Passiflora 2 yılda meyve verir. Ağaç dikimi 2 metre sıra üzeri 2.5 metre sıra arası olacak şekilde dekara 200 adet olur. Ağaç boyu maksimum 3 metrede kalır.
Soğuğa daha dayanıklı türlerden olup -10 dereceye kadar dayanabilir. Aromatik kokusunda dolayı bahçecilikte tercih edilir. Toprak İsteği Nemli ve geçirgen topraklarda coşar ancak kurak sert hatta killi topraklarda dahi sorunsuz gelişir.
Ekim ayıyla birlikte 7-9 ay arasında ürün veren passiflora, iki kez hasat yapılıyor. Bakımına göre yıllık yaklaşık 4 ila 6 ton arasında ürün veriyor.
Bitki, asma sülüğü gibi helezonik tutmaçlarla tutunarak hızlı büyür. Ömrü yaklaşık 6-7 yıldır. Soğuğa dayanıklı değildir. En fazla -1 ilâ -2 derecelere kadar dayanabilmektedir.
Çarkıfelek çiçeği iklimin ılıman olduğu her coğrafi bölgede yetişebilen bir bitkidir. Bu bitkiyi hem bahçelerinizde hem de saksıda yetiştirebilirsiniz.
İlgili 31 soru bulundu
Zehir ve insan bedenine zararlı olabilecek maddeler içermeyen çarkıfelek bitkisi, güvenle kullanılarak şu tıbbi etkileri sağlar: Passiflora yaşanan gerginlik ve endişelilik hallerini gidermeye yardımcı olur.
Passiflora cinsi içinde Sarı çarkıfelekten sonra soğuğa en dayanıklı tür olup -20 dereceye kadar kökleri dayanabilmekte ve kışın ölen bitki bu sayede yazın tekrar hayata dönebilmektedir.
Bakım şartları sağlanan Passiflora fidanlarının ortalama ekonomik ömrü 3-8 yıl arasında değişir.
Türkiye de şu an 5 yıllık ağaçlar mevcut olup , ağaç ömrü 10 yıldır.
Sarmaşık yapısıyla bahçelerde duvar diplerinde süs bitkisi olarak kullanılır. Balkon ve teraslarda saksıda da yetiştirilmesi mümkündür.
Bulunması gereken ortam: Passiflora (Çarkıfelek) Bitkisi, güneş aşığı bir bitkidir. Evinizin, bahçenizin ya da balkonunuzun güneş alan yerlerine konumlandırmak, gelişimi açısından olumlu yönde etki gösterecektir. Günde ortalama 4-5 saat güneş almazsa, meyve vermesi ve çiçek açması çok zorlaşacaktır.
passiflora maruçya meyvesi fidanı satışı - 148,63 TL.
Bu ürün normalde Avrupa'ya Kolombiya'dan geliyor. Türkiye'de bir markette kilosu 250 liradan satılıyor. Şu anda yerli ürünleri üretici toptan 75 liradan veriyor. Markette ise 90-100 lira arasında tüketicisiyle buluşuyor.
-Tohumlar 20-25 günde çimlenir.
➢ Yaz aylarında çiçek açan ve kış aylarına doğru bu çiçekleri döken passiflora, çiçeklenme döneminde daha fazla suya ihtiyaç duyar. Kış aylarında yapılan sulamada çeşmeden alınan suyun oda sıcaklığında dinlendirilerek kullanılması önerilir.
Çarkıfelek neden meyve vermez? Bir yere ektikten sonra en az 3 yıl geride kalmış olması gerekiyor. Eğer önceki yıllardan kalma sağlam dalları varsa ve 4-5 yıl yerine iyice yerleşmişse meyve verir. Aksi takdirde ilk yıllarda bol bol çiçek açmasına rağmen meyve vermez.
Şiddetli rüzgar ve hava akımlarından da korumayı unutmamalısınız. Sulama: Toprağı hep nemli kalacak şekilde sulama yapmaya özen göstermeli, bu sebeple kış aylarında 2-3 günde 1, yaz aylarında ise daha sık sulama yapmalısınız.
Önce suda köklendirin. Pasiflora dalları suda birkaç günde köklenir. Sonra toprağa dikin. Ayrıca dip sürgünlerinin ayrılmasıyla ve kendisinden uzakta geliştirdiği fideleri ile de çoğaltılabilir.
Üretimin önümüzdeki yıllarda da artmasını beklediklerini belirten Göktepe, passiflora meyvesi ile ilgili şu bilgileri aktarıyor: "Passiflora açık alanda üretilen hem meyve hem sanayi ürünü. Meyve olarak tüketiliyor.
Tüm besinlerde olduğu gibi, çarkıfelek meyvesi de günde 1 tane tüketilmelidir. Bu miktarda günde en fazla 2'ye çıkabilir. Ancak aşırı tüketilmesi halinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Çarkıfelek meyvesini çiğ olarak yemek için ikiye bölün ve bir kaşık kullanarak posayı kabuğundan çıkarın. Kabuğu yenmez, bununla birlikte çekirdekleri dahil meyvesi tüketilebilir.
Genel olarak baharla beraber çiçeklenen passiflora fidanlarının 70-80 gün olgunlaşma dönemlerini tamamladıktan sonra hasat edilirler. Yılda 2 defa hasat edilen passiflora fidanlarının meyveleri temmuz ayı itibari ile olgunlaşır ve kasım ayına kadar tüketilir.
Çiçeklenme: Passiflora (Çarkıfelek) bitkisi kış sonundan itibaren çiçeklenen bir bitkidir.
Passiflora 2 yılda meyve verir. Ağaç dikimi 2 metre sıra üzeri 2.5 metre sıra arası olacak şekilde dekara 200 adet olur. Ağaç boyu maksimum 3 metrede kalır.
Profesyonel ihtiyaçlar hariç yılın her döneminde budama yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri