Dolma, yüzyıllardır ilk olarak yapıldığı Orta Doğu mutfağının bir parçasıdır. Her ne kadar "dolma" terimi Osmanlı'nın Topkapı Sarayı mutfağında ortaya çıkmış olsa da, Osmanlı öncesi Arap mutfağında dolma sayılabilecek "etle doldurulmuş patlıcan" tariflerine rastlanmaktadır.
Eskiden dolma hazırlamak için ihtiyacınız olan ilk malzeme biber, kabak gibi malzemeler değil, kıymaymış aslında. Kıyma ise Moğol İmparatorluğu zamanında yazılan bir yemek kitabında "Türk yemeği" olarak geçiyor, bu nedenle dolmanın da bir Türk yemeği olduğu kabul ediliyor.
Diyarbakır Kuru Dolması 20.08.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Zeytinyağlı Dolma (Gaziantep'in Yöresel Yemeği)
antakya, antep, adana, mersin mutfaklarının en leziz yemeklerindendir. patlıcan, biber, kabak kurularının doldurulmasıyla yapılır. içi, etlisinde de zeytinyağlısında da biber salçası katılarak hazırlanan bir dolmadır.
İlgili 29 soru bulundu
Dolma, yüzyıllardır ilk olarak yapıldığı Orta Doğu mutfağının bir parçasıdır. Her ne kadar "dolma" terimi Osmanlı'nın Topkapı Sarayı mutfağında ortaya çıkmış olsa da, Osmanlı öncesi Arap mutfağında dolma sayılabilecek "etle doldurulmuş patlıcan" tariflerine rastlanmaktadır.
Osmanlı mutfağı kökenli olup, Osmanlı İmparatorluğu'nun hüküm sürdüğü topraklarda yapılmaktadır. Asma yaprağıyla olanı Nevşehir, Tokat, Ege mutfağına özgü olan Zeytinyağlı sarma ya da kıymalı sarma şeklinde farklı çeşitleri vardır.
Soğan Dolması (Kars Yöresi)
Hem pratik hem de aşırı lezzetli olan kuru patlıcan dolması özellikle Güneydoğu Anadolu yöresinde çok meşhur lezzetlerden biridir.
Dolma kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
Yaprak sarma Tokat ve Gümüşhane yörelerine aittir. Malzemeler: 250 gram taze yaprak. 2 adet orta boy kuru soğan.
Yalancı Dolma - Bayburt
Önce bulgur, pilav gibi pişirilir, lahana yaprakları ise sıcak su ile haşlanır, pişirilmiş bulgur içerisine 2 çorba kaşığı un karıştırılır. Dolma iç hazırlanarak yapraklara sarılır. Başka bir kapta soğan pembeleşinceye kadar kızartılır.
Dolma aslında bir Ermeni kelimesi ve Ermeni mutfağına ait bir yemektir.
Türkler ile gelmiştir, Farslar ile Yunanlar bir ara içli dışlıydı onların olsa büyük ihtimal Yunancadan geçerdi Farsçaya. Doğu mutfağının özellikle Siirt mutfağının bir yemeğidir dolma ve sarma.
Dolmadakia / Yaprak sarma
Tahmin ettiğiniz üzere 'dolmadakia' kelimesindeki 'dolma' bizim yaprak sarma da dediğimiz dolmadan geliyor. Dolmanın yanına gelen 'kia' kelimesi de küçük anlamına geliyor. Yunanlı kardeşlerimizi yaratıcılıklarından ötürü kutlarken dolmadakia yemeğinin de mutfağını öğrenmiş bulunuyoruz.
Karaman bölgesine ait bir tarif olan domates dolması MasterChef programı ile birlikte araştırılmaya devam ediyor.
Soğan Dolması nereye ait? Daha çok Doğu ve Güneydoğu Anadolu mutfağına ait bir lezzet.
Türkiye'nin yemek kültürüyle öne çıkan kentlerinden Şanlıurfa'da, 35 çeşit yemeğe malzeme olan ve lezzeti coğrafi işaret belgesiyle tescillenen "Birecik patlıcanı", festivalle geniş kitlelere tanıtılacak.
Efelik Dolması Yapılışı:
Efelik kaynamış suya batırılıp çıkarılır. İç efeliğe sarılır ve tencereye dizilir. Üzerine biraz yağ gezdirilip bir bardak kadar sıcak su ile pişirilir. Piştikten sonra sarımsaklı yoğurtla servis edilir.
Uygun bir tavada soğanları pembeleşinceye kadar kavurun. Ardından salça, bulgur, maydanoz, dereotu, karabiber ve tuzu ekleyerek kavurmaya devam edin. Harcınız hazır olunca kuru patlıcanların içini doldurun. Zeytinyağında kızartıp sıcak olarak servis yapın.
Ermenice 'yaprak, pancar yaprağı' anlamına gelen pançar kelimesinden geldiği düşünülünüyor.
Eğer bir isimlendirme yapacaksak eğer sarmanın aslında dolmanın bir türü olduğunu görürüz. Tıpkı patlıcan dolması, soğan dolması gibi. Kelimenin doğru kullanımı yaprak dolması olmalıdır!
Geleneksel Mutfak
Sarmalık yaprak özelliği olan, besin değeri yüksek ve maharet isteyen yöresel bir yemektir. Amasya'dan başka hiçbir yerde yapılmaz. Bir gün önceden ıslatılan baklalar soyulur. Yarma, kıyma, kuru soğan, salça, biber, tuz sıvı yağ ile hepsi karıştırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri