7 haftalık gebelik yaşanırken, hamileliğin belirtileri açık olarak hissedilmeye başlar. Anne rahmi hızla büyümeye başladığı için sabah bulantıları olarak adlandırılan ancak gün içinde de devam edebilen mide bulantıları yaşanır. 7. hafta gebelikte bulantılar yüzünden yemek yemek işkenceye dönüşebilir.
7 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler
Anne adayı, kendini sürekli yorgun hissedebilir. Bunun yanında karnında büyüme başlar. Bel ve sırt ağrısı şikayeti, şişkinlik, gaz sancısı, kasık ağrısı gibi şikayetleri olabilir.
Hormonal değişiklikler, mide bulantısı ve mide ekşimesi, hamilelik sırasında daha fazla salya salgılanmasına neden olabilir. Bununla başa çıkmak için dişler daha sık fırçalanabilir. Bu dönemde küçük ve dengeli yemekler yenmeli ve bol su içilmelidir. Ayrıca sakız çiğnemek de yutmaya yardımcı olabilir.
Ancak hamileliğin 7. haftasında embriyo henüz yalnızca 10 mm, yani 1 santimetre çapındadır. Bebeğin henüz çok küçük olması nedeniyle bu haftada anne karnı büyümeye başlamamıştır. Ancak şişkinlik, gaz ve kabızlık gibi durumlar söz konusu ise karın bir miktar büyümüş olarak görülebilir. Bu durum genellikle geçicidir.
Anne adayları rahmin genişlemesiyle kasıklarında ağrı hisseder ve idrara çıkma isteği artar. 7 hafta gebelikte anne adaylarının hissetmeye başladığı bir başka durum da aşermedir.
İlgili 17 soru bulundu
7 Haftalık Bebek Anne Karnında Hareket Eder Mi? Evet, anne karnındaki bebek 7. haftadan itibaren hareket etmeye başlar ancak henüz oldukça küçük olduğu için bu hareketlerin anne tarafından hissedilmesi mümkün değildir.
İlk 3 ayda yatış pozisyonu olarak yüzüstü hariç her pozisyonda yatılabilir. Bu aylarda rahim küçük olduğu için damarlara baskı yapmadığı için dolaşımı bozmaz. Gebelikte özellikle sol yana doğru yatış pozisyonu önerilir.
Hamilelik sürecinde gelişen olumsuz durumların ortaya çıkma zamanı kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilir. Ancak 40 hafta süren hamilelik sürecindeki sağlıksız gebelik belirtileri sıklıkla birinci trimester denilen ilk 12 haftada ortaya çıkar.
Hamilelikte kalp atışları en rahat şekilde 8.haftadan sonra dinlenebilir.
Gebeliğin 7. haftasında gözler, burun delikleri, safra kesesi, bağırsaklar ve pankreas da daha belirgin şekilde gelişimini sürdürür. Kulak yapıları oluşmaya başlar. Göz kapakları tamamlanmak üzeredir. Yedi haftalık bebekte diz dirsek ve bileklerinde eklemler oluşmuştur.
Özellikle hamileliğin 7.-16. haftaları arasında baskın olarak hissedilen aşerme, sonraki dönemde etkisini yavaş yavaş kaybeder. Hamilelik döneminde anne adayı dolaptaki çikolatayı ya da eriği yemeden duramıyorsa aşerme periyoduna girmiş demektir. Hamilelik döneminde aşermek, genel olarak 4. aydan itibaren kesilir.
Anne adayları gebeliklerini en erken ortalama 5 haftalıkken öğrenebilir. 5. haftaya kadar geçen sürede bebek zaten anneden gelen kanla beslenmeye başlamıştır.
Hamilelik yorgunluğu olarak adlandırılan halsizlik ve yorgunluk hissi, gebeliğin ilk haftalarında yani ilk trimesterde görülmeye başlanır. Hamilelikte yorgunluk, ikinci trimestere gelindiği zaman genellikle hafifler. Ancak hamileliğin üçüncü yani son trimesterinde gebelikte halsizlik tekrar ortaya çıkabilir.
Bebekler Anne Karnında Ne Tür Hareketler Yapabilir? Hamileliğin 7-9. haftaları arasında tüm vücut birlikte zıplama şeklinde hareket eder. Omurgadaki nöronların gelişimi ile 9. haftadan itibaren kol, bacak ve vücut ayrı ayrı hareket edebilir. 11. hamilelik haftasından itibaren ağzını açabilir ve parmağını emebilir.
Son adet tarihinden sonra bu süre sayıldığında beşinci hafta bebek gebelik kesesinde izlenebilir. Bu süreçte anne adayında adet düzensizliği gibi durumlar varsa 7 hafta kadar beklenmesi gerekebilir. Bu süreçte 1-2 hafta bebeğin kalp atışları ve gebelik kesesi yakından takip edilir.
Altıncı haftanın sonlarına doğru baş kısmı belirginleşir ve göz taslakları ortaya çıkar. Pirinç tanesi büyüklüğündeki embriyonun kalp atışları 6. hafta itibariyle görülebilir ve aileye dinletilebilir. Gebeliğin 20. haftasına gelindiğinde ise bebeğin kalp atışlarını duymak stetoskop ile bile mümkün olmaktadır.
Adet gecikmesi, düzenli adet gören kadınlarda en erken ve en güvenilir gebelik bulgusudur. Gebeliğin ilk haftalarında adet kanamasına benzer “lekelenme” gibi çok az kanama görülebilmektedir. Bu kanamaya implantasyon (yerleşme) kanaması adı verilir.
Gebeliğin 3. trimesterinde yani Gebeliğin 7., 8. ve 9. Aylarında bebeğin kilosundaki artışın giderek arttığı gözlemlenebilir. Yani hamileliğin son 3 ayında bebeğin kilosu artmaya başlayacaktır. Anne hamileliğin son ayına girildiğinde bebek her gün yaklaşık olarak 25-30 gram alarak büyür.
Gebelik nasıl hesaplanır? Gebeliğin ya da bebeğin olası doğum tarihini hesaplamak için aylık, haftalık ya da günlük olarak hesaplama yapılabilir. Gebelik, toplam 280 gün ya da 40 hafta sürer. Gebeliğin 9 ay 10 gün sürdüğü yaygın olarak bilinse de gebelik, standart olarak haftalık olarak hesaplanır.
Düşük, tıbbi adı ile abortus, hamileliğin ilk trimesteri yani ilk üç aylık periyodunda gerçekleşebilir. 12. haftadan itibaren ise düşük yapma riski azalmakla birlikte hamileliğin 20. haftadan önce kendiliğinden sonlanması ihtimali de bulunur.
Boş gebelik, kasıkta ağrı, mide bulantısı, göğüste ağrı, yorgunluk ve kusma belirtileriyle ortaya çıkar. Bunun yanında adet döneminin kaçırılması ve hamilelik testinin pozitif çıkması gibi belirtiler de görülebilir.
Kişiden kişiye değişmekle birlikte hamileliğin ilk 25-30 haftasına kadar hamilelikte sırt üstü yatmak tehlike arz etmez. Annelerin en çok korktuğu şeylerden biri yatış pozisyonunda bebeğin sıkışıp zarar görmesidir. Bebeği saran amniyon sıvısı bebeği korur ve zarar vermez.
Rahim her gün biraz daha genişlediği için anne adayında karın bölgesinde sertleşme ve ardından da belli rahatsızlıklar görülebilir. Zaman içinde karın bölgesinde yaşanan bu sertleşme anne adayı için bir problem olmanın dışına çıkar. Gebeliğin ilerlemesine bağlı olarak yaşanan sertlik ve gerginlik daha normalleşir.
Düşüklerin çoğu gebeliğin başında görülür. Tüm düşüklerin yarıdan fazlası gebeliğin 9. haftasından önce görülür. 9-10 haftalıkken % 22 si, 11-12 haftalarda da %11 i görülür. Yani tüm düşüklerin %85i 13. haftadan önce erken düşük olarak gerçekleşmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri