Örneğin, yerli CEO'ların yıllık net geliri, sektöre ve şirketin ölçeğine göre ortalama 500 bin TL ila 2,5 milyon TL arasında değişirken, bu rakamın yüzde 60-65 gibi büyük bir kısmını baz maaş oluşturuyor. Oysa ABD'li bir CEO'nun yıllık kazancı, maaşının onlarca katına ulaşabiliyor.
Türkiye'nin CEO fabrikası üniversiteleri belli oldu. Türkiye'deki üst düzey yöneticilerin yüzde 16.5'i ODTÜ mezunu. ODTÜ'yü yüzde 15'le Boğaziçi Üniversitesi, yüzde 11'le İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) takip ediyor.
CEO statüsünde çalışanların maaşları, çalıştıkları sektöre, şirketin büyüklüğüne, deneyimlerine ve performanslarına göre değişebilir. Türkiye'de CEO maaşları da benzer şekilde değişkenlik göstermektedir.
CEO'lar ortalama 58 yaşında ve görev süreleri ortalama 7.2 yıl. Günde ortalama 11 saat çalışan CEO'lar günlerinin dörtte birini yalnız geçiriyorlar. Vakitlerini en çok, günlerinin yarısını alan toplantılar öldürüyor. CEO'lar günde 1.5 saat haber okuyor ve yaklaşık bir saatlerini sosyal medyada geçiriyor.
CEO olmak isteyenlerden genellikle ilgili bir lisans veya yüksek lisans derecesine sahip olması beklenir. İşletme yönetimi, mühendislik, finans, hukuk gibi alanlardan lisans alınabilir. Ayrıca iş dünyasındaki deneyimler ve yükselme yolculuğu da önemlidir.
İlgili 33 soru bulundu
CEO olmak için belirli bir eğitim şartı yoktur çünkü farklı alanlarda görev yapan şirketlerde CEO olmak mümkündür.
CEO olmak için yazılı, değişmez kurallar olmadığı gibi belirli bir üniversitenin belirli bir bölümünden mezun olmuş olmak şartı da bulunmamaktadır. Bunun yanı sıra, CEO olmak uzun ve zahmetli bir yolculuktur, çünkü özel gelişmiş yetenekler gerektiren bir iş pozisyonudur.
Milyonlarca çalışanın izne gönderildiği ve üst yöneticilerin gönüllü maaş kesintisine gittiği pandeminin zirve dönemi olan 2020'de CEO'ların maaşı ortalama 2,5 milyon sterlin düzeyindeydi.
Türkiye Sonuçları: 26. Küresel CEO Araştırması PwC'nin Ekim ve Kasım 2022'de 105 ülke ve bölgede 4.410 CEO, Türkiye'den ise 87 CEO'nun katılımı ile gerçekleştirdiği 26.
Kelime anlam, Türkçe de baş yönetici olarak geçer. CEO olmak için belirli bir bölümden eğitim alma şartı yoktur. Bunun sebebi farklı alanlarda görev yapan tüm şirketlerde CEO ihtiyacının olmasıdır. Ancak genel olarak İşletme Bölümü ve İktisat Bölümü mezunları CEO için daha uygun olmaktadır.
Genel müdürün de üstünde yer alan şirketin yürütmesinin başında yer alan kişidir. Genel müdür, Ceo'ya bağlı olarak çalışır ve raporlamalarını ona yapar. Ceo ise raporlamasını yönetim kuruluna yapar. Şirketin işleyiş hiyerarşisi açısından en üst yerde yer alan kişidir.
CEO; pazarlama, insan kaynakları, satış, finans, bilgi teknolojileri ve hukuk gibi şirkette bulunan tüm departmanlardaki değişiklikleri yönetiyor. Bunun yanı sıra, şirketin kârını artırmak ve çalışanlara önderlik yapmak için yeni stratejiler planlayarak eyleme geçilmesini sağlıyor.
Türkiye'de bir okul müdürünün ortalama aylık maaşı, ilkokul, ortaokul veya lise müdürleri için 20.000 TL ile 45.000 TL arasında değişebilir.
Ancak CEO bir şirketin sahibi değildir. Şirketin sahibi olmadığı için yönetim kurulundan tamamen bağımsız değildir. Her zaman şirketin yönetim kuruluna karşı sorumlulukları bulunur.
Ancak kişinin çalışma durumuna göre ekstra prim de verilebilmektedir. Yemek kartı, yol yardımı ve maaş ile full time olarak çalışan bir bireyin mağaza içerisindeki maaşı 11.402 TL – 12.000 TL arasında yer almaktadır. Depo, sevkiyat ve diğer birimler için anlaşma usulü maaş verilmektedir.
eleman.net verilerine göre, Beyin Cerrahı 2023 yılında ortalama 112.900 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Beyin Cerrahı , Temmuz 2023 yılında ortalama 112.700 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 96.800 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Uzmanlar, CEO'luk pozisyonuna yükselebilmek için minimum 15-25 yıl arasında deneyim gerektiğini düşünüyor. Ancak bugün telekomünikasyondan perakendeye kadar pek çok hızlı büyüyen alanda, 15 yıl ve bunun altında deneyimle CEO olmuş profesyonellerin sayısı hayli fazla.
İngilizce açılımı “Chief Operating Officer” olan COO, şirkette CEO'dan sonra en yetkili yönetici olarak öne çıkıyor. CEO şirketin genelinden sorumlu olurken, COO şirket içerisindeki operasyonel faaliyetlerin yönetimini ve şirketin günlük iş akışının idaresini üstleniyor.
Kadın CEO'ların başarı öyküleri paylaşıldı. 2019 yılı cirolarına göre belirlenen Türkiye'nin En Güçlü 50 Kadın CEO'su sıralamasında, Philip Morris/Sabancı Genel Müdürü Filiz Yavuz Diren birinci oldu. Sıralamada PepsiCo Türkiye CEO'su Ece Aksel ise ikinci sırada yer aldı.
Co-CEO ya da eş -CEO sistemi, iki ya da ikiden daha fazla kişinin şirketin en üst seviyesinde aynı rol ve sorumluluğu paylaşmasıyla oluşuyor.
CEO, icra yetkilerini elinde bulunduran tüm yöneticilerin başıdır. İcrayı yönetir, yönlendirir, koordine eder. Yönetim kurulu nezdinde icrayı temsil eder; icra adına yönetim kuruluna hesap verir. Bu noktada, CEO'nun gerek şirket içinde gerek şirket dışında sahip olduğu başat role değinmek gerekir.
Şirket sahipleri, üyeler veya hissedarlar olarak bilinir. Yasal statüsü, bir şirkete gerçek bir kişi ile aynı hakları verir; bu, bir şirketin borç altına girebileceği ve dava açabileceği anlamına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri