Bulgaristan'da yaşayan Türk vatandaşları Türkiye. Ehliyetlerini ilgili Trafik Şubesi'ne başvurarak. Bulgaristan ehliyetlerine sınavsız şekilde. değiştirebilmektedir.
Bu vatandaşların da uluslararası geçerliliği olan yeni tip ehliyete sahip olması büyük önem taşıyor. Diğer yandan yeni tip ehliyete sahip olan kişilerin de Bulgaristan'da altı aydan uzun süre ikamet etmeleri gerektiği takdirde ehliyetlerini Bulgaristan sürücü belgesiyle değiştirmesi lazım.
Bulgaristan'da ikamet eden yabancıların sürücü belgeleri 1 yıl süreyle geçerli kabul edilmektedir. 1 yıl sonra sınava tabi tutulmak kaydıyla Bulgaristan sürücü belgesi verilmektedir.
Yine de genel itibariyle Bulgar ehliyeti bütün Avrupa ülkelerinde geçerlidir.
İlgili 23 soru bulundu
Türkiye'de uluslararası ehliyet Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 80. maddesi gereğince Türkiye Turing Otomobil Kurumu'ndan alınır. Uluslararası ehliyete sahip olmak için sağlanması gereken tek şart, gidilen ülkede daimî olarak kalmamak, yalnızca turist olarak bulunmaktır.
“B1 sınıfı ehliyet ne kullanır?” sorusunun yanıtı ise motor gücü 15 kW'ı ve ağırlığı 400 kg'ı geçmeyen 4 tekerlekli motosiklettir. Eğer yük taşımacılığı söz konusuysa aracın net ağırlığı 550 kg olabilir. B1 sınıfı ehliyet almak için 16 yaşını doldurmak gerekir.
Ticari statüsünde anılan Doblo, Kangoo ve Caddy gibi araçlarda farklı bir ehliyet sınıfı aranmamaktadır. Otomobil olarak geçen bu araçları kullanabilmek için B sınıfı ehliyet yeterli olacaktır. Fakat ticari araç römork ve benzeri fazlalıklar ile ruhsata işli ise BE olarak ifade edilen ehliyete sahip olmak zorundadır.
Bu, yasal olarak AB ülkelerinin yollarında tır şoföru olarak çalısmanızı sağlayan bir belgedir. Mesleki becerilerinizi onaylayan bir sertifika. Kod 95, bir uluslararası nakliye şirketinde çalışmak için zorunlu belgelerden biridir. Böyle bir belgeyi elde etmek için kısa veya uzun kursu tamamlamanız gerekir.
Umuma mahsus pasaport sahibi olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Bulgaristan'a giriş yapabilmek için vize almaları gerekmektedir. Hususi pasaport sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ise vizesiz olarak Bulgaristan'a seyahat edebilirler.
sorusuna cevap verelim. Ehliyet yenileme başvurusu yapmak ve ehliyetini yenilemek için atman gereken ilk adım; “Sürücü olur” sağlık raporu almaktır. Ardından Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü internet sitesinden online olarak ya da ALO 199 hattını arayarak yeni sürücü belgesi için randevu alabilirsin.
Yeni, değişen çipli ehliyetlerimiz ile eski ehliyetlerimiz arasında yurt dışında geçerlilik bakımından bir fark bulunmamaktadır.
Hususi (yeşil) pasaport sahibi Türk vatandaşları son 6 ay içinde toplam 3 aya kadar vizesiz olarak Bulgaristan'a seyahat edebilirler. Hizmet (gri) pasaportu sahibi vatandaşlarımız ile diplomatik pasaport sahibi vatandaşlarımız (göreve atananlar hariç) 30 güne kadar yapacakları seyahatler için vizeden muaftır.
Yeni ehliyetler 84 ülkede geçerli olduğundan dolayı, bu 84 ülkede ayrıca bir uluslararası sürücü belgesine ihtiyacınız olmayacak. Dolayısıyla, artık uluslararası ehliyet almak zorunda değilsiniz. Ancak, yeni ehliyetler yine de yabancı ülke ehliyetlerinin yerine geçmemektedir.
Yeni ehliyetler 84 ülkede geçerli. Geçerlilik bakımından her iki ehliyet türü arasında fark yok. 6 aydan fazla kalmanız durumunda o ülkede tekrar sınava girmek zorundasınız. Ancak çoğu kişide eski ehliyetlerin yurt dışında geçerli olmadığı yanılgısı mevcut ama tabi ki böyle bir şey doğru değil.
Otomobil ve kamyon gibi araçların kullanım izni B1 kapsamında değildir. Ağırlığı 400 kg ve motor gücü 15 kW olan 4 tekerli araçların kullanım izni için B1 sürücü belgesi gerekir.
2023 yılında B sınıfı ehliyet harç ücreti 1.116 Tl'den 2.489 TL'ye yükseldi. B sınıfı ehliyet sahibi olmak isteyen vatandaşlar toplam da 10.000 TL'den fazla ödeyecek. A sınıfı ehliyet harcı ise 370 TL'den 825,87 TL'ye çıkarıldı.
Bu araçları kullanmak için D sınıfı yani otobüs ehliyetinizin olması gerekir.
Eğer ilk defa ehliyet alacaksanız. Yani B, M, B1, A1, A2, F ve G sınıfı ehliyet almak istiyorsanız iki aşamalı sınava girmeniz gerekmektedir.
B sınıfı sürücü belgesine sahip kişiler otomobil ve kamyonet sınıfına dahil tüm araçları kullanabiliyor. Bu ehliyet türü M ve F sınıflarını da kapsadığı için motorlu bisiklet, traktör ve ticari amaçlı olmamak kaydıyla römork taşıyabilen tarım araçları da kullanılabiliyor.
SINAVSIZ OLARAK EHLİYET ALMAK KESİNLİKLE YASALARA AYKIRIDIR, SUÇTUR VE MÜMKÜN DEĞİLDİR.
Kanada'da ehliyet almak hiç kolay değil. Sürücülerin, direksiyon sınavı için hazırlanan bu parkuru hatasız bitirmeleri isteniyor.
Avrupa ülkeleriyle yapılan Viyana Antlaşması'na göre, artık çipli ehliyetiniz (uluslararası ehliyet de hala geçerli ama çok masraflı olduğundan tercih edilmiyor), Schengen vizeniz ve uluslararası geçerliliği olan trafik sigortanız (green card) ile yurt dışına çıkış yapabiliyorsunuz.
Ehliyetinizi Almanya'dan veya başka bir AB ülkesinden almadıysanız, Almanya'daki ilk ikamet kaydınızı yaptırdıktan sonra altı ay boyunca ehliyetinizi kullanabilirsiniz ancak bu altı ayın sonrasında ehliyetinizin geçerli olması için “Umschreibung” yapmanız gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri