Orta Asya'dan gelen Türk Musikisi, eski İran (Sâsânî) ve eski Arap (Cahiliyye) musiki sistemleri yerine kaim olmuş ve bu oluşum XIII. yüzyılda tekemmül etmiştir.
Türk müziği, Türklerin Orta Asya'dan beri geliştirdikleri, bugünkü özellikleri Anadolu Selçukluları ve Osmanlılar döneminde belirginleşen müzik tarzı. Musiki, Osmanlı döneminde halk ve üst kültür çevrelerinde birbiriyle ilişkili, fakat karakterleri farklı iki ana dal olarak gelişmiştir.
Türkiye'de klasik müziğin öncüsü olan Cemal Reşit Rey, çok iyi bir piyanist olmasının yanı sıra besteler de yapan üretken bir müzisyendir.
Modern Türk halk müziği ise, 1970'li yıllardan sonraki dönemde eski yöresel müzik kalıpları örnek alınarak oluşturulmuş, sözü ve bestesi belli olan halk müzikleridir. Türk halk müziği, halk oyunları ve halkbilim ile de yakından ilgilidir.
Türk sanat müziğinin, ilk olarak 10'uncu yüzyılda yazıya aktarılmaya başlandığı biliniyor. 10'uncu yüzyılda yaşayan Farabi'den Timurlenk'in öldüğü 1405'e kadar geçen süre, Türk müziğinin teorik yönleriyle açıklandığı dönem olarak kabul ediliyor. 16'ncı yüzyılın başında Yavuz Sultan Selim'in tahta çıktığı 1512 yılına ...
İlgili 45 soru bulundu
"Bilinen en eski şarkı", Suriye'deki Ugarit'te 3400 yıl öncesine dayanan çivi yazısı ile yazılmıştır.
Klasik Türk müziği tarihsel açıdan altı döneme ayrılabilir: oluşum dönemi, dönüşüm dönemi, klasik dönem, son klasik dönem, romantik dönem ve reformist dönem. 10. yüzyılda yaşamış olan Farabi'den Timurlenk'in öldüğü 1405'e kadar geçen süre, Türk müziğinin nazari (teorik) yönleriyle açıklandığı ve yazıya aktarılmaya ...
Taşları veya kemikleri birbirine vurarak ses çıkartan insanoğlu, ilk çalgısını rüzgârda çeşitli sesler çıkartan sazlıkları gözlemleyerek yaptı. Kamışları kesip üzerine delikler açarak ilk melodileri üfledi. Ardından ritim ve armoni birleşti. Böylece müziğin icadı milattan önce 82 bin ilâ 43 bin yıllar arasında oldu.
İlk örneklerinin 10. yüzyılda verildiği klasik Türk müziğine Türk Sanat Müziği denir. Batılılar tarafından Alaturka Müzik olarak da tanımlanan bu müzik türüyle özdeşlemiş olan enstrümanlar şunlardır. Kabak kemane, def, kanun, bendir ve tambura.
halk müziği sanatçısı olan #ZehraBilir, birçok türkü derlemesi yaparak Türk halk kültürüne büyük katkıda. bulundu.
İlk Türk operasının bestecisi ve “Devlet sanatçısı" unvanını alan ilk sanatçı Ahmet Adnan Saygun'u. saygıyla anıyoruz.
Türk Sanat Müziği Türleri; Şarkı, Aranağme, Gazel, Taksim, Peşrev, Medhal, Saz Eseri, Semai, Beste, Kar, Kar-ı Natık ve Fasıldır. Eğlence Müziği olan türler ise; Sirto, Longa, Çiftetelli, Mandra, Kanto, Tavşanca ve Köçekçedir.
Klasik Türk Sanat Müziği Osmanlılar zamanın da gelişmiş ve İsmail Dede Efendi ile başlamıştır. Daha çok Mevlevi ayinlerinde geniş yer bulmuştur.
Bir başka deyişle; yaşam anlayışı farklı olan alanların müzikleri de farklıdır. Toplum içerisinde- ki neşe, hüzün, haykırış ve isyanın samimi bir anlatım biçimi olan müzik, kültür ana başlığı altında “müzik kültürü”, ülkemiz kapsamında yer alan başlıkta ise “Türk müzik kültürü” olarak isimlendirilir.
Bunlar: Çargah Makamı, Buselik Makamı, Kürdî Makamı, Rast Makamı, Uşşak Makamı, Hicaz Makamı, Uzzal Makamı, Hümayun Makamı, Zirgüleli Hicaz Makamı, Neva Makamı, Tahir Makamı, Bayati Makamı, Muhayyer Makamı, Isfahân Makamı, Gülizâr Makamı, Hüseyni Makamı, Karcığar Makamı ve Basit Suzinak Makamı'dır.
Suphi Ezgi (1869-1962), Emin Ongan (doğumu-1906), Mustafa Nâfiz Ir mak, (1904-1975), Refik Fersan (1893-1965), Şerif İçli (1799-1956), Mes'ut Cemil (1902-1963), İsmail Hakkı Nebiloğlu (1893-1965), Selânikli Ahmet Efendi (1868-1927), Şemsettin Ziya Bey (1882 1925), Osman Nihat Akm (1905-1959) v.b. gösterilebilir.
Türk Halk Müziği, sözlü edebiyat geleneğinin bir uzantısıdır. Aşık edebiyatı olarak da bilinen bu müzik türünün ilk örnekleri Anadolu'da görülmüştür.
Bağlama, saz, divan sazı, meydan sazı, tanbura, cura, çöğür, oniki telli, üçtelli, bozuk, bulgarı, ırızva, kopuz vb. Ortalama tekne boyu 22-24 cm arasındadır. Ortalama tekne boyu 38-40 cm'dir.
otaya dökülebilen ilk şarkı Sümerlere ait ve 3400 yaşında. 1950'lerde antik Ugarit kentinde ortaya çıkarılan tabletlerin üzerinde yer alan şarkı bir duaydı. 1972 yılında Asurolog Anne Draffkorn Kilmer tarafından bugün kullandığımız yedi notalı diyatonik diziye uyarlanarak yorumlandı.
Çivi yazısı 36 tablet gün ışığına çıkartıldıktan sonra literatüre 'Hurri İlahisi' ismiyle kaydedilmiştir. Asuroloji profesörü Kilmer'a göre, yazıtlardaki melodi tam 3 bin 400 yaşında. Tapınakta keşfedilen ilahi, Ugarit tanrıçası Nikkal için bestelenmiştir.
Aslı Yunanca bir kelime olan müzik, Yunanca “ Mousike” veya “ Mousa” kelimesinden alınmıştır. Yunan mitolojisine göre Tanrı Zeus'un kızları sayılan dokuz peri kızına “Mousa” (Muse-melek) adı verilmiştir.
Türkçedeki en yaygın karşılığı aranjmandır.
Öğrencilerin müzik türü tercih ortalamalarına bakıldığında en çok dinlenilen türün Rock ve Blues olduğu, onları Jazz ve Klasik Müzik türlerinin izlediği görülmektedir. En az tercih edilen türler ise Arabesk, Rap ve Türk Halk Müziğidir.
Haliyle günümüzde 300'den fazla müzik türü mevcuttur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri