Onlar sayesinde kültürel birikim sonraki nesillere aktarılmaktadır. Fıkra tasnifi üzerine ilk çalışmayı yapan Faik Reşad'tır.
Türk edebiyatında fıkra yazarlığı, Şinasi'nin 1860 yılında Agâh Efendi ile birlikte çıkardıkları Tercüman-ı Ahval gazetesindeki yazılarıyla başlamıştır. Özellikle Ahmet Rasim fıkralarıyla tanınmıştır.
Gerçek anlamda ilk fıkra yazıları ise Serveti Fünun döneminde görülür. Bu dönemde Ahmet Rasim, Hüseyin Cahit Yalçın, Ahmet Haşim (Bize Göre), Falih Rıfkı Atay … fıkra türünde örnek teşkil edecek yazılar kaleme almışlardır.
Türkiye üniversitelerinde 'fıkra' türü ile ilgili olarak 1975 yılında yapılan Türk Edebiyatında Bektaşî Tipine Bağlı Fıkralar (Kültür Bakanlığı Yay., Ank. 1976) adlı ilk doktora çalışması, Yıldırım'a aittir.
“1. ortak şahsiyeti temsil yeteneği kazanan ferdî tipler: nasrettin hoca, incili çavuş, bekri mustafa, ahmet akay, kemine, aldar köse, haşmet, koca ragıp paşa, karagöz.. 2. zümre tipleri: bektaşi, yörük, mevlevî, terekeme, tahtacı, köylü. 3. azınlık tipleri: yahudi, rum, müslüman, hristiyan.
İlgili 41 soru bulundu
Edebiyatımızdaki ilk fıkra yazarı Ahmet Rasim'dir. Bilinen ilk Türk yazarı Yollug Tigin'dir. İlk siyasetname eseri Kutadgu Bilig'tir. İlk mensur şiir yazarı R.Mahmut Ekrem'dir.
Temel, Karadenizlilerin kişileştirilmiş formu olup daha çok mizahi anlamıyla ve fıkra kahramanı olarak kullanılmaktadır. Karadeniz fıkralarında kulanılan Temel karakterinin atasının Karagöz oyunundaki Laz olduğu iddia edilmektedir.
ISBN: 978-9944-237-86-4. Anadolu Ahilik teşkilatının kurucusu ve piri, âlim ve büyük veli olan Ahi Evren'in asıl adı Şeyh Nasreddin Mahmud el-Hoyî'dir. Herkesin korktuğu bir yılanın onu görünce uysallaşması sonucunda kendisine Evran lakabı verilmiştir.
Buna karşılık Nasreddin Hoca'nın Hacı İbrahim Sultan'dan değil, aynı adlı dedesinden eğitim aldığı ihtimali bulunmaktadır. Nasreddin Hoca'nın, şeyhi Hayrânî dolayısıyla Mevlevîlik, Yesevîlik veya daha zayıf ihtimalle Rufâilik yoluna mensup olduğu düşünülmektedir.
Fikralarla Türkiye (TV Series 2005–2008) - IMDb.
Tanzimat Dönemi'nde Batı'dan alınan yeni türlerden olan roman türünün edebiyatımızdaki ilk örnekleri bir geçiş döneminin ürünleri olmuştur. Pişmanlık, aşk, kıskançlık, ayrılık gibi temaların yoğun bir şekilde ele alındığı İntibah romanı, Türk edebiyatında ilk edebi roman olarak bilinmektedir.
Türk fıkra geleneği, kahramanları belirli halk tipleri olan (Nasrettin Hoca, İncili Çavuş, Bekri Mustafa v.b.) ve kahramanları belirsiz olan; “Adamın biri”, “Lazın biri”, gibi sözlerle başlayan (Laz fıkraları, Temel fıkraları, Bektaşi fıkraları, Gelin-Kaynana fıkraları v.b.) fıkralar olarak iki ana gruba ayrılır.
Gerçek anlamda ilk fıkra yazıları Servetifünun Döneminde görülür. →Bu dönemde Ahmet Rasim, Hüseyin Cahit Yalçın, Ahmet Haşim gibi sanatçılar fikra türünde eserler yazmışlardır.
Batı'da ilk örnekleri, 17. yüzyılda François de La Rochefoulcauld tarafından Réflexions ou Sentences et Maxmies morales adıyla verilen özlü sözler, özdeyişler kitabının bizde modern dönemdeki ilk örneği sayılabilecek eseri Şemsettin Sami, 1879 yılında Emsal adlıyla verir.
Antoloji türünün Türk edebiyatındaki ilk örneği ise Ömer b. Mezid'in 840/1437'de hazırladığı Mecmuatü'n-Nezair adlı eseridir.
Şiir, Sümerlerin Gılgamış Destanı'na kadar uzanan köklü bir tarihe sahiptir. İlk şiirler Çincede olduğu gibi halk şarkılarından ya da Sanskritçe Vedalar, Zerdüştlük inancının Gataları ve Homeros'un "İlyada" ile "Odysseia"sı gibi destanların yeniden sözlü anlatım ihtiyacından ortaya çıkmıştır.
Selçuklular da Mevlana'nın müridi olan komutan Cacaoğlu Nureddin'i görevlendirdi. Nureddin, Mevlana'dan da izin aldı ve Hoca'yı öldürdü.
Ayrıca Nasreddin Hocanın tam adının da Nasrüddin Hoca Nusrat olduğu tespit edildi. Bir kısmı kırık olan mezar taşı, kızı Hatun`un mezar taşının tam olarak okunmasıyla ortaya çıktı. Hoca`nın adına dahil olan Nusrat kızının taşında da yer alıyor. Nasreddin Hoca`nın babasının adı da Şemsüddin Baba olarak okundu.
Nasreddin Hoca, hayat yolculuğunda eşeği ile bir ve bütündür. “Karakaçan” adlı eşeği onun yoldaşı, yardımcısı, zor durumlardan kurtarıcısı aynı zamanda da tamamlayıcısıdır.
Debbağların (dericilerin) Alevî Türkmen pîr ve şeyhi, 32 çeşit esnaf ve sanatkârın lideridir.
Bunun dışında Feleknâme, Aruz Risalesi ve Keramt-i Âhi Evran isimli ünlü bir eseri daha vardır. Feleknâme'yi İlhanlı hükümdarlarından Gazan Han'a sunmuştur. Ayrıca Aruz-ı Gülşehri ve Kuduri Tercümesi adlı başka eserleride vardır.
Nasreddin Hoca sağlam bir Đslam inancına köklü bir dinî bilgiye ciddi bir ahlakî yapıya sahiptir. Tasavvuf kültürüne de vakıf olan hoca, bir çok tarihî yazma eserlerde evliyalar arasında zikredilir. Nasreddin Hoca Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde “hakîm ulu bir can” olarak tanıtılır.
Temel gayet sakin: - Bizi bu yaştan sonra kim alır be Fadimem.
Temel Dursun'a : -Ha Tursun bak bu böyle olmayacak Beyaz at benimki, siyah at da seninki olsun, demiş.
Gazete köşe yazısı olan fıkraların tanımı Türk Dil Kurumu'nun çevrimiçi Türkçe sözlüğünde şu şekilde yer almaktadır: "Köşe yazısı." Yazarların gündelik olaylarla ilgili fikirlerini ifade etmek üzere yazdığı yazılar, "fıkra" olarak adlandırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri