ne olacak?" ifadeleriyle başlatılan ankette 42 ülke yer alırken, Türk bayrağı 335 bin 800 oyla 1. sırada yerini koruyor. İnternet üzerinden yapılan ankette İspanya 51 bin 900 oy ile 2., ABD 12 bin 600 oyla 3., Brezilya 10 bin 400 oyla 4. ve Güney Afrika ise 8 bin 200 oyla 5. sırada yer alıyor.
Edirnekapı Şehitliği ve TRT Yerleşkesi'nde bulunan, 115 metrelik rekor yüksekliğe sahip bayrakların her birinin ağırlığının 103 ton olduğunun altını çizen Karaismailoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu: “Bayrak direklerinin alt çapı 349 santimetre, üst çapı ise 95 santimetredir.
Madde 300- (1) Türk Bayrağını yırtarak, yakarak veya sair surette ve alenen aşağılayan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Elbise veya üniforma şeklinde giyilemez.
Bu Kanuna ve yönetmeliğe aykırı fiiller yetkililerce derhal önlenir ve gerekli soruşturma yapılır. Madde 8 – (Değişik: 23/1/2008-5728/421 md.) Bu Kanuna ve çıkarılacak yönetmeliğe aykırı olarak Bayrak yapmak, satmak ve kullanmak yasaktır.
Bayrak tesliminde neden 3 kez öpülüp alına konur? Üç zamanın sayısıdır: Geçmiş, şimdi ve gelecek. Doğum, yaşam ve ölüm.
2. “Transit geçiş”den, işbu Kısma uygun olarak yalnızca açık denizin bir parçasından veya münhasır ekonomik bölgeden, açık denizin veya münhasır ekonomik bölgenin diğer bir parçasına boğazdan devamlı ve hızlı bir geçiş amacıyla seyrüsefer ve bu saha üzerinde uçuş serbestisinin kullanılması anlaşılır.
İki kelimenin bir araya gelmesi ile oluşmuş olan seyrüsefer aslında bilinen bir sözcüktür. Çünkü bu sözcüğün anlamında trafik karşımıza çıkar. Yani seyrüsefer anlam olarak trafik olarak bilinir.
6 Ocak'tan itibaren dileyen araç sahiplerinin, haftanın 7 günü, 24 saat boyunca hizmet verecek olan siteye www.bub.gov.ct.tr adresinde “ARAÇ KAYIT HARÇ ÖDEMELERİ” bağlantısını tıklayarak girerek seyrüsefer, muayene ve yurt dışı çıkış harç ödeme işlemlerini yapabilecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri