Türk mûsıkîsi'nin din dışı güfteli eserlere ait, kâr'dan sonra gelen büyük bir formudur. Türkçe sözlükteki karşılığı “bağlanmış” olan beste formu fasıl sıralanışında kâr'ı takip eder. İcrâ edilecek makamda kâr yoksa peşrev'den sonra en başta yer alır.
Beste, müzik notasyonu kullanılarak yazılmış veya icra sırasında kaydedilmiş müzik yapıtı.
Türk Halk Müziği Türleri; Türkü, Müstezad, Zeybek, Maya, Bozlak, Gurbet, Barak, Hoyrat, Divan, Güvende Takımı, Barana Takımı, Yol Havaları, Müzikli Öyküler. Tasavvufi olanlar ise; İlahi, Nefes, Savt, Kalenderi, Gülbank ve Semahtır.
Besteler yapı bakımından ayrıca “murabba beste” ve “nakış beste” olmak üzere ikiye ayrılır. Her ikisi de dört mısradan meydana geldiği halde terennüm her mısraın sonunda bulunursa buna murabba beste denir.
Şarkı formu, Türk toplumunda meydana gelen kültürel değişimlerin de etkisiyle, zaman içerisinde diğer Türk müziği formlarından daha yaygın biçimde kullanılmaya başlanmış ve özellikle 19. yüzyıldan itibaren sözlü eser beste formları içerisinde en fazla kullanılan form olmuştur.
İlgili 40 soru bulundu
Herhangi bir müzik eserini müzik notasyonu kullanarak yaratan kişidir. Eğer bu müzik eseri vokal (sözlü) kısımları da içeriyorsa ilgili kısımlar söz yazarı (güftekâr) tarafından oluşturulur. Bir eserin bestekârı ve güftekârı aynı kişi (şarkı yazarı) olabilir.
Şarkı: Türk Mûsıkîsinde küçük usûllerle ölçülen sözlü, terennümsüz, dört haneli eserlere "Şarkı" adı verilir. Genellikle dört mısralık güftelerden meydana gelen şarkılar, dört hane olarak bestelenir. Birinci hane "Zernin", İkinci hane "Nakarat", Üçüncü hane "Meyan", Dördüncü hane ise “Nakarat” adını alır.
Türk mûsıkîsi'nin din dışı güfteli eserlere ait, kâr'dan sonra gelen büyük bir formudur. Türkçe sözlükteki karşılığı “bağlanmış” olan beste formu fasıl sıralanışında kâr'ı takip eder. İcrâ edilecek makamda kâr yoksa peşrev'den sonra en başta yer alır.
Türkçe'ye Farsça'dan geçen beste kelimesi zaman içinde klasik Türk müziği geleneğinde yeni müzik eseri meydana getirmek anlamına gelecek şekilde kullanılmaya başlamış ve bu kelime zaman içerisinde bütün müzik türlerinde kullanılacak şekilde yaygınlık kazanmıştır.
Nakış Beste ve Semâi formlarının özel bir şekli. Nakış besteler az kullanılmakla birlikte Semâîler'in çoğu Nakış'tır. Bu şekilde, güftenin dört mısrasından ilk ikisi arka arkaya bestelendikten sonra terennüm gelir ve üçüncü mısra oluşur.
Kâr formu, makam - usul geçkileri yapılabilen ve uzun terennümleri ile Türk musikisinin en sanatsal formlarından biridir. Türk musikisi tarihinde bir çok bestekâr kâr bestelemesine rağmen maalesef bu kârların çoğunun unutulmuş olduğu görülmektedir.
Peşrev, uşşak peşrevi, nihavend peşrevi gibi bestelendiği makamın adıyla anılır ve hacimce büyük ve sanatlı bir biçimdir. Peşrev biçimi üç veya dört hane bir mülazimeden oluşur. Birinci hane ve mülazime aynı makamda bestelenmektedir. Birinci hanenin makamı besteye adını vermektedir.
Oyun Havası: Form bakımından kesin bir şekli olmayan ve daha çok küçük usullerle bestelenen saz eserleridir. Bu formda eserlere daha çok halk müziği türünde rastlanmaktadır. Longa: Yapı bakımından peşreve benzer. Ancak peşrevden daha serbest olarak icra edilir.
Türk halk müziğinin melodi yapısı incelendiğinde bu melodilerin ses genişlikleri bakımından bir oktav (sekiz ses sınırı) tamamlayan dizi ve tonaliteyi kesin şekilde belirtmeyen ikili ile beşli aralıkları içinde yapılandırılmış olduğu görülür.
Beste yapmak her şeyden önce özgüven ve özveri gerektirir. Ardından yetenek, tecrübe ve hayal gücünüze bağlı olarak melodik değeri olan notaların, tekil ya da yazdığınız söze uygun olarak birleştirilmesi gerekmektedir. Yani besteler notalara karşılık gelen seslerin kullanılmasıyla ortaya çıkar.
Murabba, aşk başta gelmek üzere övgü, yergi, dinsel ve didaktik konularda kaleme alınan şiirlerdir. Uyak düzeni, aaaa/bbba/ccca/ddda…. biçiminde olursa bu tür murabbalara murabba-i müzdevice adı verilir. Uyak düzeni, aaaA/bbbA/cccA/dddA….(A'lar nakarattır) şeklinde olursa buna murabba-i mütekerrir adı verilir.
Küçük veya büyük formdaki her türlü saz eseri yahut sözlü eser, yani her mûsiki parçası bir bestedir. b) Kelime bestenigâr, beste-hisar ve beste-isfahan makamları gibi bazı birleşik makamların adlandırılmasında makam ismi olarak kullanılmıştır.
Dindışı Türk mûsikîsinin en büyük beste formu olan kâr, "kelime olarak iş, güç, sanat ekip biçmek gibi çeşitli mânâlara gelir. Türk mûsikîsinde ise en eski ve en sanatlı sözlü beste şekillerinden birine isim olmuştur.
Aranağme: Bazı eserlere başlanırken hemen girişte, yalnız sazların çaldığı küçük bir bölüm bulunur. Buna Giriş Müziği veya daha yaygın bir deyimle "Aranağme" adı verilir. Bir eserin başında olduğu kadar, ortasında ve sonunda bulunan aranağmelere de rastlanır.
Klasik Türk müziği tarihsel açıdan altı döneme ayrılabilir: oluşum dönemi, dönüşüm dönemi, klasik dönem, son klasik dönem, romantik dönem ve reformist dönem. 10. yüzyılda yaşamış olan Farabi'den Timurlenk'in öldüğü 1405'e kadar geçen süre, Türk müziğinin nazari (teorik) yönleriyle açıklandığı ve yazıya aktarılmaya ...
Güçlü, genellikle ikinci dörtlü veya beşlinin ilk perdesidir ve parçanın ortalarında geçici karar perdesi olarak kullanılır. Yeden, genellikle parçanın bitişinde karar perdesinden önce kullanılan makamına göre yarım veya tam ses olabilen bitiş duygusunu güçlendirici sestir.
Bundan başka Türk mûsikîsinde usûller büyük ve küçük usûller olmak üzere iki gruba ayrılır. 2 zamanlı'dan 15 zamanlı'ya kadar olan usûllere Küçük Usûller, 16 zamanlı'dan başlayarak büyüğe doğru giden usûllere de Büyük Usûller denir.
1- Rast 2- Mâhur 3- Segâh 4- Hüzzam 5- Sûznâk 6- Hicazkâr 7- Kürdîlihicazkâr 8- Şevkefzâ 9- Acemaşîran 10- Acemkürdî 11- Sabâ 12- Dügâh 13- Bestenigâr 14- Evc 15- Hüseynî 16- Gerdâniye 17- Dilkeşhâverân 18- Evcârâ 19- Ferahnâk 20- Yegâh 21- Ferahfezâ 22- Sultânîyegâh 23- Şedaraban 24- Nihâvend 25- Neveser 26- Nikriz 27 ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri