Van'ın En Meşhur Tatlısı: Van'a özgü kaşık tatlısı yerel halk tarafından sevilerek tüketilen bir tatlı türüdür. Bunun yanı sıra çatal ve eğdek tatlıları da yine Van'da deneyebileceğiniz tatlı türleriniz.
Van tatilinizde yiyebileceğiniz, popüler lezzetler arasında; Çiriş Pilavı, Tandırda Van Balığı, Kurut Aşı, Sengeser Yemeği, Murtuğa, Ispanaklı Borani, Kürt Köftesi, Otlu Peynir, Helise Yemeği ve Kavut yer almaktadır.
Diğer yöresel yemekler tandır balığı, kavurmalı uşgun ekşilisi, acem köftesi, Kürt köftesi, Van pastası, ciğer köftesi, murtuğa, sergeser, balkabağı sarması, etli Bostaniye köfte, kurut aşı, çiriş pilavı, otlu peynir, helise yemeği, kavut, ayva yemeği, bulgur aşı, virik çorbası, keledoş, ayran aşı çorbası, şile, kete ...
Van denince akla gelen üç meşhur unsur var: Van Gölü, Van kedisi ve Van kahvaltısı.
İlgili 29 soru bulundu
Tandırda İnci Kefali
Van denilince akla Van Gölü gelir. Ülkemizde sadece Van Gölü'nde yetişen inci kefali bu nedenle Van yöresel lezzetleri arasında başta gelir. İnci kefalinin farklı hazırlanma yöntemleri vardır.
Bahar aylarında yetişen, rakım farkına göre olgunlaşan uşkun (dağ muzu), besin değeri çok yüksek olan ve bazı hastalıklara da iyi geldiği yöre halkı tarafından belirtilen mayhoş bir bitkidir.
Van yemekleri denince akla gelen ilk tarif keledoş oluyor. Bakliyattan zengin malzemeleri ve kavurma ile pişirilen çok güzel bir yemektir. Kürt köftesi, Acem köftesi ve sengeser de yine Van'ın en sevilen yemeklerinden.
Van'ın büyük çoğunluğu Kürtlerden oluşmaktadır. Kürtlerin dışında Van'da Türkler, Araplar, Azeriler, Tatarlar, Kırgız göçmenleri ve diğer etnik gruplar bulunmaktadır. Van'ın %70'i Kürt, % 20'si Türk ve %10'u Araplar ve diğer etnik gruplardan oluşmaktadır.
Nüfus bakımından Van'ın en büyük 3. ilçesi unvanını alan Tuşba aynı zamanda Van'ın eski adıdır. İlçenin 67 mahallesi bulunmaktadır. Siirt İli Pervari İlçesi'ne bağlı Nahiye (bucak) iken 1964 yılında Van İli Gevaş İlçesi'ne bağlanmış, 1988 yılında ilçe olmuştur.
Van ilinde gezilip görülmesi gereken doğal, tarihi ve turistik yerlerin başında Van Gölü, Akdamar Adası, Muradiye Şelalesi, Kanispi Şelalesi, Erçek Gölü, Müküs Çayı, Van Kalesi, Van Müzesi, Akdamar Anıt Müzesi (Kilisesi) ve Vanadokya (Van Peri Bacaları) gelmektedir.
Kahvaltı sofrası; hakiki Van balı, yoğurt kaymağı, sütkaymağı, yayık tereyağı, cacık, otlu peynir, örme peynir, beyaz peynir, kavurmalı-sucuklu yumurta, zeytin, murtuğa, kavut, gencirundan meydana gelir. Günümüzde Van'da 60'a yakın Van Kahvaltı Sofrası bulunmaktadır.
Van tatili boyunca aileniz ya da arkadaş gruplarınız ile birlikte gezip eğlenebileceğiniz mekanlar arasında; Club Arena, Urartu Pub & Disco, Galaxy Night Club, Frida Bar & Club, Öteki Cafe & Restaurant, Historia Van Cafe, Joy Cafe Restaurant ve Desotti Coffee Company yer almaktadır.
Başlıca tarım ürünleri buğday, arpa, çavdar, fasulye, şekerpancarı ve patatestir. Van Gölü civârında domates, tâze fasulye, karpuzve kavun yetişir. Van Gölü civârında meyvecilik de yapılır. En çok ceviz yetişir.
Siirt'in yöresel yemekleri arasında Büryan Kebabı, Siirt Kitel, İsmeket Köfte, Arap Dolması, Perde Pilavı, Zerfer, Bumbar, Kiftel Leben, Mihr Çorbası, Pırtike Çorbası, Aside Tatlısı, Gebole, İmçerket ve Varakkaak gibi lezzetler bulunmaktadır.
Bayan van kostümünde ise Fistan denilen ve günümüzde halen satılan bindallı şeklinde olup üzerine suzane işlemeler yapılmaktadır.Kostümün üzerinde işlemeli ve sırmalı yelek belinde paralı kemer yada hasanbeyli kuşak bulunmaktadır.İçerisinde ise şile bezi hakim yakalı gömlek ve Saten dökümlü şalvar kullanılır.Baş için ...
Murtuğa, tuzlu ve peynirli çeşidi kuymak, tatlı çeşidi ise un helvasına benzeyen yiyecektir. Van'da içine yumurta konularak hazırlanır. Ağrı mutfağında yumurta konulmaz. Van ve Ağrı geleneksel yemeklerindendir.
Helise Tarifi (Van Yöresine Ait)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri