Türk Bayrağının hilal (ay) ve beş köşeli yıldızı, doğada canlı ve cansız varlıkların şekil ve yapısında bulunan altın oran kuralına uymaktadır [4]. Saltanatın kaldırılması üzerine 29 Mayıs 1936 tarihinde çıkartılan 2994 sayılı kanunla Türk Bayrağı'nın şekil ve ölçüleri kesin bir şekilde belirlenmiştir.
18. yüzyılda 3. Selim tarafından kullanıma sokulan bayraktaki 8 köşeli yıldızın zaferi simgelediği ve Osmanlı Devleti'nin zaferlerle dolu geçmişine hitaben kullanıldığı söylenir. Abdülmecit tarafından kullanılmaya başlanan ve hala kullanılmakta olan 5 köşeli yıldızın ise insanı temsil ettiği düşünülür.
Sekiz köşeli yıldız şekil bilimine göre zafer anlamı taşımaktadır. 1844 yılında Abdülmecid dönemindeki Tanzimat sürecinde bayraktaki yıldız beş köşeli şeklini almıştır. Beş köşeli yıldız insanı sembolize etmektedir.
Öyle ki, eski alfabede "Azerbaycan" kelimesi sekiz harfle yazılır. Diğer bir görüşe göre tarihte sekiz kollu yıldızın anlamı şöyle açıklanmaktadır: Türkçülük, İslam, Çağdaşlık, Devletçilik, Demokratiklik, Eşitlik, Azerbaycanlılık ve Uygarlık.
Bir görüşe göre,Türk Bayrağı'ndaki hilal İslamiyeti; yıldız ise Türklüğü temsil eder. Kırmızı renk ise toprağa karışan kanı temsil eder. Page 5 Bir başka görüşe göre,Ay-Yıldız Orta Asya'dan gelen Türklüğü, kırmızı zemin ise vatanı temsil etmektedir.
İlgili 16 soru bulundu
Ay Yıldız'ın Hikâyesi
Ay yani hilâlin çok eskiden beri Türkler'de kullanılan bir sembol ve millî simge olduğu bilinmektedir (Esin, 313-359). Eski Türk sancak ve kumaşlarında ay ve bunun içinde çok şualı bir motif bulunmaktadır. Ancak bu şualı motifin bir yıldız değil güneş simgesi olduğunu iddia edenler de vardır.
Ulusal bayraklar
Türkiye'nin modern amblemi, yıldızı hilâlin dışında gösterir, Ay ve Venüs'ün birleşiminin "gerçekçi" bir tasviri gibidir, ancak 19. yüzyılda Osmanlı yıldızı ve hilâli, hilâlin içinde yıldız olarak çiziliyordu.
SEKİZ KÖŞELİ YILDIZ
Kare ile daire arasında bir form olan sekizgen yerle gök arasındaki bağlantının geçiş evresini simgelemektedir. Güneş ışınları dünyaya sekiz dakikada bir gelmekte ve bu bakımdan sekiz sayısı kozmik dengenin sayısı olarak kabul edilmektedir.
Selçuklu kültür ve sanatının temel figürlerinden biri olan 8 köşeli yıldızın Ortadoğu`da bulunan eski uygarlıklarda ve İslam dünyasında yaygın olarak kullanıldığı, sayı biliminde 8`in cenneti anlatan bir sembol olduğu belirtilmektedir.
7 Köşeli Yıldız -Septagram-
Yunanca hept 7, latince sept 7 anlamında olduğu için heptagram veya septagram olarak adlanır. Perilere ve sihire olan inancın sembolü, yedi ışının yıldızıdır. Yüce benliğimizin 7 ışını ise; İrade, Sevgi, Zeka, Huzur, Güç, Dürüstlük ve Büyü olarak anlamlandırılır.
Bazı araştırmacılar 6 köşeli yıldızın (hekzagram) astrolojik olarak Davud'un doğumunu veya kral olarak kutsanışını sembolize ettiği tezini ileri sürmüşlerdir. Hekzagram, astrolojide Kral Yıldızı olarak da bilinir ve Zerdüştlükte önemli bir astrolojik semboldür.
Bizans surlarına Türk bayrağını ilk diken Ulubatlı
Bayrak tesliminde neden 3 kez öpülüp alına konur? Üç zamanın sayısıdır: Geçmiş, şimdi ve gelecek. Doğum, yaşam ve ölüm.
Osmanlı Devleti'nin kuruluşu ile devletin varlığının sembolü olarak Selçuklu Hükümdarı tarafından Osman Gazi'ye Ak Sancak gönderilmiştir. Ak Sancağın Yavuz Sultan Selim devrine kadar tek sancak olarak devam ettiği bilinmektedir.
Doğu Türkistan bayrağı 12 Kasım 1933 tarihinde ilan edilen Doğu Türkistan İslâm Cumhuriyeti ve 1944 yılında kurulan Doğu Türkistan Cumhuriyeti Millî Meclislerinde kabul edilmiş olan mavi zemin üzerine tasarlanmış olan beyaz ay yıldızlı bayraktır. Türk bayrağından tek farkı zemin renginin mavi olmasıdır.
Türk bayrağı, ilk olarak 1844 yılında Tanzimat döneminde kabul edilmiştir. Türk bayrağının tasarımı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk tarafından kabul edilen bir bayrak tasarımının sonucudur.
Selçuklu kültür ve sanatının temel figürlerinden biri olan sekiz köşeli yıldızın Ortadoğu`da bulunan eski medeniyetlerde ve İslam dünyasında yaygın olarak kullanıldığı, sayı biliminde 8`in cenneti anlatan bir sembol olduğu belirtiliyor.
Sekiz köşeli yıldızın her bir köşesi bir erdemi simgelemektedir ki bu erdemler, İslam'ın temel direkleri olarak kabul edilirler. Bunlar; merhamet ve şefkat, sabretmek, doğruluk, sır tutmak, sadakat, fakirliğini ve acizliğini bilmek, cömertlik, Rabbine şükretmek” olarak sıralanır.
"Dokuz köşeli basit bir yıldız, Bahailer tarafından genellikle İmanlarının bir sembolü olarak kullanılır. Dokuz rakamı Bahá'í Vahiy'inde önemlidir. Hz. Bahaullah, Şiraz'da Báb'ın duyurulmasından dokuz yıl sonra, Tahran'daki zindandaki görevinin imasını aldı.
Selçuklu yıldızı, esasında Karahanlılara kadar uzanan ancak daha çok Selçuklu Devleti tarafından kullanılan ve iki karenin aynı merkez etrafına eşit uzaklıkta yerleştirilmesi sonucu elde edilen sekiz köşeli sembolik bir amblemdir.
Dürzîler'in kutsal simgesi beş köşeli bir yıldızdır.
İştar Yıldızı ya da İnanna Yıldızı, antik Sümer tanrıçası İnanna ve onun Doğu Semitik muadili olan tanrıça İştar'ın Aslanın yanı sıra) sembollerindendir. Yıldız aynı zamanda Venüs gezegeni ile ilişkili olduğu için (Venüs Yıldızı) olarak da bilinir.
Falda ve Tabakta Ters Hilal Çıkması Anlamı
Özellikle bu müjdeli haberin evlilik üzerinden bir bebek anlamı taşıdığını söylemek mümkündür. Huzurlu ve mutlu bir aile hayatı ile beraber maddi açıdan sorunları geride bırakmak biçiminde delalet eder.
Rivayete göre savaşın gerçekleştiği 28 Temmuz 1389 günü gökyüzünde belirgin şekilde görünen Jüpiter ve hilal şeklindeki ay, savaş meydanında askerlerden akan kanın üzerine yansıma yapmış ve bugünkü Türk bayrağına benzer bir şekil oluşmuştur.
Sirius ya da Akyıldız, Büyük Köpek Takımyıldızı'nda yer alan bahar ayında kuzey yarı küreden görülebilen gece gökyüzünün en parlak yıldızıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri