Geleneksel Türk mutfağında ayrı bir yeri bulunan kahvaltının vazgeçilmez lezzetleri arasında demli çay ilk sırayı alırken ikinci sırada
Gelenek olarak Türk halkının yıllar boyunca kahvaltıda doyuruculuk ve lezzet araması, Türk kahvaltı sofrasının neden bu kadar güzel ve ünlü olduğunu ortaya koyuyor. Peynir, Türk kahvaltı sofrasının baş tacı.
Türk kahvaltısının içeriği birden çok çeşit peynir, zeytin, reçel, bal, kaymak, tereyağı veya zeytinyağı, domates, salatalık, kuruyemiş, yumurta çeşitleri, simit ve börek çeşitlerinden oluşur. Dünyanın geri kalanında bu gıdaların çoğu kahvaltıda tüketilmez.
Tipik bir Venezuela kahvaltısı, dünyanın en iyi kahvaltı sıralamasında birinci sırayı hak etmektedir. Meşhur Arepa adlı yemek kahvaltıyı oluşturur. Arepa, tereyağı, tuzlu beyaz peynir, et, tavuk, omlet, siyah fasulye ve diğer sebzeler ile hazırlanır.
İlgili 32 soru bulundu
Fransızların günlükkahvaltısı oldukça basit. Tereyağlı veya reçelli kruvasan yanında da sıcak çikolata. Ancak pazar kahvaltılarına daha çok önem veriyor ve bu kahvaltılarının yanında krep ve tarçınlı tostu da sofralarına ekliyorlar.
Ruslar kahvaltı olarak yumurta ve deniz ürünü gibi besinleri tercih ediyor. Deniz ürünlü karışımların yanı sıra yumurtalı ekmek ve sütlü çay içmek gibi kahvaltı alışkanlıklarını Rusya'da gözlemleyebilirsiniz.
Kahvaltı deyince akla gelen ilk şehir: Van! Bu ünü yaşatacak bir lezzete ve çeşitliliğe sahip olan Van kahvaltısı, yemeye kıyamayacağınız birbirinden renkli ve lezzetli yiyeceklerin bir masada buluşmuş hali.
Bacon, yumurta, krem peynir, donut, sosis, meyve, bagel, reçel, yumurta, waffle, pancake ve mısır gevreği gibi bol çeşitli bir kahvaltıdan hoşlanan Amerikalılar, sabahları güne kahvaltı eşliğinde filtre kahve ile başlarlar.
Kahvaltıda kaliteli protein kaynağı olan yumurta, tam tahıllı ekmek, peynir, süt, mevsim sebzeleri ve kavrulmamış (tuzsuz) kuruyemişler yer almalıdır. Böylece, güne dinamik ve sağlıklı bir başlangıç yapmış olacaksınız! Güne kahvaltı ile başlamak, derslerdeki başarının da artmasını sağlar.
Kahvaltıyı atlamamaya özen gösteren İngilizler, yumurta, reçel, kızarmış sosis, bacon, fasulye, közlenmiş domates, mantar ve kızartılmış ekmeği eksik etmemeye çalışırlar. Tek bir tabağa sığdırdıkları kahvaltılarının yanında sütlü çay ya da portakal suyu içmek en sık gözlemlenen alışkanlıklarındandır.
Geleneksel olarak Japonlar kahvaltıda haşlanmış pirinç (gohan), miso çorbası, nori (deniz yosunu) ve pişmiş (füme, kavrulmuş, kızartmış, ızgara) balık yerler. Birde sabah sofrasında marineli ve taze sebzeler, tofu peyniri (soya peyniri) ve mutlaka yeşil çay bulunur.
Sağlık Bakanlığı'na bağlı İl Sağlık Müdürlüğü'nün internet sitesinde yazılanlara göre, gerekli ve önemlidir. "Akşam yemeği ile sabah arasında yaklaşık 12 saatlik bir süre geçer. Bu süre içinde vücut besinlerin tümünü kullanır. Sabah kahvaltı yapılmazsa beynin kullanacağı enerjide azalma olur.
Türk halkı yıllık kişi başı ortalama bin 300 bardak çay tüketiyor." dedi.
En son yapılan bir araştırmaya göre kişi başı yıllık çay tüketim miktarında Türkiye açık ara farkla başı çekiyor. 'Euromonitor' araştırma şirketinin hazırladığı rapora göre Türkler yılda, kişi başı 3 kg çay tüketiyor. Türkiye'yi İrlanda ve İngiltere takip ediyor. *Değerler yaklaşıktır.
-En çok uzun ömürlü süt tüketiyoruz. Tüketicilerin % 97'si ise süt tüketimi ile ilgili olarak sağlık açısından bir endişe duymuyor. Endişe duyanların %89'unun endişe duyma nedeni ise koruyucu katkı maddesi içermesi. Vatandaş en çok nbsp;yiyip içtiği ürünlerde hormon bulunmasından korkuyor.
Tıpkı bizim kültürümüzde olduğu gibi Alman mutfağında da kahvaltıda çay veya kahve gibi sıcak içeceklere yer verme alışkanlığı var. Ancak Almanlar çoğunlukla kahveyi tercih ediyor.
Kanada kahvaltısı
Mayasız hamurdan yapılan bir tür hamur tatlısıyla geleneksel olarak patates püresi, lahana turşusu, kıyma, peynir ve meyve içerir. Ve tüm bunların üzerine cila çekmek için biraz sosis ve kızartılmış tost ekmeği yiyebilirsiniz.
İsveçliler genellikle hafif bir kahvaltı tercih ediyor. Ekmek, kahve, yoğurt dolu bir kâse veya herhangi bir süt ürünü İsveç'in kahvaltı masalarını süslüyor. Pek çok meyvenin yanında çilekli yulaf da sık tercih ediliyor.
İtalya'da ise durum biraz farklı. Kahvaltı için tercihleri çoğunlukla espresso-kruvasan ikilisi. Bu kadar çeşit peyniri olan, zeytinleri ve domatesleri tazecik kendi topraklarında yetiştiren bir milletin bu lezzetleri kahvaltıda yemeyi tercih etmemesi enteresan değil mi?
Görünüşü pek iştah açıcı olmasa da, çok sağlıklı ve lezzetli bir İngiliz kahvaltısıdır Porridge.
Doğu Anadolu Kahvaltısı: Geleneksel Peynirler Diyarı
Meşhur Van otlu peyniri, Kars kaşarı, Erzincan tulum peyniri, murtuğa (tereyağı, un ve yumurtadan oluşan bir lezzet), kuru cacık, kavurmalı yumurta, süt kaymağı, ballı tahin, Van çöreği, Bitlis Karakovan balı ağız sulandırmaya yeter de artar bile.
Ukrayna kahvaltılarında süt, siyah çay, kahve ve meyve suyu tüketilirken. Bunun yanı sıra havyar oldukça sık tercih edilir.
İngiliz kahvaltısında kızarmış ekmek, tereyağı, mantar, domates, fasulye, jambon, bacon, sosis, reçel ve marmelatlarla bir araya getirilmiştir. Ayrıca kahvaltının yanında içilecek içecek de, bizim gibi çay olur. Bir fincan sütlü çay İngiliz kahvaltısına eşlik eder.
Özellikle kahvaltı sofralarımızda yerel ürünlerin ayrı bir yeri var. Tereyağı, bal, peynir, kükü, lavaş, tandır ekmeği, Azerbaycan çayı ve tatlılarını bu yerel ürünlerimiz arasında sayabiliriz.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri