Sosyolojiyi, bilimsel bir disiplin haline getiren Fransız sosyoloğu Emile Durkheim'ın görüşlerini zaman zaman aynen tercüme eden zaman zaman da Türkiye'nin koşullarına uyarlayarak yeniden yorumlayan bunun yanında özgün görüşleri de olan Ziya Gökalp, Türkiye'de sosyolojinin kurucusudur.
Sosyoloji kelimesini ilk defa 1839 yılında Fransız sosyologu ve tarih felsefecisi Auguste Comte kullanmıştır. Daha sonra Comte'u takip eden Fransız sosyologu E. Durkheim, sosyolojinin konusu, yöntemi ve akademik yaşamda yer alması konusunda önemli çalışmalar yaparak sosyolojinin gerçek olarak kurulmasını sağlamıştır.
Bu yılların öne çıkan sosyologları arasında Mümtaz Turhan, Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu, Hilmi Ziya Ülken, İsmayıl Hakkı Baltacıoğlu ve Cahit Tanyol bulunmaktadır. Bu sosyologların çalışmaları dönemin sosyoloji anlayışını, zihniyetini, eğilimlerini, siyasal özelliklerini önemli ölçüde yansıtmaktadır.
Sosyolojinin babası olarak kabul edilen Auguste Comte, 1838'de sosyoloji terimini ortaya attı.
Özet: Sosyoloji Osmanlı aydınları arasında 1890'lardan itibaren bilinen ve takip edilen bir disiplindi. 1914'ten itibaren de üniversite sisteminde kendisine yer bulan sosyoloji, o günden bugüne çeşitli süreçlerden geçti. 1980'de sayısı 10'u bulmayan sosyoloji bölümleri, bu tarihten itibaren hızla çoğalmaya başladı.
İlgili 28 soru bulundu
Türk Sosyolojisi'nde Ziya Gökalp ve Prens Sabahattin ile başlatabilecek kronolojik zincirin Mehmet İzzet'ten sonra gelen halkasını, Hilmi Ziya Ülken ile beraber Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu teşkil etmektedir.
İstanbul Üniversitesi'ndeki ilk sosyoloji profesörü idi; üniversitelerimize toplumbilim (sosyoloji), onun sayesinde girdi. Düşüncelerini Türkçülük etrafında şekillendiren Mehmet Ziya Bey (Gökalp), İstanbul'a gelir gelmez Türk Ocağı'nın kurucuları arasında yer almıştı.
Isidore Marie Auguste François Xavier Comte, kısaca Auguste Comte (19 Ocak 1798 - 5 Eylül 1857), Fransız sosyolog, matematikçi ve filozof. Sosyolojinin babası olarak tanımlanmaktadır.
Sosyoloji; kısaca toplum bilimi olarak adlandırılır. Sosyoloji bir toplum için, sosyal ilişkilerin kalıpları, sosyal etkileşim ve günlük yaşam kültürü üzerine çalışmalar yapar.
Harriet Martineau (/ˈmɑːrtənˌoʊ/; 12 Haziran 1802 - 27 Haziran 1876) İngiliz sosyal kuramcı ve ilk kadın sosyolog olarak görülmektedir.
Sosyoloji (Türkçe) Bölümünden mezun olan öğrenciler sosyolog olarak, kamuda ve özel sektördeki pek çok alanda çalışma imkânı yakalar. Sosyoloji mezunları; Formasyon alarak, MEB'e bağlı okullarda ve üniversitelerde, Felsefe Grubu Öğretmeni unvanıyla çalışabilir.
Sociology kelimesi 1838'de Auguste Comte tarafından Latince socius (arkadaş, dost) ve Yunanca logos (bilim) kelimelerinin bir araya getirilmesi ile oluşturuldu.
Sosyal bilim düşüncesi ve sosyal bilimler –özellikle tarih, sosyoloji ve iktisat- Batı'da 19. yüzyılda ortaya çıkmasına karşın, İslam-Doğu dünyasında sosyal bilim düşüncesinin ilk ortaya çıkışı 14. yüzyılda İbn Haldun'la birlikte gerçekleşmiştir.
İbn Haldun'a gelince, o, tarih felsefesi ve sosyolojisi alanındaki görüşleriyle 'sosyolojinin babası' unvanını almayı hak eden bir İslam bilginidir.
Özet: Klasik sosyolojinin öncülerinden olan Tönnies, Durkheim, Simmel, Marksve Weber'in modernite hakkındaki görüşlerinin ele alındığı bu çalışma, ilgili dönemingenel bir panoramasını sunmaktadır.
Türkiye'de sosyolojinin kurucusu olarak bilinen Ziya Gökalp'in düşünceleri de, adeta Cumhuriyet'in sosyolojik temellerini inşa eden kurucu ideolojinin meşruiyet kazandırılmasıydı.
Sabahattin Bey, Gökalp'le birlikte Türkiye'nin ilk kuşak sosyologları arasında yer almaktadır.
Pozitivizm veya olguculuk; Auguste Comte'un başını çektiği, doğru bilginin yalnızca bilimsel bilgi olduğu, doğru bilgiye ise yalnızca ampirizm (deneycilik) ile ulaşılabileceğini ve bu bilginin kendisinin deneysel olmadığını savunan düşünce akımıdır.
Kökeni eski yunan Sofistleri ve Üçüncü Yüzyıl düşünürü Sextus Empricus'a kadar uzanan “Pozitivizm'' 19. yüzyılda Auguste Comte tarafından sistemli bir hale getirilmiştir.
Latince Socius (Toplum) + Logos (Bilgi) sözcüklerinden oluşmuştur. Sosyoloji genel olarak toplumu inceler. Sosyoloji toplumun genel yasalarını, toplumsal davranış kalıplarını belirlemeye çalışır. Sosyoloji toplumu kendi bütünlüğü içinde inceler.
Batı'da ortaya çıkışından kısa bir süre sonra Osmanlı düşünce dünyası içinde yer alan sosyolojinin ilk yerleşkesi akademi dışı düşünce platformları olmuştur. Sosyolojinin akademideki yerleşik disiplin kimliği, 1914 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyo- loji Kürsüsü ile başlamaktadır.
Prens Sabahattin, Le Play ve Demolins'in öncülüğünü yaptığı particulariste sosyoloji akımının kurucusu ve tanıtıcısı sayılır. Ona göre “hem toplumun, hem de devletin temelini bireyler oluşturur. Toplumu kuran ona anlam ve yaşama gücü kazandıran bireyler olduğu için işe bireyi ele alarak başlamak gerekir.
Gökalp, millet kavramının Türkiye'nin tarihi ve toplumsal yapısı ve durumuna göre tartışarak tanımlamıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri