Çabuk kuruyup boyaya hazır hale gelen sıva alçıları sayesinde yapım hızı artar, yapılar hızla bitirilir. Düşük yoğunluğu sebebiyle alçı kullanılan inşaatların yükü hafifler, deprem kuşağında olan ülkemiz için önemli bir avantaj sağlar. Alçı nefes alır.
Alçı sıva oldukça sağlıklıdır. Nefes alan doğal bir malzemedir. Sahip olduğu pH değeriyle de insan cildine en uygun malzemedir.
Duvarınızdaki rutubeti ne kadar çabuk fark eder ve hızlı davranıp önlem alırsanız o kadar yararlı çıkarsınız. Alçı rutubeti önler mi? Sorunun cevabı ise evettir. Alçı sıvası delikli yapısı ile nem oranını koruyarak rutubet oluşumu durdurur ve engeller.
Alçı, yoğunluk açısından hafif bir malzemedir. Bu sebeple yapılan inşaatlarda kullanımında binaların yükünü hafifleterek, binaları depreme dayanıklı hale getirmektedir. Alçının içeriğinde hiçbir kanserojen madde bulunmadığı için insan sağlığına oldukça uyumlu ve zarar vermeyen bir materyaldir.
Brüt beton astarı uygulanmadan direk olarak alçı uygulanırsa duvar zeminine alçı eski boyalardan dolayı yüzeye iyi yapışmaz ve tutunamaz bu sebeple ileride kabarmalar ve dökülmeler meydana gelir.
İlgili 21 soru bulundu
Uygulama sonrasında kuruma süresi yaklaşık 5-6 saattir. Bu nedenle uyguladıktan sonra kuruma süresini bekleyene kadar alanı kullanmamalısınız. Alçı kuruduktan sonra zımpara ile üzerinden geçmelisiniz. Alçı sıva ve alçı plaka üzerine rahatlıkla uygulayabilirsiniz.
Uygulama yapılacak yüzey aderansın sağlanması açısından; çok kuru, yağlı, tozlu, boyalı veya çok düzgün olmamalıdır. Yüzey çok kuru ise uygulamadan bir süre önce ıslatılmalıdır. Boyalı yüzeylere ise uygulamadan önce çentik atılmalıdır. Brüt betonlar üzerindeki pürüzler alınmamalı yüzey pürüzsüz hale getirilmemelidir.
Alçı çok gevrek bir malzemedir. En ufak bir çekme gerilmesinde dahi çatlar. Bu nedenle bu bölgelerde kapıyı açıp kapatmaktan kaynaklanan ve pencereyi açıp kapatmaktan kaynaklanan alçı çatlakları gözlemlenebilir.
Kireç Sıvası ve Alçı Sıvası
Binlerce yıldır kullanılmaktadır ve birçok modern çimento sıvasının aksine nefes alabilir. Bu nedenle rutubet sorunlarının ve yoğuşmanın önlenmesine yardımcı olabileceği dönem özellikleri için son derece uygundur.
Alçı sıvalar temel olarak suya ve su buharına karşı zafiyeti olan malzemelerdir. Bu sebeple, alçı sıva ıslak hacimlerde ve dış mekanlarda pek kullanılmaz. Suya karşı olan bu hassasiyet sebebiyle, alçı sıvaların seramik uygulaması öncesi ıslatılması doğru değildir.
BARS Rutubet önleyici sıva uygulaması. ÜRÜN TANIMI: Rutubetten zarar görmüş , nemlenme, çiçeklenme, boya kabarması veya yoğuşma görülen duvarlarını yalıtımı için özel olarak geliştirilmiş çimento esaslı sıvadır. ÖZELLİKLER : Ekonomiktir. Betonun nefes almasına engel olmaz.
Duvarı kuru bezle sildikten sonra küf temizleyici sprey ya da çamaşır suyu-su karışımını duvara sıkın, 10 dakika boyunca bekleyin. Daha sonra nemli bir bezle tekrar silin ve gerekliyse kuru bez ile tekrar silip duvarı temizleyebilirsiniz.
Dİğer oda ve koridorlarda makinalı alçı sıva ile kaplanır. Kesinlikle alçı sıvadan önce kara sıva yapılmaz. Hiçbir sorunu olmadığı gibi boya için daha güzel bir alt yapı sunar. Alçı sıva üzeri saten çekilir böylece boya için pürüzsüz yüzey hazır olur.
Alçı sıva, akustik özelliğinden dolayı, teknik danışmanlar tarafından ülkemizdeki birçok otel, restoran veya toplantı salonu gibi kalabalık mekanlarda sıva ve tavan kaplaması olarak şart koşulmaktadır. Alçı levhalar ile, estetik ve kullanışlı mekanlar yaratılabilir.
Alçı sıva, inşaat sektöründe duvarların ve tavanların düzeltilmesi, pürüzsüz hale getirilmesi ve boyanmaya hazır hale getirilmesi için kullanılan bir yapı malzemesidir. Alçı sıva, alçı, kum ve su karışımından oluşur ve genellikle ince bir tabaka halinde uygulanır.
Saten alçı uygulaması olarak bilinen alçı sıva uygulaması yapılmış duvarlara silikon bazlı boya kullanımında da bu sorun ortaya çıkar. Silikon bazlı boya duvara nefes aldırmadığı film tabakası gibi duvarı kapladığı için terleme sorunu ile karşılaşabilirsiniz.
Hayır, suya girilebilir alçı yaz-kış kullanılabilir. Bu sayede istediğiniz zaman duş alabilir, eğer işiniz gereği alçıya su değiyorsa alçının bozulmasını engellemiş olursunuz.
Kireç, harç / yüzey arasındaki boşlukları doldurur. Kirecin sıvada fazla kullanımı duvarın yüzey basınç mukavemetini azaltır. Kireç miktarı arttıkça sıvanın su tutabilme özelliği artmakta buna mukabil mukavemet düşmektedir. Kireç, sıvanın duvara karşı bağlayıcı gücünü arttırır.
Üretici talimatlarına uygun karışım oranlarına göre hafif sıva harcı hazırlanır. Doğrudan güneş ışığı altında ve yağmurlu havada uygulama yapılmamalı, rüzgârlı havada sıvanın sertleşme süresi dikkate alınmalıdır.
Hava sıcaklığı 20°C'nin altında yapılan sıva uygulamasında 24 saat sonra ilk sulama yapılmalıdır. Daha sonra 12 saat ara ile en az üç kez sulanmalıdır. Sonrasında uygulama yüzeyinin 1 hafta boyunca nemli kalması sağlanmalıdır.
Yapının inşası sırasında karkas bitiminin ardından, mümkünse 1 yıl beklenmesi, karkasın tüm hava koşullarına maruz kalmasının sağlanması sonrasında duvar örülme işlemine geçilmesi zamanla sıvada oluşabilecek çatlakları en aza indirgeyebilecek önlemlerden biridir.
İlk olarak, alçı sıva uygulanacak yüzey temizlenmelidir. Bunun için yüzey; küf, yağ ve toz gibi maddelerden arındırılmalıdır. Yüzeyde soyulan bir boya ya da katman olması, sıvanın tutunmasını engeller.
– Alçı sıva yapıldıktan ve kuruduktan sonra zımpara yardımıyla yüzeyler düzeltilir. – Alçıpan üzerine alçı yoklaması yapıldıysa alçı üstü geçiş astarı vurulur. – Duvar üstüne alçı sıva yapıldıysa zımpara sonrası ilk kat astar boyası vurulur. – İkinci yani son kat boya vurularak işlem sona erdirilir.
KULLANIM SÜRESİ Tekne içerisindeki harç yaklaşık 8 – 13 dakikada donmaya başlayacağından kartonpiyer imalatında seri davranılmalıdır. DONMA SÜRESİ Kalıp üzerindeki KARTEK harcı yaklaşık 30 dakikada donacaktır. DÖKÜM Hazırlanan KARTEK harcı, kalıp üzerine dökülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri