Batı müziğinde yarım aralık=4,5 koma kabul edilerek 12 ses'ten oluşan tampere sistem oluşturulmuştur. Mi-fa aralığı ve si-do aralığı batı sisteminde 4,5 koma, Türk müziğinde ise 4 komadır. Türk müziğinde dokuz komanın 1-4-5-8-9 nolu olanları değişik makamlarda kullanılmıştır ve sistem 24 ses'ten oluşur.
Latince asıllı bir kelime olup “not, kayıt” anlamına gelen nota kavramını, müzikte sesleri hatırlatma aracı olarak kullanırız. Başka bir deyişle notalar müziğin alfabesini oluşturur. Do, Re, Mi, Fa, Sol, La ve Si olmak üzere 7 nota vardır.
Tam 5'li (T5): 7 yarım sesten oluşur. Oktav (Tam 8'li): 12 yarım sesten oluşur. Herhangi bir gamın ilk ve son sesi arasındaki aralıktır.
Kadın ve erkeğin birlikte bulunduğu koro gurubuna, her iki cinsin de eserleri rahat icra etmeleri için yerinden dört ses aşağıdan çalarız. Mesela; LA kararlı Hicaz makamını koro ya 4 ses aşağıdan “Mİ” kararlı çalarız. SOL kararlı Rast makamını 4 ses aşağıdan RE kararlı çalarız Buna da “YERİNDE DÖRT SES” deriz.
Tanînî Klâsik Türk müziğinde iki ses arasındaki 9 komalık aralığa veril isim.
İlgili 16 soru bulundu
Türk ve Batı Müziğinde kullanılan sesler
Bu nedenle böylesi bir ses dizisine sekizli (oktav) adı verilmektedir. Bu seslerden beşi arasında (Do-Re, Re-Mi, Fa-Sol, Sol-La ve La-Si) tam ses aralığı var iken, ikisi arasında (Mi-Fa ve Si-Do) yarım ses aralığı bulunmaktadır.
Güçlü, genellikle ikinci dörtlü veya beşlinin ilk perdesidir ve parçanın ortalarında geçici karar perdesi olarak kullanılır. Yeden, genellikle parçanın bitişinde karar perdesinden önce kullanılan makamına göre yarım veya tam ses olabilen bitiş duygusunu güçlendirici sestir.
Dünyada bilinen en yüksek oktavlı erkek sesi Adam Lopez'e ait olup 6 oktavdır (Eb2-Eb8). Kadınlarda ise Georgia Brown yine 6 oktavlık sesi (G#2-G#8) ve 10 oktavlık "ıslık" sesi ile başı çekmektedir. Her iki sanatçı da Guiness Rekorlar Kitabına geçmiştir.
440 hz. Ortalama insan sesinin bulunduğu oktavdaki la notası olarak standardize edilmiştir. İnsan kulağı 20 ile 20000 hz. Frekans aralığındaki sesleri duyabilir.
Bir diğer ismi "Es" olan sus işareti; adından da anlaşıldığı gibi gördüğümüz sus işaretinin değeri ( vuruş süresi ) kadar susulacağı anlamına gelir. Metronomu kullanarak bu süreyi doğru kullanabilirsiniz. Örneğin metronomu 50'ye ayarlayarak her tık sesinde 1 vuruş saydığımızı düşünelim.
Sadece Cem Adrian var.
Türkiye'de sesi, 3.5 oktav olan bir tek Özcan Deniz var.
Bir insandan çıkabilen en yüksek ses frekansını çıkararak guinness'e girmiş Avustralyalı vokalist.
Bu alanda yer alan küçük bir besteci, icracı ve araştırmacı topluluğu var. Ancak tonları normalde kullandığımız 12 parçadan daha küçük olan mikrotonal müziğin gelişimi yavaş olmuştur. Belki de bunun nedeni, enstrümanların çoğunun 12 tonlu oktav için tasarlanmış olmasıdır.
İlahinin ilk hecelerine göre ilk başta notalar; Ut, re, mi, fa, sol, la, si olarak bilinmektedir. Sonrasında Ut olarak bilinen nota Do olarak değiştirilmiştir. Kullanılan notaları ise do, re, mi, fa, sol, la, si olarak saymak mümkündür. Müzik sözcüğü dilimize Fransızcadan geçmiş olan bir kelime olarak bilinmektedir.
1 lik notanın dört vuruşluk bir nota olduğunu biliyoruz; nokta işareti olduğu için yarısı kadar artıracağız.
Bülent Ersoy'u dinlemem.. Ama güçlü bir sesi olduğunu hepimiz biliyoruz. Yaklaşık, 2 - 2,5 oktav ses aralığına sahiptir kendisi..
Onun da sesi 5 oktavdı. Kendine has üslup, yorum ve ses rengi ile Türkiye için eşsiz bir yetenektir Cem Adrian. Bizim Farinelli'mizdir. Hem besteci, hem söz yazarı, hem de yorumcu.
Bilimsel verilere dayanılarak popüler ses sanatçılarının oktavları hesaplanmış. Buna göre Sezen Aksu, Bülent Ersoy ve Tarkan 3, Michael Jackson 3.5, Müzeyyen Senar, İbrahim Tatlıses, Luciano Pavarotti 4 oktav çıkmış.
Amerikalı sanatçı Mariah Carey, 5 oktavlık vokal aralığı ile Guinness Dünya Rekorları'na 'Songbird Supreme' adıyla girmiş.
Kontralto, klasik müzikte kadın seslerinin en kalını (en derini) ve böyle sesi olan kadın şarkıcı, Kalın Alto. Kontraltolar en düşük ses aralığına sahip olan kadın şarkıcılardır. Öyle ki, ses aralıkları tenor ve Mezzo-Soprano arasındadır.
Erkeklerde; tenor, bariton, bas. Kadınlarda; soprano, mezzo-soprano ve altodur.
Klasik Türk müziğinde yer alan ve bulmacalarda sorulan makam isimleri şunlar olmaktadır: neva, maye, eviç, ırak, saba, mahur, uzzal, zavil, hisar, arazba, evcara, bayati, rehavi, nikriz, canfeza, isfahan şeklinde sıralanmaktadır.
Türk müziğinde 590 makam tespit edilmiştir. Ancak bunların birçoğu bugün kullanılmamaktadır (günümüzde 150 kadar makam kullanılsa da çoğunlukla eser verilen makam sayısı 40 civarındadır.
Türk Sanat Müziği Türleri; Şarkı, Aranağme, Gazel, Taksim, Peşrev, Medhal, Saz Eseri, Semai, Beste, Kar, Kar-ı Natık ve Fasıldır. Eğlence Müziği olan türler ise; Sirto, Longa, Çiftetelli, Mandra, Kanto, Tavşanca ve Köçekçedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri