Ebî Bekr'in 12. yüzyılda fıkıh alanında Arapça kaleme aldığı “Şir'atü'l- İslâm” adlı eserine Türkçe yapılmış “Ravzatü'l-İslâm”ı19, 19. yüzyılda Manastırlı Mehmed Rıfat Bey'in çocuklara İslam dinini kolay öğretmek maksadıyla yazdığı “Manzum İlmihal”i20 bu tür eserlerdendir.
İlim, bilgi ve öğreti anlamına gelirken, hal, bir şeyin temelini oluşturan şartların tamamı demektir. İslam dininin temel kaidelerini öğretmek için yazılan kitaplara ilmihal denir. Ülkemizde ''ilmihal'' adıyla yayımlanan ilk kitap Birgivi'nin 1812 yılında kaleme aldığı Mızraklı İlmihal'dir.
Her ne kadar İlmihal adında ilk eserin ne zaman yazıldığı kesin olarak bilinmese de, 10. yüzyılda başladığını tahmin etmek zor değildir. Semerkandi'nin (ö.373/983) Arapça “Mukaddime”sini Türkçeye kazandıran İznikî ilmihal geleneğinin başlamasında önemli rol oynamıştır.
Temel dinî bilgileri içeren el kitaplarının genel adı. Osmanlı ilmihal geleneğinin ilk örnekleri arasında yer alan anonim eser. Abdurrahman b. Yûsuf Aksarâyî (ö. 950/1543'ten sonra) tarafından kaleme alınan Türkçe ilmihal.
Yazma nüshaya göre kitapta abdest, gusül, teyemmüm, namaz, oruç, hac, peygamberlerin sıfatları, imanla ilgili hususlar, meleklere ve kitaplara iman, Allah'ın sıfatları, elli dört farz, ahkâm-ı şer'iyye, küfür ve şirk konularına yer verilmiştir.
İlgili 37 soru bulundu
“Mızraklı” isminin kaynağı bilinmemekle birlikte, kapağındaki sancak-mızrak şekilleri ile veya bilinen tek yazma nüshasındaki “Mızraklı Efendi” ifadesi ile ilgili olduğu düşünülmektedir. Akâid, ibadet ve ahlâka dair konular Mızraklı İlmihâl'de sade bir dil ve kısa cümlelerle anlatılmıştır.
Mızraklı İlmihal, Osmanlı toplumunda en çok okunan, hatta ezberlenen ve halen de okunmaya ve okutulmaya devam edilen önemli fıkıh edebiyatı çalışması olarak nitelenebilir. Arnavutça İlmihal Mızraklı kadar meşhur olmasa da Arnavut toplumunda temel dini bilgilerin öğretiminde çok büyük bir rol oynamıştır.
İlmihâl kelimesi köken itibariyle Arapça bir tamlama olmakla birlikte, kullanımının Osmanlı ve Türk havzasında gelişip şekillendiği ve bir literatürün adı olduğu tespit edilmektedir.
İlmihâl, mümkünse bir hocanın dizi dibinde öğrenilmelidir. En iyi ilmihâl öğrenme yolu budur. Hanefî Mezhebi'ne bağlı biri Hanefi, Şafiî Mezhebi'ne bağlı biri Şafiî vb. kişi hangi mezhebe bağlı ise o mezhebe bağlı bir hocadan ilmihâl dersi almalıdır.
Genel anlamı ile dinin ince ölçüleri ile bilinmesi ve öğrenilmesi için kullanılmaktadır. Fıkıh ilmi, dinin ince ölçüleri demektir. Biraz daha güncelleştirilmişine ilmihâl adı veriliyor. Zikretmeye gerek yoktur ki, fıkhın esas aldığı bilgi kaynağı kitabımız Kur'an ve Peygamber aleyhisselamın hadisleridir.
Ehl-i Sünnetin dört kabul gören mezhebi olan Hanefî, Şâfiî, Mâlikî ve Hanbelî mezheplerinden her birine âit ilmihâl kitâbı vardır.
“İnanç Esasları”, “İbadet” ve “Ahlak” olarak üç ana başlık altında hazırlanan kitap, sade ve akıcı üslubuyla; imanın gereklerinden güzel ahlâka, abdestin alınışından namazın nasıl kılınacağına kadar pek çok konuyu ele alıyor. M. Asım Köksal'ın kaleme aldığı İslam İlmihali Semerkand Yayınları'nda.
ilmihâl bilgilerinin doğrudan fıkıh eseri adı altında öğretildiğini de göstermektedir.
CEVAP - Âdem Aleyhisselâm'ın zürriyetindenim. SUAL - Kimin milletindensin? CEVAP - İbrahim Aleyhisselâm'ın milletindenim.
Evvela bir ilmihal edinmenizi şiddetle tavsiye ederiz; başta iman meseleleri ve fıkhi hükümleri buradan öğrenebilirsiniz. Bir konu hakkında takıldığınızda da bu ilmihale referans olarak müracaat edebilirsiniz. Akabinde bir Kur'an tefsiri okumanızı tavsiye ederiz. Elinizin altında da bir Kur'an meali bulunması iyi olur.
İslam İlmihali 2 cilt şeklinde tasarlanan kitaplar kullanıcıların islamiyet ve dini anlamda uyulması gereken kuralların ve ibadetlerin yapılma şeklinin net bir şekilde açıklandığı hadislerle ve ayetlerle örneklendirilen kalıcı bilgilerin oluşmasını sağlayan kitaplardır.
Normal yaşamda bazı ilimlerin alınması ve kullanılması zorluğunu gidererek ihtiyaç anında bakılarak kesin ve doğru bilgiye ulaşmaya imkan vermektedir. İlmihal her Müslümanın evinde bulunabilen ve herhangi bir bilgi yetersizliğinde faydalanabilmek için kullanılabilen bir ilim aracı olduğundan önemli bir yeri olmaktadır.
Günlük hayatımızda, dinî amellerimizin nasıl yapıla- cağını ortaya koyup, bizlere anlatan ilme fıkıh ilmi ya da kısaca fıkıh denilir. Örneğin namazı nasıl kılacağımız, nelere dikkat edeceğimiz, namaz kılarken ne yapmamız veya yapmamamız gerektiği ile ilgili bilgileri fıkıh ilmi ile öğreniyoruz.
İlmihal bilgilerinin başında inanç, ahlâk ve ibadet esasları ile hemen herkesin günlük hayatta karşılaştığı meselelere ilişkin temel hükümler gelir. İlmihal kitaplarının özünü oluşturan fetva kitaplarında fıkhın genel bir özeti ve sıkça karşılaşılan fıkhî meselelerin çözüm örnekleri verilmiştir.
Buna göre din, hâlik ve mâbud olan Allah'a nisbetle “hâkim olma, itaat altına alma, hesaba çekme, ceza-mükâfat verme”; mahlûk ve âbid olan kula nisbetle “boyun eğme, aczini anlama, teslim olma, ibadet etme”dir.
Muhtasar ilmihal: Müslümanların inanç ve ibadet ile ilgili öğrenmeleri gereken hususları bildiren ilimdir. Mızraklı ilmihal: İbadet ve ahlak kuralları ile beraber imanın ayrılmaz bir bütün olduğunu anlatan konu sıralamasına denir.
“Helâl ve haramla, İslâm'ın şartları ve itikatla alakalı bilgileri öğrenmek farzdır. Ayrıca hadisden, insanların faydasına olan her ilmi öğrenmek kasdedilmiş olabilir. Çünkü Müslümanların ihtiyacını karşılayabilecek ilimleri öğremek bütün Müslümanlara farz-ı kifayedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri