Edebiyattaki yeri. Ruşen Eşref Ünaydın, Türk edebiyatına "edebî mülakat" türünü kazandırdı. 1917 ve 1918 yıllarında Türk edebiyatının ünlü yazar, şair ve fikir adamlarıyla yaptığı edebî röportajları 1918'in sonlarına doğru "Diyorlar ki" adıyla kitaplaştırdı.
Türk edebiyatında mülakat türünün ilk örneğini Ruşen Eşref Ünaydın, Diyorlar ki (1918) adlı eseriyle vermiştir.
Diyorlar Ki kitabı Ruşen Eşref Ünaydın'ın eseridir. Ruşen Eşref Ünaydın, 18 Mart 1892 tarihinde İstanbul'da doğdu. Yazarın Türk Edebiyatına getirdiği en büyük yenilik ''edebi mülakat'' olarak adlandırılan türdür.
Ruşen Eşref ÜNAYDIN tarafından yazılan "Anafartalar Kumandanı Mustafa Kemal ile Mülakat" adlı kitabından faydalanılmıştır.
Mülakat, herhangi bir sosyal konu ya da sorunun üzerinde, uzman kişi ya da kişilerle yapılmış konuşmaları yansıtan yazı türüdür. Toplumun tamamını ya da bir kısmını ilgilendiren her alanda "mülakat" yapılabilir. Gazete ve dergilerde yayımlamak üzere yapılan mülakatlar için daha çok röportaj sözcüğü kullanılır.
İlgili 29 soru bulundu
Yapılan ilk mülakat, adayın şirket kültürüne uyumunu irdeleme amaçlıdır. Bu aşamada adayın mülakatta kullandığı dil çok önemlidir ve sürecin olumlu sonuçlanabilmesi için şirketin/kurumun değerleri ve aradığı yetkinlikleri ile paralellik gösteriyor olması gerekir.
Doç. Dr., İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü. 1 1918'de yayımladığı Diyorlar ki adlı eseriyle Türk edebiyatında edebî röportaj türünün ilk örneğini Ruşen Eşref Ünaydın vermiştir.
İşe eleman almada mülakatın önemi ilk defa 1920'lerde Western Electric Şirketi'nin Hawtorne araştırmalarından sonra ortaya çıkmıştır.
Herhangi bir konu üzerinde, ünlü veya uzman kişiyle yapılmış konuşmaları yansıtan yazı türüne mülakat(görüşme) denir. * Alanında ün yapmış ya da toplum tarafından tanınmış kişilerle yapılır. * Mülakat; yalnızca soru ve cevaplardan oluşan, mülakatı yapan kişinin kişisel düşüncelerini metne aktarmadığı bir türdür.
Mülakat veya görüşme, soru ve cevap şeklinde yapılan bir sözlü anlatım türüdür. Soru ve cevap yapılan kişinin tanınmış veya alanında yetkin birisi olması lazımdır.
Mustafa Baydar'ın 1960 yılında yayımlanan kitabı Edebiyatçılarımız Ne Diyorlar dönemin önde gelen ya da parlamaya başlamış elli edebiyatçısıyla yapılmış söyleşilerden oluşuyor.
1920 yılında Gümülcine'de doğdu. 1944'te İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'ni bitirdi. Sivas, Diyarbakır, Erzincan ve Erzurum gibi Anadolu'nun çeşitli yerlerinde bir süre edebiyat öğretmenliği yaptı. 1950'de İstanbul'da gazeteciliğe başladı, çeşitli gazete ve dergilerde yazıları yayımlandı.
Başlıca temsilcileri: Nâzım Hikmet, Rıfat Ilgaz, Aziz Nesin, Ceyhun Atuf Kansu, Ahmed Arif, Attila İlhan, Hasan Hüseyin, Ercüment Behzat Lav, Arif Damar, Şevket Süreyya Aydemir, Vedat Nedim Tör, Enver Gökçe, Şükran Kurdakul ve Mehmet Başaran'dır.
Mülakat (İş Görüşmesi); İşe alım uzmanları veya kurum yöneticilerinin iş başvurusu yapan aday ile adayın pozisyona uygunluğunu değerlendirmek amacıyla yaptıkları görüşme(ler) sürecidir. Süreç sonunda hem aday hem de işe alımı gerçekleştirecek taraflar birbirleri için uygun olup olmadıklarına karar verirler.
Diyorlar ki, Ruşen Eşref Ünaydın'ın 1918'de yayımladığı, röportaj ve mülakat türündeki yazılarından oluşan eseridir.
Sözlü sınav veya genel kullanılan anlamıyla mülakat, kamu görevine alınacak kişiyi seçmek amacıyla, adaylarla tek tek ve yüzyüze konuşmak, görüşmektir.
Mülâkat(iş görüşmesi), iş başvurusunda bulunan adayların iş uygunluğunun test edildiği, bir ya da birden fazla kişi tarafından yapılabilen görüşme türüdür.
Mülakat sırasında, başvuran adayın eğitim geçmişi, çalışma koşulları, adayın tecrübeleri ve karakteri, bilgi birikimi, hedefleri ve kariyer planı konuşulur. İnsan kaynakları ya da firma yetkilisi tarafından adayın verdiği yanıtlar değerlendirilir ve eğer karşılıklı olarak uygun görülürse işe alım gerçekleşir.
Mülakat, insanların bir konu hakkında neyi ve neden düşündüklerini anlamak için onlarla sözlü iletişime girmektir. Mülakat daha çok, önceden belirlenmiş ve ciddi bir amaç için yapılan soru sorma ve yanıtlama tarzına dayalı karşılıklı etkileşimli bir eğitim süreci olarak tanımlanmaktadır.
Mülakat sırasında, başvuran adayın eğitim geçmişi, çalışma koşulları, adayın tecrübeleri ve karakteri, bilgi birikimi, hedefleri ve kariyer planı konuşulur. İnsan kaynakları ya da firma yetkilisi tarafından adayın verdiği yanıtlar değerlendirilir ve eğer karşılıklı olarak uygun görülürse işe alım gerçekleşir.
İş görüşmeleri kendi içlerinde ikiye ayrılır: Eleme mülakatları ve işe alım ya da seçme mülakatları. Eleme mülakatlarının amacı kalifiye adayları hızlı, verimli ve düşük maliyetli bir şekilde diğer adaylardan ayırmaktır.
Terminolojisi. Röportaj, bir gazete yazısı olmasına karşın, gezi türüyle iç içe olması, bazen sanatsal kaygılarla kaleme alınması, sıradan bir aktarma değil de özel bir yorum değerlendirme değeri taşıması gibi özellikleriyle, edebiyat türü olarak da kabul edilmektedir.
* Batı etkisindeki Türk edebiyatı ve Tanzimat Edebiyatının kurucularındandır. * Batı edebiyatı yolunda eser veren ilk Türk sanatçısı ve Tanzimat Edebiyatında yeniliklerin öncüsüdür. * Klasisizm akımından etkilenmiştir. * Ethem Pertev ile ilk şiir çevirilerini yapmışlardır.
Röportajı yapan kişiye ise rapporteur denilmektedir. Röportaj için İngilizce'de interview sözcüğü kullanılır. Görüşmeyi yapana interviewer, görüşme yapı- lan kişiye ise interviewee denilir (Aziz 2002: 149).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri