Diplomatik, hususi ve hizmet pasaportu olan Türkiye vatandaşları Azerbaycana vizesiz gidebilir ve her gidişte 90 gün kalabilirler. Umuma mahsus pasaportu olan Türkiye vatandaşları Azerbaycan'a 30 günlük giriş vizesi ile gidebilirler.
vatandaşları 30 güne kadar; hususi (yeşil) pasaport, diplomatik (siyah ve kırmızı) pasaport ve hizmet (gri) pasaportu sahipleri ise 90 güne kadar Azerbaycan'a vizesiz seyahat edebilmektedir.
Türkiye ile Azerbaycan arasında yapılan yeni kimlik anlaşması ile pasaport ve vize ortadan kaldırıldı. 1 Nisan 2021'de yürürlüğe girerek artık resmi olarak uygulanıyor.
Geçtiğimiz yıllarda yapılan bir anlaşma ile Azerbaycan ve Türkiye arasındaki vize ve pasaport şartı kaldırılmıştır. 90 güne kadar yapılacak turistik seyahatlerde iki ülke vatandaşlarından vize, pasaport istenmemektedir. Azerbaycan'a girişte de yine çipli ve fotoğraflı kimlik kartı göstermek mecburidir.
Umumi ve resmi pasaport sahibi Azerbaycan vatandaşlarının 6 ay içerisinde 3 ayı geçmeyen konaklama hakkı bulunmaktadır. Fakat ülkeye her girişlerinde 30 günden fazla kalmamaları gerekmektedir.
İlgili 27 soru bulundu
- Vizenin veya vize muafiyetinin Türkiye'de sağladığı kalış süresi, her 180 günde 90 günü geçemez. Türkiye'de son 180 gün içerisinde toplam kalış süresinin 90 günü geçmemesi kaidesi Türkiye'ye seyahat edecek tüm yabancı ülke vatandaşları için geçerlidir.
6-Türkiye'ye gelen her yabancılar ikamet tezkeresi almak zorunda mıdır? Türkiye'ye gelen yabancılar 180 gün içerisinde 90 güne kadar ikamet izni almadan kalabilmektedir. Ancak bu süreden daha fazla kalmak isteyen yabancıların kalış amaçlarına göre ikamet tezkeresi almaları zorunludur.
Sözkonusu Protokol, 1 Nisan 2021 tarihi itibariyle yürürlüğe girecektir. Böylelikle, iki ülke vatandaşları, Türkiye ve Azerbaycan arasındaki doğrudan seyahatlerini pasaporta ihtiyaç duymadan, yalnızca yeni tip kimlik kartı ibraz ederek yapabileceklerdir.
Bahsekonu protokolün yürürlüğe girmesiyle iki ülke. vatandaşları yeni tip çipli kimlik kartlarını kullanarak. diğerinin ülkesine 90 gün kalış süreli vizesiz turistik. seyahat gerçekleştirebileceklerdir.
2644 numaralı Tapu Kanunu'nun 35. maddesine göre yabancı uyruklu kişiler, yasal sınırlamalara uymak kaydıyla Türkiye'den ev satın alabilirler. Yabancıların gayrimenkul satın almaları için Türkiye'de oturum iznine sahip olmaları gerekmemektedir.
Türkiye ile Azerbaycan vatandaşları, 1 Nisan itibarıyla karşılıklı olarak yeni tip kimlik kartı ile seyahat edebilecek. İki ülke vatandaşları, 1 Nisan 2021'den itibaren karşılıklı ziyaretlerde yeni tip kimlik kartı ile seyahat edebilecek. Vizesiz ikamet süresi 30 günden 90 güne çıkartıldı.
Pasaportsuz Gidilen Ülkeler
Henüz vizesiz ülkeler listesi kadar uzun olmasa da pasaportsuz, sadece kimlikle gidilebilen ülkeler de var. "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Azerbaycan, Moldova ve Gürcistan" Pegasus ile gidebileceğiniz Türk vatandaşlarından pasaport istemeyen ülkeler arasında yer alıyor.
Azerbaycan pasaportu “Guide Passport Ranking Index” sıralamasına göre 72. sıradadır. Azerbaycan pasaportu sahipleri, 69 ülkeye vizesiz giriş yapabilirken 160 ülke için vizeye sahip olmaları gerekmektedir.
İkamet izni başvuruları, yabancının ülkeye girişini takiben internet üzerinden yapılmaktadır. Kişinin dış temsilciliklerden kalış amacına uygun bir vize almış olması ve bu vize ile ülkeye giriş yapması gerekmektedir. Ardından internet üzerinden ön kayıt formları doldurularak başvuru gerçekleştirilmektedir.
Bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Azerbaycan vatandaşı olursa çifte vatandaşlık alabilir mi? Azerbaycan Cumhuriyeti'nin vatandaşlarına çifte vatandaşlık hakkı tanıması durumunda, Azerbaycan vatandaşları Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını kabul etmeleri halinde hem Türk hem de Azerbaycan vatandaşı olabilirler.
Azerbaycan vatandaşlığı alabilmek için daimi oturma iznine sahip olma şartı aranıyor. Azerbaycan'da daimi oturma izni 5 yıl süreyle veriliyor ve eğer kişi ikamet etmeyi sürdürmek istiyorsa 5 yıllık sürenin bitiminden 3 ay önce ilgili kurumlara başvuru yapması gerekiyor.
Dışişleri Bakanlığınca yapılan açıklamaya göre, 1 Eylül 2019 tarihinde itibaren Azerbaycan'a yolculuk yapmak isteyen Türk vatandaşları artık vizesiz olarak seyahat edebilecekler.
Azerbaycan-Türkiye sınırı 13 kilometre ile Türkiye'nin en kısa sınırıdır. İki ülkenin kara sınırları Aras Nehri boyunca uzanır ve biter.
Ülkemizle yakın diplomatik ilişkiler içerisinde bulunan Azerbaycan ekonomik anlamada incelendiğinde, dünya piyasalarında değerli bir paraya sahip olsa dahi parasının alım gücü düşük olduğundan dolayı ucuz bir ülkedir.
Bu sebeple Hususi pasaport ve Hizmet Pasaportu sahipleri toplamda 157 ülkeye seyahat edebilmektedirler. Diplomatik Pasaporta ise 166 ülke vize uygulamamakta, 10 ülke kapıda vize vermektedir. Böylelikle Diplomatik Pasaport sahipleri toplamda 175 ülkeye seyahat edebilmektedirler.
Kimlikle gidilen ülkeler arasında Türkiye'ye yakın coğrafyadaki devletler bulunuyor. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Azerbaycan bu ülkelerin başında geliyor. Bunun yanı sıra Gürcistan, Ukrayna, Moldova, Bosna-Hersek ve Sırbistan'a da Türkiye Cumhuriyeti Kimlik kartı ile giriş yapılıyor.
Azerbaycanda yaşamak için neler gerekli? İhtiyacınız olan belgeler şunlardır; Pasaport, Kimlik Fotokopisi, Oturum İzni, Noter Onaylı Belge ile Azerbaycanda yaşayabilirsiniz.
Taşıt kalan 530 günlük süresi olmasına rağmen; Vatandaş giriş yapılmak istenen tarihten geriye doğru bir yıl içerisinde 180 günden fazla Türkiye'de kaldığından yurt dışında yerleşik olma koşulunu kaybetmiştir. Bu yüzden taşıtla girişe izin verilmez.
“Kesintisizlik” ile kastedilen ise; yabancının bahse konu beş yıl içerisinde, on iki aydan fazla yurt dışında olmayacak şekilde ülkede ikamet etmiş olmasıdır. Yani yabancının bu beş yıl içinde toplam on iki aydan uzun bir süre boyunca ülkeden ayrı kalmaması gerekir.
Türkiye'de süresiz oturum izni almak isteyen yabancıların kesintisiz olarak en az sekiz yıl oturma izni ile ülkede kalmış olması gerekmektedir. Ayrıca süresiz oturma izni almak isteyen yabancının son üç yıl içinde sosyal yardım almamış olması, düzenli ve yeterli bir gelire sahip olması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri