Beste, müzik notasyonu kullanılarak yazılmış veya icra sırasında kaydedilmiş müzik yapıtı.
c) Türk mûsikisinde bir form adı olarak beste, din dışı sözlü eserlerin büyük formdaki en önemli tertiplerinden birinin özel adıdır. Güfte olarak divan edebiyatının gazel tarzındaki manzumelerinden seçilen iki beytin usulüne uygun olarak bestelenmesiyle meydana gelir.
Dindışı Türk mûsikîsinin en büyük beste formu olan kâr, "kelime olarak iş, güç, sanat ekip biçmek gibi çeşitli mânâlara gelir. Türk mûsikîsinde ise en eski ve en sanatlı sözlü beste şekillerinden birine isim olmuştur.
Türkçe'ye Farsça'dan geçen beste kelimesi zaman içinde klasik Türk müziği geleneğinde yeni müzik eseri meydana getirmek anlamına gelecek şekilde kullanılmaya başlamış ve bu kelime zaman içerisinde bütün müzik türlerinde kullanılacak şekilde yaygınlık kazanmıştır.
Besteci, bestekâr, kompozitör, maestro ya da beste yapan kişi. Herhangi bir müzik eserini müzik notasyonu kullanarak yaratan kişidir. Eğer bu müzik eseri vokal (sözlü) kısımları da içeriyorsa ilgili kısımlar söz yazarı (güftekâr) tarafından oluşturulur.
İlgili 21 soru bulundu
Beste, müzik notasyonu kullanılarak yazılmış veya icra sırasında kaydedilmiş müzik yapıtı.
Müzik oluşturma sürecinin bir türü olan “besteleme” sesleri belli bir güzellik anlayışına göre, belli bir amaç ve yöntemle ardı ardına ve/ya üst üste bir araya getirerek anlamlı bir bütün oluşturma sürecidir (Uçan, 1987: 16).
1. bir müzik yapıtını oluşturan ezgiler bütünü. 2. içinde söz bulunan bir müzik yapıtının yalnızca ezgisi.
Naat, Hz. Muhammed'i öven sözlerden mürekkep bir dinî şiir ve bu sözler üzerine bestelenen bir dinî mûsikî türüdür. Naat formu İslam kaynaklı edebiyat içerisinde önemli bir yer tutmaktadır. Arap, İran ve Türk edebiyatlarında bu formda eserlerle sıklıkla karşılaşılmaktadır.
Türk Halk Müziği Türleri; Türkü, Müstezad, Zeybek, Maya, Bozlak, Gurbet, Barak, Hoyrat, Divan, Güvende Takımı, Barana Takımı, Yol Havaları, Müzikli Öyküler. Tasavvufi olanlar ise; İlahi, Nefes, Savt, Kalenderi, Gülbank ve Semahtır.
Klasik Türk müziğinde genelde bir şarkıdan önce yapılır. Amacı, gruptaki çalgıcıların kişisel kabiliyetlerini göstermek ve dinleyicilerde bir makama aşinalık yaratmaktır. Giriş taksimi, ara taksimi, son taksim, geçiş taksimi, fihrist taksim gibi çeşitleri bulunmaktadır.
bu kelimelerden biri de "güfte"dir. şarkı sözüne güfte denir. her türlü şarkı sözüne denir. metallica şarkısının sözüne de güfte denir, gaydırıguppak cemile türküsünün sözüne de güfte denir. melodik eserin notasına beste deniyorsa, sözüne de güfte denir.
Besteler yapı bakımından ayrıca “murabba beste” ve “nakış beste” olmak üzere ikiye ayrılır. Her ikisi de dört mısradan meydana geldiği halde terennüm her mısraın sonunda bulunursa buna murabba beste denir.
Lâhnî Aralık. Birbiri ardından duyulan iki ses arasındaki mesafe.
Şarkı: Türk Mûsıkîsinde küçük usûllerle ölçülen sözlü, terennümsüz, dört haneli eserlere "Şarkı" adı verilir. Genellikle dört mısralık güftelerden meydana gelen şarkılar, dört hane olarak bestelenir. Birinci hane "Zernin", İkinci hane "Nakarat", Üçüncü hane "Meyan", Dördüncü hane ise “Nakarat” adını alır.
Beste yapmak her şeyden önce özgüven ve özveri gerektirir. Ardından yetenek, tecrübe ve hayal gücünüze bağlı olarak melodik değeri olan notaların, tekil ya da yazdığınız söze uygun olarak birleştirilmesi gerekmektedir. Yani besteler notalara karşılık gelen seslerin kullanılmasıyla ortaya çıkar.
Güfte sahibi olan kişi anlamına tekabül eden güftekar, müzik eserinin yazılı olan metinlerini ortaya çıkaran ve hazır hale getiren kişi gibi tanımların anlamına da gelmektedir.
Suphi Ezgi (1869-1962), Emin Ongan (doğumu-1906), Mustafa Nâfiz Ir mak, (1904-1975), Refik Fersan (1893-1965), Şerif İçli (1799-1956), Mes'ut Cemil (1902-1963), İsmail Hakkı Nebiloğlu (1893-1965), Selânikli Ahmet Efendi (1868-1927), Şemsettin Ziya Bey (1882 1925), Osman Nihat Akm (1905-1959) v.b. gösterilebilir.
Çağdaş Türk Müziği'nin kurucuları olan ve “Türk Beşleri” adıyla anılan grubun üyeleri; Cemal Reşit Rey, Hasan Ferid Alnar, Ulvi Cemal Erkin, Ahmed Adnan Saygun ve Necil Kâzım Akses'tir.
Şarkı söylemek, sesle müzikal sesler yaratma eylemidir. Mesleği şarkı söylemek olan kişiye şarkıcı, sanatçı veya vokalist (caz ve/veya popüler müzikte) denir. Şarkıcılar, müzik aletleri eşliğinde veya eşliksiz olarak söylenebilen müzikleri (aryalar, ezberler, şarkılar vb.) icra ederler.
Söz yazarı veya güftekâr, kendi veya başkasının söyleyeceği şarkıların sözlerini yazan kişi.
"enstrümansız (şarkı söylemek)" teriminin İngilizce Türkçe Sözlükte anlamları : 1 sonuç a cappella zf.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri