“Bir Türk vatandaşı ile evlenme doğrudan Türk vatandaşlığını kazandırmaz. Ancak bir Türk vatandaşı ile en az üç yıldan beri evli olan ve evliliği devam eden yabancılar Türk vatandaşlığını kazanmak üzere başvuruda bulunabilir. Başvuru sahiplerinde; Türk vatandaşı ile en az üç yıldan beridir evli olmak.
Evlilik yoluyla Türk vatandaşlığı hakkının kazanılmasına ilişkin bulunması gereken şartlar 5901 Sayılı Vatandaşlık Kanunu'nun 16. maddesinde sayılmıştır. Sayılan bu şartların somut bir şekilde var olmasıyla birlikte yabancı, evlilik nedeniyle Türk vatandaşlığı kazanmak için başvurabilir.
Vatandaşlık başvurusunda bulunan kimsenin başvuru tarihinden geriye doğru beş yıl süreyle kesintisiz olarak Türkiye'de ikamet etmesi halinde Türk vatandaşlığını kazanması mümkündür. İşte bu yola, uzun süreli ikamet izni ile Türk vatandaşlığının kazanılması yahut genel yöntemle vatandaşlık kazanılması denilmektedir.
5 yıl ikamet şartıyla Türk Vatandaşlığının kazanılmasına genel yolla kazanma denmektedir. Vatandaşlık Kanunu madde 11'e göre Türk Vatandaşlığı kazanılması için en az 5 sene Türkiye'de ikamet edilmesi gerekmektedir. Kişinin bu 5 yıl içerisinde 12 aydan fazla Türkiye dışında vakit geçirmemesi gerekmektedir.
İlgili 33 soru bulundu
Hali hazırda yürürlükte olan ilgili kanun maddesi şu şekildedir: “Bir Türk vatandaşı ile evlenme doğrudan Türk vatandaşlığını kazandırmaz. Ancak bir Türk vatandaşı ile en az üç yıldan beri evli olan ve evliliği devam eden yabancılar Türk vatandaşlığını kazanmak üzere başvuruda bulunabilir.
Evlilik yoluyla Türk vatandaşlığına başvurusunun uygun (makül) bir sürede tamamlanması, verilen evrakların eksiksiz olması durumuna bağlıdır. Evlilik yoluyla vatandaşlık almak için istenen evrakların eksiksiz sunulmasının ardından bu süreç 1 ile 3 yıl arasında sonuçlanmaktadır.
5901 Sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 16 ncı maddesi uyarınca: Bir Türk vatandaşı ile evlenme doğrudan Türk vatandaşlığını kazandırmaz. Ancak bir Türk vatandaşı ile en az üç yıldan beri evli olan ve evliliği devam eden yabancılar Türk vatandaşlığını kazanmak üzere başvuruda bulunabilir.
MADDE 12 – (1) Millî güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmamak şartıyla Cumhurbaşkanı kararı ile aşağıda belirtilen yabancılar Türk vatandaşlığını kazanabilirler.
400 Bin Dolar Karşılığı Türk Vatandaşlığı Kazanılması 2023 - Eskişehir Avukat Oğuz ÖZDEMİR.
Çalışma izni ile Türk vatandaşlığını kazanmak isteyen bir yabancı, vatandaşlık kanunda belirtilen şartları taşıması halinde yetkili makam kararı ile Türk vatandaşlığını kazanabilir. Bunun için ön koşul Türkiye'de kesintisiz 5 yıl çalışma izni ikamet etmenizdir.
Bu nedenle ülkemizde bulunan Suriyelilerin devlet memuru olmaları mümkün değildir. Suriyeli çocuklar Türk vatandaşı yapılıyor. Türk Vatandaşlık Kanunu'na göre Türk vatandaşı anne veya babadan doğan çocuk doğrudan Türk vatandaşlığı kazanmaktadır.
Vize ihlali olan kaçak durumdaki yabancılar Türk Vatandaşları ile resmi evlilik yapabilirler.
Evlenen kişilerin aile birliği içerisinde yaşaması gerekmektedir. Yani eşler bir aile gibi olmalıdır. Örneğin herhangi bir sebep dolayısıyla formalite icabı yapılmış olan bir evlilikte; yabancı, Türk vatandaşlığını alamayacaktır.
Türkiye'de veya Türkiye dışında bir Türk babadan gelen yahut Türkiye'de yerleşmiş bir yabancı babadan Türkiye'de dünyaya gelipte memleket içinde oturan ve erginlik yaşına vardığında resmi olarak Türk vatandaşlığını isteyen yahut Vatandaşlık Kanunu gereğince Türklüğe kabul olunan herkes Türktür.
İlgiliye ait başvuru belgelerinin Genel Müdürlüğümüze ulaştığı tarih itibariyle en geç 3 ay içerisinde sonuçlanmaktadır.
Türk Vatandaşlığı Kanunu'na göre ana kural vatandaşlığın soybağı esasına göre kazanılmasıdır. Bunun için çocuğun Türk bir anne veya Türk bir babadan doğması gerekmektedir. Dolayısıyla soybağı şartını sağlayan çocuk yurtdışında da doğsa Türk vatandaşlığını kazanacaktır.
Türkiye de çifte vatandaşlık veren ülkelerden biridir. Bu nedenle çifte vatandaşlık almak isteyen kişilerin ilk olarak başvurmayı düşündükleri ülkenin çifte vatandaşlığa izin verip vermediğini araştırması gerekir. Çifte vatandaşlık hakkı evlilik, evlat edinme ya da yetkili makam kararıyla alınabilir.
Bu durumun herhangi bir mercie bildirilmesine gerek olmamakla beraber, bildirimde bulunulması her daim lehe bir durumdur. Bunun dışında evlenme ile vatandaşlık almış yabancı eş boşanma sonucunda vatandaşlığını kaybetmez. Fakat davanın mahiyetine göre yabancı eş oturma yahut çalışma iznini kaybedebilir.
Bu kanunlar, bir kişinin aynı anda birden fazla ülkenin vatandaşlık gereklerini karşılayabileceği durumlar yaratabilir. Bu durum, bir ülkenin veya diğerinin çok vatandaşlık ile ilgili yasalarının olmaması durumunda, kişinin birden fazla vatandaşlığa sahip olmasına izin vermektedir.
Türkiye Cumhuriyeti Devleti, çifte vatandaşlığı, Türk Vatandaşlığı Kanunu m.3/b'de “çok vatandaşlık” olarak tanımlamış ve kabul etmiştir. Çifte vatandaşlık statüsüne sahip olmak için gerekli son şart ise ilgili kurumlara başka bir devletin vatandaşlığının kazanıldığının bilgisinin verilmesidir.
Yabancıların evlenme isteklerine dair müracaatları evlendirme memurluğunca kabul edilir ve bu Yönetmeliğin Türk vatandaşlarının evlenmeleri hakkındaki esas ve usul hükümleri yabancılar için de uygulanır. temin edilmesi esastır.
Bulgaristan vatandaşıyla evlilik dolayısıyla eş durumundan çifte vatandaşlığa başvurma hakkınız vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri